zaterdag 31 oktober 2015

De eindstreep



Bij het bericht over Dan Fogelberg kwam het nog eens ter sprake: De eindstreep. In 2010 gestart als een soort van 'balans' aan het einde van de maand. Toen ondervond ik al snel dat ik het beter een jaar later kon doen. Maar ja... wat doe je dan? Kies je de tien leukste platen uit die je hebt behandeld of moet je kiezen voor de tien leukste berichten? De eindstreep wordt steeds meer een sleur en na verloop van tijd trek ik de stekker eruit. Vandaag hebben we zomaar opeens een eindstreep. Of... beter gezegd... een bericht met die titel. Vandaag sluit ik de maand oktober af en het voelt een beetje als een eindstreep. Dat is gemakkelijk te verklaren en dat zal ik ook proberen te doen in dit bericht. Als fotomodel kies ik dan voor de single die ik afgelopen week heb gekocht en die vanmiddag is gearriveerd. Helaas kan ik geen goede scan vinden van de kant waar het eigenlijk om gaat en bovendien ben ik te lui om zelf een foto te nemen, dus ik laat het hier bij.

Eind november is vooral de eindstreep voor mij omdat ik dan bezig ga met het samenstellen van de Blauwe Bak Top 100. De kandidaten uit die Top 100 heb ik tussen 1 december 2014 en 30 november 2015 gekocht. Ik heb ergens een plan om in januari een jaar-top 100 van de overige bakken te maken, maar dat moet ik nog even bekijken. De Blauwe Bak Top 100 móet wel gebeuren, want ik heb immers alleen maar een kwartaal-Top 40 gedaan in maart. Voor de Blauwe Bak Top 100 wordt de eindspurt nu ingezet. Plaatjes die na vandaag binnen komen, hebben het over het algemeen 'zwaar' in die Top 100 omdat ik er nog niet volledig aan ben 'gewend' en omdat de plaatjes nog geen herinnering hebben dat meeweegt in de bepaling van de positie. Voor mijn singles-verzamelen in het algemeen is vandaag eveneens een eindstreep: Kijk maar naar het record aantal 'Singles round-ups' dat ik heb gehad in oktober. Eén bestelling gaat hopelijk maandag op de bus, degene die ik afgelopen week heb besteld, is vanmiddag binnen gekomen.

Feitelijk ben ik met 'Sample vs. Original' begonnen in 'Laid(back) Night Show', de onregelmatige show op vrijdagavond welke ik doe in de eerste maanden van dit jaar. In maart begin ik met 'Tuesday Night Music Club' en dan krijgt 'Sample vs. Original' een vast plekje. Inmiddels heeft het een broertje gekregen in 'Hooked On Samples'. In die laatste rubriek draai ik een klassiek stuk (wat een voorrecht dat ik dit 'zomaar' kan doen, hoef je niet bij een ander muziekstation te proberen) en vervolgens een aantal platen die de melodie hebben 'geleend'. In 'Sample vs. Original' bekijk ik platen die stuk zijn gesampled of ontleed ik een dance- of hiphop-nummer. In dat laatste kader neem ik in april Moby onder handen en kijk naar verschillende samples die hij heeft gebruikt. Zo kom ik uit bij 'die stem', die me al jaren in de ban houd. Het is de vrouwenstem in 'In This World' van Moby. In april ontdek ik waar die stem vandaan komt. Het is 'Lord Don't Leave Me' van The Famous Davis Sisters. Toch is de stem niet van een Davis-zus, maar van Jackie Verdell. 'Lord Don't Leave Me' is het 'type' gospel dat meer klinkt als een gebed met wat ongeorganiseerde muziek. Het plaatje laat eveneens horen dat Moby niets heeft gedaan aan de opname, behalve het weg-mixen van de achtergrond. Het is niet versneld of anders bewerkt. Ik heb lange tijd het vermoeden dat deze single door de Moby-connectie onbetaalbaar moet zijn, maar dat valt reuze mee. Ik krijg de melding van drie advertenties op Discogs. Even denk ik dat het één exemplaar is dat abusievelijk driemaal is geadverteerd. Ik heb de 'VG-' al gekocht als ik ontdek dat de handelaar ook een 'NM' heeft. Die is ook meteen de helft duurder. Toch blijft de prijs bescheiden. Ik ben achteraf zeer tevreden met mijn exemplaar. Het styreen is 'schoon' en het heeft alleen een paar hoorbare krasjes. Niets ernstigs. Wat kost zoiets? Zes-en-een-halve euro, exclusief verzendkosten vanuit Duitsland. Ik had verwacht minstens zestig euro kwijt te zijn voor dit plaatje, dus het valt me reuze mee!

Als ik weg kijk van de singles en terug kijk op de voorbije maand, dat is ook wel een 'eindstreep' waard. De herst is ruim een maand geleden begonnen, vorige week de klok terug, maar dat is niet te merken in mijn fietsavonturen. Van duizend kilometer op 4 oktober, staat de teller inmiddels ver over de 1300. Hoewel de weerboeren het over mistig en grijs hebben voor het noorden, heb ik morgen ergens ook nog fietsplannen, vandaar dat ik het vanavond kort hou. De single van The Famous Davis Sisters komt in november uitgebreider aan bod in een 'Singles round-up'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten