donderdag 24 november 2016

Week Spot kwartet: week 47



Nee, ik heb absoluut de hoofdprijs getrokken met mijn nieuwe onderkomen. Het is vanavond niet meteen het meest aangename weer als ik naar huis fiets, maar toch... als ik Havelte uit fiets, valt het me weer eens op. Het is één grote vakantie om hier te mogen wonen. De wind van afgelopen weekend heeft de wegen weer begaanbaar gemaakt, in Uffelte zijn vrijwilligers de afgelopen week druk in het spier geweest en het resultaat is er naar! Nijeveen had voordelen. Dichtbij pinautomaat, winkel en snackbar. Ook dichter bij Meppel. Maar dan opnieuw... als ik de tuin in stap en om me heen kijk, dan fiets ik graag vier kilometer voor genoemde voorzieningen. Twaalf kilometer lijkt veel tegenover vijf kilometer van Meppel naar Nijeveen, maar ik ben op de ligfiets ongeveer even lang onderweg. Vanuit Nijeveen moet de peuk soms ook drie keer worden aangestoken... Over het algemeen is de kabel vrij stabiel, alleen zit het me vanavond weer tegen. Om twee uur knikkert de verbinding eruit en dat is halverwege mijn show. Ik kan niet wachten tot de dag dat Uffelte glasvezel krijgt, maar het is evenmin een reden om te gaan verhuizen. Ik moet er maar mee leren leven? Bijna een uur later is het internet weer terug zodat ik vanavond toch nog het 'Week Spot kwartet' kan publiceren. Vanavond gaan we terug naar week 47 in de jaren 2012 tot en met 2015.

2012: That's When You Got Soul-Barbara & Brenda
Concentratieprobleem of gewoon nieuwsgierigheid? In de muziek raak ik snel 'verveeld' van een stijl of een toon en ga dan, onbewust, op zoek naar iets anders. Ik wil in 2012 een Northern Soul-collectie aanleggen, maar tegelijk hoeft het niet de verzameling te worden die iedereen al heeft. Ongemerkt dwaal ik soms af en presenteer het desondanks als 'Northern Soul' in mijn radioprogramma 'Do The 45'. Neem nou Barbara & Brenda. 'Never Love A Robin' is de aanleiding maar die heb ik onlangs zelfs geweigerd als bootleg. Het is nu wel klaar! 'If I'm Hurt You'll Feel The Pain' heeft een kleine cult-status, maar de rest? De vroegere opnames van Barbara & Brenda zijn vooral populair in de Belgische popcorn. Youtube-video's van 'That's When You Got Soul' laten de plaat steevast horen op een verkeerde snelheid. Ik draai hem gewoon op 45 toeren met de pitch in het midden. Méér heeft dit nummer ook niet nodig voor mij. Het is de derde Barbara & Brenda-single in een jaar en de derde die Week Spot wordt. Dan is de hobby afgelopen en is het tijd voor andere artiesten en platenlabels om in veelvoud binnen een jaar de verzameling in te komen. Denk dit jaar bijvoorbeeld aan Archie Bell en Major Lance (elk drie singles). 'That's When You Got Soul' is desondanks een 'feelgood'-plaat voor mij en komt dus nog wel eens aan bod in mijn shows.

2013: If You Change Your Mind-Mary Love
Hier is dan vervolgens weer zo'n single die bijna nooit meer op de draaitafel ligt en dat is eigenlijk best zonde. Misschien een paar keer teveel gedraaid? Bovendien heb ik nog de Modern-single van Mary Love die dan nog vaker aan bod komt. Mary Love is zo'n naam die ik 'ken' zonder dat ik er een geluid aan vast weet te hangen. Het blijkt voornamelijk door 'You Turned My Bitter Into Sweet', een onmogelijk te vinden schijfje op het Modern-label. In 1968 komt ze uit voor Josie en maakt deze single. De keerzijde is meer 'moody', maar dit upbeat crossover-ding past in 2013 helemaal in de set en eigenlijk nog steeds wel. Blijft die niet ergens hangen? Dat zullen we zaterdag ontdekken als ik de plaat voorbij laat komen in de 'Week Spot Carousel' in 'Do The 45'.

2014: Good Company-Cameo
'The Big One' van twee jaar geleden is evenmin probleemvrij. Ook dan verliezen de mannen in Dorset geregeld de stream en is het soms ook moeilijk om hen te bereiken. Mijn eigen apparatuur draait als een tierelier en dit maakt 2014 tot een legendarische 'homebase' voor mij. In 2015 is het eerst al de server die plat ligt, de tijdelijke overgang naar een nieuw systeem en 's avonds de nare berichten over de aanslag in Parijs. Bovendien gaat mijn microfoon niet meewerken en eindigt het voor mij op zondag met een teleurstelling. De editie van twee weken geleden is ook niet om over naar huis te schrijven en zo kijk ik nog steeds met kippevel terug op de eerste 'homebase' van 2014. Ik heb in 2000 de single 'Find My Way' van Cameo gekocht en heb deze geselecteerd om zaterdagavond in de 'aftershow' te draaien. Ik merk een tik in 'Find My Way' bij het proefdraaien en draai hem dan om: Mijn kennismaking met 'Good Company'. Ik draai het in de show en draag het meteen op aan het fijne gezelschap in de chatroom. Een week later mag het alsnog als Week Spot. Waar is Cameo nu? Dat moet ik even controleren... Niet in de koffer. Toch nog steeds in de reserve-bak want daar twijfelde ik even aan. Gelukkig maar! Anders was die vanavond nog terug gegaan uit de jaren zeventig.

2015: The Times We Had Together-Sam Bowie & The Blue Feelings
Gek is dat toch...? In eind november krijg ik 'last' van een soort heimwee naar de afgelopen zomervakantie. In 2016 heb ik het 'mysterie' van Gloria Walker. Een jaar geleden herinner ik me net op tijd dat ik Sam Bowie nog op single moet hebben. De plaat hangt eigenlijk vast met het 'afscheid' van Sleen. Ik maak 's avonds een wandeling en luister naar een podcast van iemand die zijn 'show' met dit nummer begint. De volgende dag besluit ik nog een nacht te blijven en verblijdt het nummer me tijdens de fietstocht van die dag. Wat 'Gift Of Love' voor het zomergevoel van 2016 is, dat brengt 'The Times We Had Together' teweeg bij de zomer van 2015. Eentje om in te lijsten, samen met de single.

Als de postbode braaf is en me morgen de extra single brengt, krijgen jullie morgenavond de derde 'Round-up' van deze maand. Hoewel...? Ik heb een klein boodschapje in de stad morgen dus wellicht dat ik even binnen wip bij De Tafel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten