dinsdag 22 november 2016

Week Spot: Gloria Walker



Nog twee Week Spot's te gaan en daarna zal ik ze moeten kiezen uit de top twintig-aftelling van de Top 100. De eerste Week Spot van het nieuwe jaar is stiekem al wel bekend. Ik weet niet of het de nummer 1 gaat worden, maar staat, hoe dan ook, in de top 20. Een plaat die nog geen Week Spot is geweest omdat er zo weinig over valt te vertellen. Hetzelfde is eigenlijk ook aan de hand met de Week Spot die ik jullie vandaag ga presenteren. Het plaatje stond in september in de planning, maar heb een andere uitgekozen omdat de informatie té minimaal is. Het is bovendien vlak na de vakantie en om daar alweer op terug te komen? Drie maanden later moest dat eens kunnen? Een plaatje dat ik heb te danken aan mijn arbeidzame eerste vakantiedag. De single mag niet onbekend zijn want ik heb hem dan al een paar maal gedraaid, maar toch is dit een groot mysterie tijdens de vakantie in Sleen. Vandaag moeten de herinneringen aan de zomervakantie en het kleine beetje informatie omtrent Gloria Walker genoeg zijn voor een bericht. Laten we het eens proberen! 'Gift Of Love' van Gloria Walker (1972) is de Week Spot van deze week.

Ik hou nauwlettend het KNMI in de gaten en dat voorspelt fraai weer voor de volgende week. Toch lijkt het daar op de eerste vakantiedag niet op. Zaterdag is het afwisselend zonnig en grijs, er valt wat regen en het is gewoon té fris voor eind augustus. Zondag idemdito, ook al geniet ik die dag van een fraaie wandeling als het pas op de avond iets opklaart. Maandag is huilen met de pet op en ik moet maar een andere bezigheid zien te vinden. Opeens krijg ik een idee. In plaats van één mix van 50 liedjes kan ik ook alle Blauwe Bak-aanwinsten per twintigtal 'mixen'. Een fantastisch idee waar ik nog altijd veel plezier aan beleef. Ik zou binnenkort weer eens een nieuwe mix moeten maken van de laatste twintig. Ook een goed idee omdat ik nogal wat platen heb gekocht in maart en april die 'ondergesneeuwd' zijn geraakt. De volgende dag is het plotseling zomer en dat geldt eveneens voor woensdag. Die laatste dag fiets ik, op de 'gewone' fiets, naar Meppel om een gasflesje te halen. Bij wijze van entertainment onderweg speel ik de mixen af die ik heb opgenomen. Vanuit Havelte wil ik nog een stukje door 'de achtertuin' en daar hoor ik opeens dit nummer. Ik kan geen titel herkennen en ben ook vergeten wat ik hiervoor heb gehoord. Dan maar opletten wat erna komt. Aha! 'You Left The Fire Burning' van Jackie Wilson. Het moet dus een artiest zijn tussen de T en de W, maar kan er niet op komen. Thuis ben ik het vergeten en de eerstvolgende keer dat ik het hoor, ben ik met vakantie in Sleen. Ik hoor de plaat daar enkele malen, maar kan niet herinneren wie of wat het is. Thuis is het bijna het eerste dat ik doe: Ik open de computer en kijk in de speellijsten en krijg dan antwoord: 'Gift Of Love' van Gloria Walker. Ik kan me van een zaterdag herinneren, volgens mij met de dorpsfeesten, dat ik even snel op en neer naar de brievenbus ren en nét op tijd weer binnen ben om Walker af te zetten. De plaat is koud twee minuten. Helemaal nieuw is het niet, hoewel de plaat voor mij vooral de herinnering heeft van de vakantie.

Gloria Walker. Allmusic zet haar weg als 'religieus', maar kan niet vertellen waar dat op is gebaseerd. 'Deep soul' past in vele gevallen beter bij de handvol platen die ze heeft uitgebracht. Een collega-blogger meent een Georgia-connectie in haar stem te vinden. Het is giswerk, maar volg hem meteen hierin. We maken kennis met Gloria als ze met de groep The Chevelles haar eerste single maakt voor het Flaming Arrow-label in 1968. Dat label is in zowel Detroit als Georgia gevestigd en, dat is waar, Walker en haar Chevelles klinken niet heel erg Michigan. 'Talking About My Baby' is de eerste single, een uitgesponnen 'rap' over de muziek van 'I'd Rather Go Blind'. Het debuut doet het nog redelijk goed. Het brengt het tot een zevende plek in de R&B en nummer 60 in de Hot 100. De tweede single van Gloria Walker & The Chevelles staat het hoogst aangeschreven: 'Please Don't Desert My Baby', maar doet daarentegen helemaal niets. In 1969 verschijnt de derde en laatste single van Gloria Walker & The Chevelles: 'Walking With My New Love'. Drie uitstekende 'deep soul'-kanten die tegenwoordig alleen worden herinnerd door de groep verzamelaars van het genre.

Ze heeft desondanks íets goed gedaan want ze valt op voor James Brown en zijn gevolg. Ze mag blijven wie ze is, hoeft haar imago niet te veranderen en een 'bad sister' te worden zoals Millie Jackson of Lyn Collins. Hoewel het voor de buitenwereld lijkt alsof het label in 1968 is gestopt, mag Gloria Walker haar volgende platen uitbrengen op Brown's Federal-label en eentje op het 'nieuwe' People-label. Voor Sir Shambling, een kenner van 'deep soul' is 'My Heart Cries For You' de winnaar, maar dan opnieuw... hij omschrijft 'Gift Of Love' als een 'saaie ballade'. Dat laatste is allerminst waar want het is wellicht het meest uptempo dat Walker heeft voortgebracht. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het nummer een beetje 'achterhaald' klinkt voor 1972 en Brown zélf een meer spetterende productie zou hebben afgeleverd. Het is Walker's laatste plaat en daarna wordt niets meer van haar vernomen.

Toch heeft de Week Spot nog een extra curieuze waarde. Het is niet de Federal zoals die hierboven staat afgebeeld. Mijn exemplaar is op het onbekende 'Seafair Bolo'-label. Volgens de 'STEMRA'-vermelding op het label zou het een Nederlandse 'roots' moeten hebben. Ik heb de single van Mark en weet van hem dat hij regelmatig zaken doet niet 'Carib soul'-dj's in Nederland en 'My Heart Cries For You' (de keerzijde van deze 'Gift Of Love') zou prima passen in het schuifelwerk. Toch kan ik helemaal geen informatie vinden over het label en het etiket vermeldt evenmin wie de distributie heeft gevoerd. Een bootleg? Een Surinaamse uitgave? Wie het weet, mag het zeggen!

Het is een fenomeen dat je nog steeds ziet in de muziek. Tussen de moderne singles verschijnt soms een plaatje dat klinkt alsof het tien jaar oud is. Het valt uit de toon bij nieuwe producties en kan steengoed zijn of het klinkt ouderwets. 'Gift Of Love' klinkt té 1967 voor 1972 en dat zal de plaat ongetwijfeld parten hebben gespeeld. Toch mag ik dit onontdekte miniatuurtje verschrikkelijk graag horen. Gloria klinkt zelfs erg onderkoeld in dit nummer en de fraaie productie maakt dat ik ervan smul en dit met alle liefde deze week als Week Spot presenteer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten