donderdag 8 oktober 2015

Raddraaien: Matia Bazar



Misschien sla ik de plank helemaal mis, maar ik heb de indruk dat 'TBT' iets typisch Amerikaans is: 'Throwback Thursday'. Het zijn voornamelijk Amerikaanse vrienden op Facebook, of hen die Amerikaanse wortels hebben, die ons 'trakteren' op prentjes uit een grijs verleden. Sommige mensen blijken overmatige haargroei te hebben gehad, anderen hebben opeens een snor en bij andere mensen zou je nooit geloven dat ze ook een 'wilde tijd' hebben gehad. De foto's uit mijn jeugd zitten in het fotoboek bij moeder thuis, zelf heb ik nooit echt waarde gehecht aan foto's in de zin dat ik bepaalde gebeurtenissen wilde vastleggen. 'Throwback Thursday' gaat waarschijnlijk pas over tien jaar werken middels de zelfgemaakte foto's die ik voor Soul-xotica gebruik, alleen sta ik daar zelf dan weer niet op. Doorgaans sla ik vaak donderdag over met publiceren, maar omdat ik niet weer zo ver achter op schema wil komen, doe ik voor eens een 'Throwback Thursday' middels een aflevering van 'Raddraaien'. In het fotoboek moeten de foto's zitten, maar dat heb ik niet bij de hand en dus doe ik het aan de hand van een plaatje: 'Ti Sento' van Matia Bazar (1985).

'1985' is het oorspronkelijke verschijningsjaar, maar zoals vaker bij Italiaanse hits wordt het pas een jaar later een hit in Nederland. 'Ti Sento' brengt me vooral terug naar de zomer van 1986, de vakantie met mijn ouders en broer in het Limburgse Slenaken. Een vakantiewoning op de Schilberg die ik maar niet terug weet te vinden als ik een jaar geleden op Hoogcruts kampeer. Of eigenlijk weet ik het ook wel, maar in dat geval is het waarschijnlijk dat het huis is afgebroken. Hoe dan ook: De plek kan ik niet terug vinden, maar de herinnering is nog altijd aanwezig. We zijn in 1985 niet met vakantie geweest. Achteraf gezien kan ik daar een reden voor bedenken, maar dat is iets dat pas een paar jaar geleden is uitgekomen. Ik ga de reden dan ook niet benoemen. De zomer van 1985 vieren we met dagtochten. Het regent veel en vaak in de zomer van 1985 en de herinnering is daar ook naar. De zomer van 1986 is een stuk beter geslaagd. Mijn ouders zijn even daarvoor een weekendje weg geweest naar Slenaken en komen terug met het idee om hier de zomervakantie te vieren. Broer Jelte zorgt voor de soundtrack middels cassettebandjes en als die niet worden gespeeld, staat de radio wel aan. 'Alles Geprobeerd' van Het Goede Doel is zo'n plaat die niet van de radio is te branden. MC Miker G & DJ Sven (over 'foute snorren' gesproken) voeren in die tijd de lijst aan met hun 'Holiday Rap'. 'Ti Sento is eveneens onderweg naar de top, maar zal drie weken op de tweede plek vertoeven.

Matia Bazar wordt in 1975 in Genua opgericht uit de resten van de progressieve rockband Jet. Deze band heeft in 1972 een album uitgebracht: 'Fede Speranza Cantà'. De eerste bezetting van Matia Bazar bestaat uit toetsenist Piero Cassano, bassist Aldo Stellita, gitarist Carlo Marrate, drummer Giancarlo Golzi en zangeres Antonella Ruggiero. De eerste albums van Matia Bazar vallen onmiddellijk op in het Italiaanse pop-landschap. De groep heeft een specialisme in ijzersterke popsongs met de nodige ornamenten en de veelzijdige zang van Ruggiero. Hoewel het aarzelend is, brengt het de groep over de landsgrenzen. Bij ons strandt 'Solo Tu' in 1978 op de Tipparade. In datzelfde jaar wint Matia Bazar het prestigeuze San Remo-festival. Vanaf 1981 doet de elektronica pas echt zijn intrede in het geluid van de band. Piero Cassano verlaat echter in 1981 de band om een loopbaan te starten als producent. Hij werkt later met onder andere Eros Ramazzotti. Mauro Sabbione is zijn opvolger. In 1983 brengt de groep het album 'Tango' uit met daarop de single 'Vacanze Romane'. Dit is het laatste album met Sabbione die in 1984 wordt vervangen door Sergio Cossu. Het succes bereikt in 1985 een kookpunt met de verschijning van 'Melancolia'. De single 'Ti Sento' schopt het tot een eerste plek in Italië en het is aldaar de laatste grote hit. Een jaar later gaan Nederland en België voor de bijl. Matia Bazar neemt ook een Engelse versie op, 'I Feel You', maar dan blijkt andermaal dat Italiaans en Engels niet te vereenzelvigen valt. In Engeland moet de band nog steeds de eerste single verkopen. Matia Bazar maakt nog twee albums met Ruggiero op zang, deze verlaat in 1989 de groep om een solo-carrière te starten. Haar opvolgster heet Laura Valente en doet mee op het album 'Anime Pigre' uit 1991. Carlos Marrale verlaat de groep in de late jaren negentig, in 1998 sterft bassist Stellita aan de gevolgen van kanker.

In 2000 keert Cassano terug en formeert een nieuwe Matia Bazar. Fabio Perversi bespeelt eveneens de toetsen en Silvia Mezzanotte is de nieuwe zangeres. Met Mezzanotte wint de groep opnieuw het San Remo-festival in 2002. In 2005 treedt Roberta Faccani toe tot de groep. Matia Bazar mag dan dertig jaar geen succes hebben gehad, evenmin in Nederland als iets wereldschokkends in Italië, de naam bestaat veertig jaar na de oprichting nog altijd. Het laatste album dateert van 2011 en heet 'Consequenza Logica'.

Mijn exemplaar van 'Ti Sento' heeft een roemrucht verleden. De Koopermolen staat te boek als 'koffiebar', maar zal nooit de strijd winnen van La Bohème of De Witte Kat. Toen ik laatst weer even in Sneek was, heb ik de schade opgenomen. La Bohème bestaat niet meer en het is nu een hippe uitgaansgelegenheid geworden. De Witte Kat is 'still going strong', al weet ik niet of het nog steeds een hangplek van spijbelende scholieren is. De Koopermolen heeft een 'disco-hoekje' en veel van de platen komen oorspronkelijk uit de Ludabar (tegenwoordig Ludiek). Matia Bazar heeft eerst ook de reis gemaakt naar de Ludabar, maar is kort daarna bij De Koopermolen terecht gekomen. Ik kan in oktober 1992 de hele partij singles overnemen voor vijfentwintig gulden en dat is een fraaie deal: Het zijn er meer dan honderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten