dinsdag 5 mei 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 43



Ik blijf even slepen met de berichten. Het verhaal over Ronan O'Rahilly en Radio Caroline neemt langer in beslag dan dat ik had verwacht en nu is het inmiddels dinsdag en zou ik de Week Spot moeten presenteren. Daarover heb ik nog geen flauw idee. Ik weet wél de Week Spot van volgende week (omdat ik nog altijd een volgorde blijf aanhouden van vinyl en styreen) maar ik ga morgen gebruiken om na te denken over een geschikte Week Spot. Vanavond de Veteranen die ik gisteravond heb beloofd. Daarvoor mag ik opnieuw zes jaar terug in de tijd en beslaat het verhaal een periode van maar liefst twee en een halve maand. Dat heeft vooral te maken met de eerste single die meteen mijn financiële gesteldheid een beetje op zijn kop zet omdat die domweg erg 'duur' is geweest, hoewel hij dan nog altijd de helft onder de dealerprijs zit. Vanavond de Blauwe Bak-singles uit mei, juni en de helft van juli 2014.

Spijbelen. Mijn ene broer zit in een typische spijbelklas waardoor het voor mij 'not done' is om te gaan spijbelen. Een goed deel van zijn laatste schooljaar wordt doorgebracht in een in koffiebar in Sneek. Het zijn eigenlijk twee koffiebars naast elkaar die van maandag tot en met vrijdag topdrukte hebben tijdens de schooltijden. Ik denk dat ik domweg niet zou durven te spijbelen op de LEAO in de angst dat mijn ouders meteen worden ingeseind. Het KMBO is daarentegen de uitgelezen plek om een spijbel-carrière uit de grond te stampen. Het is zelfs onderdeel van de opleiding. Je werkt zelfstandig en woont eigenlijk alleen maar een les bij als je vragen hebt. Omdat het nog altijd school is, wordt er wel van je verwacht dat je er zoveel mogelijk bent. Ook wordt aan het begin van een les wel een inventarisatie gemaakt van wie er is, maar er is geen paniek als iemand ontbreekt. Buiten een aantal vakken die dan wel weer klassikaal worden gegeven. Het is niet de koffiebar die me uit de schoolbanken weg houdt. Ik ga mijn werk voor de krant meer op een eerste plek zetten en werk op maandagochtend liever een recensie uit op de redactie dan dat ik bij Godsdienst, Maatschappijleer of Engels aanwezig ben. Voor dat laatste heb ik een knobbel waardoor het niet noodzakelijk is om de lessen bij te wonen. Al snel maak ik een selectie van vakken die niet zo erg essentieel zijn en ga in deze tijd liever rondhangen in de jukeboxwinkel van Klaas of ik doe iets dat met de krant heeft te maken. Toch zal het nooit 'gewoon' voelen. Er heerst een fijne spanning om van school weg te fietsen met het gegeven dat je eigenlijk binnen hoort te zitten. Ik moet bekennen dat vooral die spanning, welke als een harddrug zéér tijdelijk is, erg verslavend werkt en op het laatst gaat het nergens meer over.

Het is ruim 21 jaar later op een donderdagmiddag. Het moet 10 juli 2014 zijn geweest. De avond ervoor is Nederland uitgeschakeld in het WK. Soms heb je het gevoel dat als je naar het werk fietst dat je vandaag even niet op het werk moet zijn. Dat gevoel bekruipt me deze middag. Het is Donderdag Meppeldag en ik ga eerst maar eens rondhangen op de braderie op zoek naar platen. Er is geen enkele single te vinden en dan gaat het opeens snel. Ik heb zin om te spijbelen van werk. Ik heb behoefte aan dat verslavende gevoel om ergens vandaan te fietsen terwijl het niet mag. Ik fiets aanvankelijk een beetje radeloos om in Meppel en koers dan naar het station. Ik moet en zal vandaag platen kopen! De fiets in de stalling en op de trein naar Zwolle. Ik loop bij Diskid tegen een geweldige partij aan van goedkope singles maar nogmaals... het is gewoon de spanning. Ik krijg geen telefoon van het werk en word niet gemist. Ik geloof evenmin dat ik hier later nog iets over heb gehoord. Het blijft dan ook bij deze ene keer? In begin 2015 heeft het even gerommeld maar dat heeft een andere oorzaak. Van de tientallen singles staan er nog slechts twee in de Blauwe Bak en die komen we straks tegen.

515. I Can't Go Without You-Dorothy Morrison (US, Brown Door, 1975)
516. California Soul-Marlena Shaw (UK, Jazzman, 1969, re: 2004)
517. Sliced Tomatoes-Just Brothers (UK, Outta Sight, 1972, re: 2013)
518. Somebody Stop This Madness-Carl Douglas (UK, Blue Mountain, 1972)
519. Turn The Beat Around-Vicki Sue Robinson (Frankrijk, RCA Victor, 1976)
Alleen de laatste staat in de reserve-Blauwe Bak en de rest in de koffers. Ik zie Dorothy Morrison te koop staan bij Rarenorthernsoul en ben tijdens het intro helemaal verloren. Ik moet bekennen dat het intro erg majestueus is en dat het daarna een beetje in zakt als een pudding, maar het kwaad is geschied. Ik ben al aan het speuren op Ebay en kom hem tegen in een veiling voor de helft van de vraagprijs de Engelse dealer. Met spanning kijk ik op Discogs. De goedkoopste is gehavend en zit al op zestig euro. Vergelijkbaar met mijn exemplaar gaat dat tegenwoordig 120 euro kosten. Een waardevaste investering! Op 2 mei 2014 mag ik mezelf de winnaar noemen en de betaling zorgt ervoor dat er even niet veel meer kan in huize Louwsma. Rond de twintigste mei krijg ik weer wat lucht en schaf eerst Marlena Shaw aan. Op 22 mei één van de meest recente Outta Sight-singles en in eerste instantie vanwege 'Love Factory' van Eloise Laws. Twee dagen later probeer ik een nummer te herinneren dat ik in een podcast heb gehoord. Het is een zanger die ik vooral met 'cheesy' disco associeer en zo zoek ik al snel naar Carl Douglas. De plaat die ik uiteindelijk zoek, koop ik in 2015: 'Take It All Off' van George McCrae. Ik kom Douglas tegen op Ebay bij een Franse verzamelaar die de gehele Blue Mountain-catalogus in de aanbieding heeft. Voor hem gaat het duidelijk meer over de reggae en dus is hij vrij schappelijk met 'Madness'. Op zaterdag 31 mei fiets ik 's ochtends naar de kringloopwinkel in Ruinerwold en koop daar onder andere Vicki Sue Robinson. De schijf is zo krom als een hoepel en dus koop ik hem een jaar of twee later opnieuw bij De Tafel in Meppel.

520. Ain't No Woman-Four Tops (NL, Probe, 1972)
521. The Highways Of My Life-The Isley Brothers (NL, Epic, 1974)
522. Casonova-Ruby Andrews (US, Zodiac, 1967)
523. Landslide-Tony Clarke (US, Chess, 1966)
524. I've Got To Overcome-The Sequins (US, Gold Star, 1970)
Om de leerlingen in de praktijk te leren hoe je een winkel moet bestieren, opent het Drenthe College in 2012 een inbrengwinkel in Meppel. Ik kom er een aantal malen tot die tijd maar helaas levert het nooit geen platen op. Op een donderdagmorgen hang ik een beetje verveeld rond in Meppel. Ik geloof dat ik die morgen een gesprek heb gehad bij de sociale dienst en dat ik pas na de middag aan het werk moet. Ik wip binnen bij de inbrengwinkel en... ik val met de neus in de boter. Honderden singles en niet toevallig samengekomen. Hier zit de hand in van een verzamelaar. Ik neem aan dat het een fout moet zijn geweest maar ik krijg de singles tegen ongelofelijke bodemprijzen mee. Er zijn twee die de Blauwe Bak overleven: The Four Tops en The Isley Brothers. Van de laatste koop ik hier eveneens 'That Lady' en 'Summer Breeze' maar die staan inmiddels in de algemene jaren zeventig-bakken. De singles staan weggeschreven op 13 juni 2014. Dat weekend is het Pinksteren en ik hang vooral rond op Ebay waar mijn Duitse maat een aantal veilingen heeft. De overige drie komen bij hem vandaan en voldoe ik op 16 juni. Tony Clarke heeft een jaar in de Ere=Blauwe Bak gestaan maar sinds de aanschaf van de derde koffer is deze weer terug. De eigenlijke titel van Ruby Andrews is 'Casanova', maar het label vermeldt 'CasOnova'.

525. Second Chance-Z.Z. Hill (US, Mankind, 1972)
526. For The Love Of Money-The O'Jays (NL, Philadelphia, 1974)
Dit zijn de twee singles van het spijbel-avontuur in Zwolle. Z.Z. Hill is de uitvoering met het gesproken intro. Bij The O'Jays roep ik 'bingo!' want het betekent dat ik nu alle singles uit het 'Hitdossier' compleet heb van de groep. De laatste staat dan wel weer in de reserve-Blauwe Bak.

527. What's This I See-June Conquest (US, Curtom, 1968)
528. It Doesn't Matter-Neice Dezel (US, J&S, 1970)
529. Together-Elements Of Peace (US, Bennett/Numero, 1971, re: 2012)
530. I'm So Glad-The Fuzz (UK, Pye Disco Demand, 1971, re: 1974)
Tot slot doe ik op 15 juli boodschappen bij Rarenorthernsoul en Buydiscorecords. Daar gaan we volgende week eveneens mee beginnen. Bovenstaand kwartet staat in de koffers. Bij Neice Dezel is in de laatste vijf jaar méér bewijs gekomen dat het uit 1970 is, hoewel het erg 1966-67 aan doet. Het J&S begint echter niet eerder dan in 1970 met stereoplaten en dat brengt in 2014 al twijfel. De derde plaat kondig ik jaren lang af als D. Jones en B. Joyce, maar in werkelijkheid is dit een plaat van The Elements Of Peace waarbij leadzangers D. Jones en B. Joyce een 'credit' hebben gekregen op het label. Het komt uit de 'Omnibus: Eccentric Soul'-box set van Numero Music Group. The Fuzz is jaren lang een favoriet van mij maar sinds ik ander werk heb ontdekt van de groep, doet 'I'm So Glad' niet echt meer mee. Volgende week het tweede deel van juli en de hele maand augustus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten