zaterdag 13 januari 2018

Raddraaien: Sammy Davis Jr.



Een 'vage' kennis van Facebook biedt haarzelf aan als fotografe en had een paar zeer minimalistische foto's gedeeld van een microfoon. Dat kon ik ook wel! Vandaar dat jullie vanavond even tegen een, uit de losse pols genomen, foto van mijn studiomicrofoon hebben aangekeken. Na een rijk gevulde uitzending nu maar een bericht schrijven. Ik ben in 'Do The 45' aan een ambitieuze klus begonnen: Het draaien van alle singles op alfabetische volgorde van platenlabels. Ik heb vandaag de A klaar gekregen exclusief Atlantic. Daar kan ik volgende week een show van drie uren mee vullen! Ik heb de 'Raddraaier' van vandaag in de handen gehad, want ja... wat doe je met platenmaatschappijen die met een cijfer beginnen? Ik zet ze dan toch maar bij de eerste letter van de uitspraak neer en dat betekent dat Sammy Davis Jr. op 20th Century onder de 'T' van 'twenty' komt. De 'Raddraaier' mag vandaag uit de eerste reserve-Blauwe Bak komen en dan wel de 71e single van het moment. Daar vinden we 'You Can Count On Me' van Sammy Davis Jr. (1976).

Waar en wanneer? Als ik het achteraf had geweten? Ik kan me herinneren dat je rond 1991 deze single op elke straathoek kon tegenkomen. Altijd in nieuwstaat want vaak is het een restant uit een winkelvoorraad en 'You Can Count On Me' verkocht beduidend minder dan 'Baretta's Theme'. Joost mag weten of de single toen al zó in trek was. Het lijkt er wel op en dus zijn de meeste exemplaren de Noordzee overgestoken? Ik kom in december 2013 erachter dat 'You Can Count On Me' alleen in Nederland een single-release heeft gehad. In de Northern Soul tellen elpees niet mee en willen de deejays beslist de single hebben. Dat maakt dat de plaat een flinke som geld waard is in Engeland. Ik zie hem geadverteerd staan voor 75 Engelse ponden. Op Marktplaats zijn enkele verkopers op de hoogte van de vraag vanuit Engeland want ook daar een paar voor twintig euro. Dan zie ik de advertenties van een voormalige dj en bij hem mag je bieden. Wellicht was hij met een euro al tevreden, maar ik bied een klein beetje meer. Bingo! Een prachtig plaatje mét fotohoes tot gevolg. De plaat heeft tijden in de koffers gestaan, maar... het komt nauwelijks aan bod in mijn set en dus staat het nu in de reserve-bak te wachten op betere tijden of de gang naar de 'algemene' jaren zeventig-bak. Het fenomeen Sammy Davis Jr. is niet helemaal 'nieuw' in mijn bakken. In Steenwijk hang ik jaren samen aan de bar met een oudere man die in zijn vroege jaren dj is geweest. Het gaat vaak over muziek en over zijn waardevolle platen. Als hij hoort dat ik ben gestopt met de drank, wil hij me beslist eens ontmoeten. Dat doen we op een doordeweekse middag in de kroeg waar we altijd zaten. Hij heeft een stapeltje singles meegenomen. ,,Als motivatie om door te zetten". Het verbaast me hoe goed hij hijn muzieksmaak weet in te schatten. De single van Sammy Davis Jr. lijkt op het eerste gezicht gewoon 'leuk', maar het blijkt nóg leuker te worden. Op de a-kant doet Sammy het thema van de film 'Salt & Pepper', maar op de b-kant trekt hij hard van leer in 'I Love The Way You Dance'. Dit is een Northern Soul-stamper van de bovenste plank. Davis doet het bijna op de Bill Cosby-manier: De draak steken met een muziekstijl maar tegelijk een uitvoering neerzetten die tot de betere van de betreffene stijl gerekend kan worden. Cosby's 'Little Ole Man' is nét zo geaccepteerd als 'Uptight (Everything's Alright)' van Stevie Wonder waarop het is gebaseerd. Zelf ben ik nog erg op zoek naar 'Hurray For The Salvation Army Band' waar Cosby een lange neus trekt naar 'Purple Haze' van Jimi Hendrix, maar dat is een ander verhaal. 'I Like The Way You Dance' is genadeloos snel en hard met een zeer fraaie climax en ook in Engeland durven sommige dj's het te draaien. Deze staat eveneens in de koffers totdat er ruimte moet komen voor crossover en sweet soul. Beide Sammy Davis-singles staan tegenwoordig in de reserve-bak.

Nu zou ik verder de geschiedenis kunnen induiken voor een blik op het leven van de showbiz-persoonlijkheid. Eerlijk gezegd beginnen mijn ogen steeds zwaarder te worden en dit is wel zo ongeveer wat ik wilde vertellen over de plaat. Ik heb morgenmiddag een telefonische afspraak ingepland en dit zou mijn wandel- of fietsavonturen in de weg kunnen staan. Ik zal proberen even zo goed morgen een foto te nemen van de omgeving, dan kan ik daarmee het 'verloren' bericht in halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten