dinsdag 20 oktober 2015

Week Spot: Five Stairsteps & Cubie



Er zijn nog steeds een aantal vraagtekens bij de eerste maand van Soul-xotica. Ik ga bijvoorbeeld eind maart 2010 naar het concert van Lisa O Piu in Zwolle en vermeld daar helemaal niks over. Wel schrijf ik al wel over A Silver Mt. Zion van een maand later in Groningen, dus zo snel kan het gaan. In april 2010 publiceer ik ook een verhaal over Fursaxa dat me doet afdwalen van de eerste gedachte bij Soul-xotica: Het behandelen van plaatjes uit mijn dj-bakken. Het is echter ook in deze eerste maand dat ik een stapel singles koop bij de kringloopwinkel in Tuk en, hoe jammer ook, ik begin pas veel later met het behandelen van plaatjes die ik op zulke plekken koop. Wat nog de meeste verbazing oplevert, is dat ik me op dat moment niet bewust ben dat ik tegen een heuse Northern Soul-collectie aan loop. Gewoon bij de kringloopwinkel in Tuk! Ik zal pas twee jaar later de waarde leren kennen van Wakefield Sun ('Trypt On Love'), Spiral Starecase ('No One For Me To Turn To') en South Shore Commission ('Train Called Freedom'). Het is een andere single die op dat ogenblik alle aandacht opeist: 'Moody Woman' van Jerry Butler. Tussen deze partij zit ook 'Don't Change Your Love' van Five Stairsteps & Cubie en dat is de introductie voor mij tot de groep van de Week Spot van deze week.

Ik geloof dat er ook een jaar overheen gaat voordat ik 'Don't Change Your Love' ga waarderen. Sindsdien zit het vastgekoekt in de Blauwe Bak en inmiddels in de koffer. Als ik de 'Northern Soul Jukebox' ontvang, zie ik daar een nummer van Five Stairsteps staan en ik geloof dat ik hem toen ook heb beluisterd. Het is echter op dinsdag 2 april 2013 als ik 'het ge-Vecht tegen de drank' aanvaard. Een gemeen gure dag waarop ik van Oldenzaal naar Schüttorf fiets, daar veel moeite moet doen om op de Vechtetal te komen en door een hoop geklooi niet verder kom dan Metelen. Dan steek ik over via Gronau naar Enschede. Ik ben nog maar net in Oldenzaal als 'Stay Close To Me' van Five Stairsteps & Cubie via de schelpen van mijn koptelefoon mijn gehoor binnendringt. Ik stap zelfs even af om op het display te kijken, want dit bevalt me erg goed. Die dag zal ik ook 'There Must Be A Love Somewhere' van Ede Robin en 'The Magic Touch' van Melba Moore beter leren kennen. In tegenstelling tot Ede Robin en Melba Moore, die ik beide binnen enkele maanden op de kop tik, vergeet ik echter weer die van Five Stairsteps. Ik heb immers 'Don't Change Your Love' ook al van de groep. En, niet te vergeten, dat gekke ding dat ik helemaal niet aan soul kan koppelen.

Clarence Burke Sr. en zijn vrouw Betty hebben in totaal zes kinderen. Vijf ervan vormen Five Stairsteps. De naam krijgen ze van hun moeder. Als de broers naast elkaar staan in volgorde van leeftijd, schelen ze allemaal een halve kop van elkaar. Net een trapje... Clarence Jr. is de leadzanger en wordt bijgestaan door zus Alohe Jean en broers James, Dennis en Kenneth. De groep uit Chicago krijgt de titel 'The First Family Of Soul' mee, maar moet dat later overdragen aan The Jackson 5. Five Stairsteps doet mee aan een talentenjacht in het Regal Theater en wint de eerste prijs. De platenmaatschappijen staan in de rij, maar dan is daar Fred Cash. Cash is lid van The Impressions en laat de broers en zus auditie doen voor Curtis Mayfield. Die is onder de indruk van het gebodene en in 1966 verschijnt 'You Waited Too Long', de eerste single van Five Stairsteps. Het verschijnt op het Windy City-label van Mayfield en krijgt een landelijke distributie door Cameo Parkway. De eerste vier singles zijn Top 20-hits in de R&B, maar op de Billboard Hot 100 bereikt alleen 'World Of Fantasy' (1966) de rand van de Top 50. Eind 1967 gaat het licht uit voor Cameo Parkway en stapt Neil Bogart over naar het nieuwe Buddah-label. Curtis Mayfield, The Impressions en Five Stairsteps verhuizen mee. Windy City is dan inmiddels opgegaan in Curtom Records. Ook wordt de groep tijdelijk uitgebreid met het driejarig broertje: Cubie. Hoewel Cubie op iedere plaat wordt genoemd, is dit 'krijs-kind' alleen op de b-kanten te horen. Op de b-kant van 'Don't Change Your Love' doet het bijvoorbeeld 'New Dance Craze'. Na 'Don't Change Your Love' volgen twee singles die het veel minder doen. 'Baby Make Me Feel So Good' strandt op 101 in de 'bubbling under' van Billboard, maar piekt nog wel op twaalf in de R&B. De opvolger doet slechts 91 op de Billboard en niets op de R&B. Dat is op zijn minst verbazingwekkend, want... we hebben het hier over de Week Spot: 'Stay Close To Me'.

Als de plaat in de vroege jaren zeventig Engeland bereikt, is het meteen een 'hit' in de Northern Soul-beweging en dat is niet vreemd. De plaat is uptempo en opgewekt, maar heeft bovendien een paar 'wisselingen' die het avontuurlijk maken voor de dansers. 'We Must Be In Love' (1969) is wel weer een R&B-hit. In 1970 verschijnt 'Because I Love You'. De elpee heet al 'Stairsteps', maar de groep wordt nog als Five Stairsteps op de labels vermeld. Ik heb deze single als een promo en als deze was toegeschreven aan Stairsteps, dan had ik wellicht nooit de link gelegd met Five Stairsteps. Niks geen opgewekte funky soul, dit is sentimentele Vanilla Fudge-meuk. De volgende single is wel succesvol: 'O-o-h Child' zal de grootste hit worden van de familiegroep. Het bereikt nummer acht in de Billboard en veertien op de R&B. Op de flip staat een cover van 'Dear Prudence' van The Beatles en dat wordt eveneens een hit. De drie volgende singles verschijnen in 1971 en 1972 met matig succes onder de naam Stairsteps. Cubie is nooit officieel lid en zal later vooral bekend worden als danser. Alohe Jean verlaat in 1972 de groep om een spirituele tocht te beginnen. Na enkele studies is ze een gastspreker aan de universiteit van Emory. Billy Preston neemt de resterende broers in de arm en introduceert ze bij George Harrison. Die is dan net zijn Dark Horse-label begonnen en tekent Stairsteps voor een album: 'Second Resurrection' verschijnt in februari 1976. De single 'From Us To You' bereikt de tiende plek op de R&B en blijft in de 'bubbling under' steken.

Kenneth kennen we dan al beter als Keni Burke en nadat Stairsteps uit elkaar is gevallen, neemt hij in 1977 een solo-album op voor Dark Horse. Bovenal is Keni een veel gevraagd bassist en werkt met een lange stoet van bekende artiesten. Hij is ook één van de producers van het album 'Ménagerie' van Bill Withers dat onder andere de single 'Lovely Day' voortbrengt. Van 1979 tot en met 1981 is er een korte voortzetting van Stairsteps met toetsenist Dean Gant als The Invisible Man's Band. 'All Night Thang' is een bescheiden hitsingle in 1980 en de groep maakt twee albums. Na 1983 is het vooral Keni die in de schijnwerpers aanwezig blijft. Hij schrijft en produceert voor The O'Jays, The Jones Girls, The Whispers, Keith Sweat en nog vele anderen. In 1998 maakt hij een album en een 12"-single voor een Engels label. Clarence Jr. overlijdt op 26 mei 2013 in Georgia. Cubie Burke volgt hem op 14 mei 2014. Cubie is dan slechts 49 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten