maandag 25 mei 2020

Een poging tot een Hemelvaart-'Rondom 10'



Ik lig een aantal berichten achterop schema en weet uit gekkigheid niet waarover ik zou moeten schrijven. Ik heb gisteravond terloops dit plan al laten doorschemeren en schop de jaren nog eens extra in de war. 2010 en 2013 zijn de jaren die 'blanco' zijn voor mij en voor de rest kan ik ze allemaal moeiteloos voor de geest halen. Het zal me verbazen of ik over tien jaar de Hemelvaartsdag van 2020 nog weet te herinneren want het is wellicht de meest 'saaie' dag geweest in de recente geschiedenis. Ik heb helemaal niks gedaan dit jaar. Ik heb aanvankelijk plannen om in de tuin bezig te gaan maar daar is het me té warm voor. Ik rook tweemaal een sigaartje achter huis en laat mijn gezicht verder niet buiten zien. Daar staat dan weer tegenover dat ik de overige dagen wel veel buiten ben dus het klinkt wellicht ongezonder dan dat het is. Met uitzondering van 2010 en 2013 kan ik de overige jaren nog goed herinneren en dus durf ik wel een rondje aan door de afgelopen tien jaar.

Het eerste jaar is opgelost! Hoewel ik me niets meer kan herinneren van het voorval heb ik op Hemelvaartsdag in 'T Pandje gedraaid. De zaterdag erna doe ik een optreden in De Buze. Nogmaals: Van beide optredens weet ik niets meer te herinneren en begrijp het enthousiasme uit de berichtjes die ik heb geschreven, maar het voelt alsof het 150 jaar is geleden. In 2011 is mijn broer over uit Denemarken en verblijft bij moeder. Hemelvaart is dan nog geen 'traditie' zoals dat het later zal worden en dus breng ik de dag thuis door. De dag na Hemelvaart moet ik eerst werken en spreek tegen de avond af met moeder en broer. Die pikken me op in Steenwijk waarna we bij een restaurant in Wolvega een maaltijd nuttigen. Het is dan pas een paar weken na het overlijden van vader en ben daarom met de Pasen (een week na de begrafenis) al bij moeder wezen logeren. In 2012 lijkt het aanvankelijk een rustige dag te worden. Ik ben wat aan het knoeien met 'Soul-x-rated' want ik heb dan net mijn mengpaneel en podcast-software ontvangen. Tegen de avond gaat het opeens snel: Ik vat het plan op om eens in De Singel in Zwolle te kijken en spring op de fiets. Het is een redelijk onbezonnen onderneming want er staat de heenweg redelijk wat wind. Op de terugweg moet ik opeens heel nodig plassen terwijl ik aan de rijksweg door Rouveen fiets. Het is even zoeken om een plekje te vinden waar ik ongestoord uit de broek kan.

En zo komen we bij 'het zwarte gat' dat 2013 heet. En toch... heel in de verte? Het is de tijd dat ik de computer heb besteld voor de radio-uitzendingen. Of... in het begin gebruik ik het ding ook nog wel voor overige pleziertjes ne de laptop steeds minder betrouwbaar wordt. Als Windows XP niet meer wordt ondersteund, moet ik weer op zoek naar iets anders en dat is rond dezelfde tijd dat de laptop aan zijn einde komt. Ik denk dat dit de herinnering voor 2013 moet worden. In 2014 is de start van de 'traditie'. Ik ben in 2014 nog op woensdag vrij en later zal ik een paar maal vrij moeten nemen als de dinsdag mijn vrije dag is geworden. Ik ben in 2014 ook al volop bezig met radio en heb 'Floorfillers' op donderdagavond. Hemelvaartsdag naar moeder en een nacht blijven betekent dat ik de show niet kan doen en dus besluit ik in 2014 om op woensdagmiddag naar Friesland te gaan en op de donderdagmiddag terug naar Nijeveen. In 2015 herhaalt dit recept. Er is dan pas een familielid overleden en dat bepaalt voor een goed deel de herinnering aan deze Hemelvaart. Op Soul-xotica hebben jullie daar geen last van gehad, hier levert het een 'Singles round-up' op omdat ik eerst in Sneek De Tafel bezoek.

In 2016 is Hemelvaart al een 'traditie'. Het valt dan echter vroeg en dat is op Bevrijdingsdag in de meivakantie. Moeder is dan met zus en zwager naar Denemarken. Ik heb bovendien andere zaken op deze dag. Ik moet maandag de sleutel inleveren van Nijeveen en daar moet het laatste nog worden weggegooid en schoon gemaakt. Ik zou in eerste instantie het vinyl op de vloer laten liggen maar besluit dan toch om het eruit te ratsen. Ik heb daarvoor een stanleymes nodig en gelukkig is de Welkoop in Meppel open. De schoonmaak wil niet echt vlotten en bel met mijn vrouwelijke post-collega. Of zij me wil helpen? Natuurlijk wil ze me helpen. Een jaar later is moeder opnieuw in Denemarken en wil ik gewoon een eindje fietsen. In de buurt van Lheebroek kom ik op de Beilerdingspelroute uit en fiets deze compleet. Compleet met appelgebak in Hooghalen en een softijsje in Dwingeloo. Dit voelt als vakantie!

In 2018 is het prachtig weer op de dag voor Hemelvaart en dus pak ik de Pioneer voor de rit. Ik heb heerlijk de wind in de rug en als je stil staat, breekt het zweet je uit. Zo fiets ik vrij rechtstreeks over Wolvega, Heerenveen en Joure naar Sneek. In Joure is het goed opletten want ik ben nog niet eerder met de fiets in de nieuwe situatie geweest. De volgende dag laat de zon zich nauwelijks zien. De wind is gedraaid waardoor ik opnieuw wind in de rug heb en ik krijg ook nog een beetje regen onderweg. De tocht gaat nu door de polder. In Havelte steek ik aan bij de chinees en neem een maaltijd mee om thuis op te eten. In 2019 is de Pioneer reeds arbeidsongeschikt geraakt en bovendien is het niet het weer van afgelopen jaar. Ik ga dus met de bus en trein. De vrijdag na deze Hemelvaart krijg ik echter toestemming om de elektrische fiets te gebruiken. Hemelvaart 2019 is ook het weekend dat Uffelte de dorpsfeesten heeft. Hoewel de paarden tijdelijk zijn verhuisd naar een ander perceel zal de feesttent dit jaar niet worden opgezet en zal mijn slaapkamer niet worden gevuld met de wereldse muziek die je alleen op de kermis hoort. Zo heb ik dan toch nog een volledig rondje weten te maken door de afgelopen tien jaar! Wellicht met Pinksteren hetzelfde concept?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten