dinsdag 6 oktober 2015

Raddraaien: Candlewick Green



Een anderhalf uur tot 'showtime' en laat me dus nog maar een slinger geven aan het rad. Ofwel: Dat is het oorspronkelijke idee geweest van 'Raddraaien', maar ik ben blij dat ik daarvan ben afgestapt. Het is ten eerste niet te doen om vijfduizend singles (op papier) in willekeurige volgorde te zetten, ten tweede zou ik nooit zulke 'exoten' zijn tegengekomen als nu en ten derde zouden 'nieuwe' platen niet aan bod zijn gekomen. Dit spel met de Gouden Gids werkt een stuk beter. Vandaag de 23e single in de derde jaren zeventig-bak vanaf 'Give Up Your Guns' van The Buoys. Dan kom ik uit bij een groep waarvan ik meen dat ik er al iets over had geschreven op Soul-xotica. Even de zoekfunctie gebruiken en het brengt me bij een vorige aflevering van 'Raddraaien' met de mannen van Jigsaw in het stralende middelpunt. Nu bekijk ik de puzzel van een andere zijde door de ogen van Candlewick Green. Deze 'eendagsvlieg' staat vandaag centraal met hun enige hit: 'Who Do You Think You Are' (1974).

'Holland's Got Talent', 'The X Factor', 'Idols'... Ik verkeer in de gelukkige positie dat ik geen televisie heb en wat mis ik nu werkelijk? Alsof het nog erger kan, heb je ook die serie van de beste singer-songwriter van Nederland. Ja, de beeldbuis wordt overstroomd met mensen die denken dat ze een aanleg hebben voor de wereld van de entertainment. Toch is er niets nieuws onder de zon, ook al zullen de stemmen opdoemen 'dat vroeger alles beter was'. Neem nou dat grappige thee-drinkende, links-rijdende, eiland aan de overkant van de Noordzee. Dat heeft in de vroege jaren zeventig reeds de show 'Opportunity Knocks'. De prijs is niet meteen een platencontract (ook al laat dat doorgaans niet lang op zich wachten), maar bovenal veel optreden voor de BBC. De 'Beeb' heeft dan nog steeds een wet dat een bepaald percentage van de radioprogramma's moet bestaan uit 'levendige muziek' en dat zal ook het lot bepalen voor Candlewick Green.

Terry Webb, Jimmy Nunnen, Alan Leyland, Lennie Coswell en Andy Ball komen uit Liverpool en beginnen hun loopbaan in 1972 met Candlewick Green. De groep doet mee aan 'Opportunity Knocks' en zijn publieksfavorieten voor acht opeenvolgende weken. Dat resulteert in een contract met Decca. Hoewel de platen in Engeland op Decca verschijnen, verloopt de distributie elders via Basf en in Nederland via Dureco. 'Doggie' en 'Sunday Kinda Monday' doen helemaal niks en dan krijgt de band de hulp van Des Dyer en Clive Scott. Deze twee mannen werken met het matig succesvolle Jigsaw dat rond 1973 net op stoom lijkt te komen. Candlewick Green krijgt als eerste de mogelijkheid om 'Who Do You Think You Are' aan het vinyl toe te vertrouwen. De single verschijnt rond de kerst van 1973 en piekt in Engeland op een 21e plek in februari 1974. In Nederland doet de single nummer 25, maar omdat het zo radiovriendelijk is, hoor je het plaatje decennia later nog altijd. In 1974 neemt Jigsaw het nummer zelf op voor het album 'I've Seen The Film, I've Read The Book'. Hoewel de Candlewick Green-single ook in Amerika verschijnt (ik heb de Amerikaanse Basf-persing), is het Bo Donaldson & The Heywoods dat de grote hit scoort in het land van Oom Sam. Het piekt op vijftien in de Billboard. In 1993 brengt Saint Etienne het liedje terug op de Engelse hitparade.

Met Candlewick Green is het evenwel afgelopen na deze single. Nee, de groep gaat niet eerder dan in 2002 uiteen, maar een klein succesje is niet meer weggelegd voor de groep. Het maakt nog een paar singles en een tweede elpee in 1977. Candlewick Green is in de midden jaren zeventig vooral te horen als 'live'-band in de radioshows van David Hamilton en dit doet weinig voor hen. De BBC krijgt geen boze briefkaarten van luisteraars, maar de zakken met 'fanmail' blijven evenmin achterwege. Zoals Allmusic het zo mooi schetst: '...and put them firmly in the middle of the road, with no audience'. De groep toert nog jaren in het cabaret-circuit, maar in 2002 zetten de mannen definitief een punt achter Candlewick Green.

In 1975 stapt toetsenist Andy Ball uit de groep om van het laatste beetje succes van Mud mee te snoepen. Clive Scott, mede-componist van 'Who Do You Think You Are', schrijft eveneens 'Sky High' en andere hits van Jigsaw, werkt vanaf de jaren tachtig met Ian Levine. Hij is medeplichtig aan de cd 'Northern Soul 2007' die nog wel eens voor twee euro bij de Wibra wil liggen. Op 10 mei 2009 overlijdt hij aan de gevolgen van een beroerte. Hij is dan 64 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten