vrijdag 15 mei 2020

Eretitel: 'Summer Is Over'



Terug van weggeweest: Een oude bekende. Ik begin in 2017 met de 'Eretitel' als opvolger van het 'Week Spot Kwartet' en vooral als 'kort en leuk' voor op de donderdagavond na 'Afterglow'. Gisteravond heb ik zelfs een uur extra gedaan waardoor ik na de show even stoom moet afblazen. Op dit moment heb ik wel even ruimte voor de 'Eretitel' en moet het gewoon even bekijken van week tot week hoe frequent ik dit kan gaan doen. Het hangt heel erg af van de sterfgevallen in de popmuziek en afleveringen van de 'Singles round-up'. Ik hou het 'Week Spot kwartet' in het achterhoofd voor zaterdagavond totdat ik in juli ook die avond nodig ga hebben voor de 'Gele Bak Top 100'. De 'Eretitel' van vanavond stamt van 18 september 2018 en dan is de legendarische zomer van 2018 bijna ten einde. In vergelijking tot 2019 voelt het stukken beter aan en dus durf ik het woord 'legendarisch' te gebruiken voor de betreffende zomer. Geheel in stijl breng ik die dag 'Listen Carefully I Shall Say This Only Three Times' met de titel 'Summer Is Over', ofwel: Ik kijk of ik meer kan vinden dan alleen Dusty Springfield. Deze missie is geslaagd!

3. Seven Mary Three (2001)
Sommige 'Eretitels' zijn puur voor de prestatie om twee andere nummers te vinden met dezelfde titel en dat is bij 'Summer Is Over' andermaal het geval. Heel soms tref je dan een pareltje waarvan je had gewild dat je ze eerder had leren kennen. Dit gaat goeddeels op voor deze editie. Seven Mary Three doet me meteen enorm denken aan The Stereophonics en dat mag als een compliment worden gerekend. Het is indiepop zoals ik die goed kan verdragen. Hoewel het geluid in 'Summer Is Over' eenvoudig uit Engeland zou kunnen komen, heb ik bij de aanblik van een foto meteen het vermoeden dat het een Amerikaanse band is. En dat blijkt te kloppen! Seven Mary Three (of 7 Mary 3 of 7M3) is een indierock-band welke tussen 1992 en 2012 heeft bestaan. 'Cumbersome' uit 1996 is een grote hit in Amerika maar de opvolgers doen het stukken minder. In 2001 brengt de groep het album 'The Economy Of Sound' uit en dat bevat dit 'Summer Is Over' dat vandaag als hekkensluiter mag fungeren.

2. The Malibooz (2002)
The Malibooz begint met een gitaarriff welke je vaak hoort in een bad van echo in dreampop of shoegaze. Toch gaat het niet die kant op en blijkt een melodieuze rocksong schuil te gaan achter het onheilspellende intro. Wat deze 'beter' maakt dan Seven Mary Three? Het refrein! Overigens moet deze Malibooz niet worden verward met de surfband waarvan Walter Egan in de jaren zestig deel van uitmaakt. Helaas kan ik verder weinig informatie vinden over deze band behalve dat 'Summer Is Over' in 2002 is verschenen op het album 'Beach Access'.

1. Dusty Springfield (1964)
Natuurlijk is Dusty de winnaar in deze 'Eretitel'. Het zou heiligschennis zijn om een andere nummer 1 te kiezen. Zijn er mooiere platen gemaakt? Volgens de luisteraars van een NCRV-radioprogramma op de zaterdagavond niet. De show uit 2003 heeft een rubriek waarin het publiek kan kiezen uit drie platen die geen hits zijn geweest in Nederland. De winnaar wordt als laatste gedraaid in de show en mag een week later de strijd aan gaan met twee andere kandidaten. De rubriek wordt op het laatst eruit gehaald als Dusty week na week de andere kandidaten verplettert. Het grootse geluid, het mooie orkest, de stem van Dusty, de associatie met Veronica als zeezender... het maakt het plaatje compleet voor mij en na het wellicht wel duizend keer te hebben gehoord, kan ik nog altijd de vraag aan mezelf stellen: Zijn er mooiere plaatjes gemaakt? In ieder geval niet met de titel 'Summer Is Over', laat dat duidelijk zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten