vrijdag 16 oktober 2015

Het zilveren goud: oktober 1990



Hoewel de strandwandeling achteraf gezien heel veel waarde voor me heeft gehad, bewaar ik niet echt goede herinneringen aan het reisje naar Terschelling. De goede herinneringen van school in de tijd zijn sowieso dun gezaaid. De mooiste herinnering zitten wat dat betreft verpakt in plastic cirkels van 17 centimeter doorsnede, een gat in het midden en een 'spiral scratch'. De herfstvakantie komt wat dat betreft goed van pas, ik maak met name op vrijdag een 'wereldreis'. Ja, het klinkt gek, maar zo voelt het wel. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik voor deze dag ooit in een trein heb gezeten, buiten een toeristische stoomlocomotief in Denemarken. Helemaal vanuit Sneek naar Leeuwarden is echter niet bepaald een wereldreis en ik zal de afstand een jaar later meerdere malen per fiets overbruggen. Vrijdagavond is voor mij niet de avond om terug te kijken op sombere gebeurtenissen en dus ga ik jullie nu de sprankjes geluk uit oktober 1990 presenteren: Twintig in totaal.

Bestaat het? Ja, het bestaat! Ik ken in oktober 1990 Jimi Hendrix enkel van naam. Ik ken de muziek nagenoeg niet, maar heb wel begrepen dat het hoog staat aangeschreven bij muziekliefhebbers. Ik hoor de naam voor het eerst als Hendrix zijn 'special' krijgt in het NCRV-radioprogramma 'Elpee Pop'. In de herfstvakantie van 1990 is het twintig jaar sinds het tragische einde van de gitarist en dit wordt gevierd met de compilatie 'Cornerstones'. Ik heb dan even daarvoor de 222 gekocht in het hoesje van 'The Night They Drove Old Dixie Down' van The Band. De nummers 223 tot ten met 225 komen van een vlooienmarkt in de Veemarkthal. Nummer 226 is de enige single die ik kan vinden op de fancy-fair waar ik de elpees van Deep Purple en Styx heb gekocht. De nummers 227 tot en met 231 koop ik allemaal bij Sunrise in Sneek. Op een zaterdagmiddag mag ik met mijn ouders mee naar Lemmer. Zij zoeken een oude tante van mijn vader op en ik ga op plaatjes-strooptocht. Dat is snel gedaan, want meer dan de Expert vind ik niet in Lemmer. De nummer 232 komt daar uit de uitverkoopbak.

221. Gettin' Higher-The Rob Hoeke Group
222. All Along The Watchtower-The Jimi Hendrix Experience
223. Night Fever-The Bee Gees
224. Holiday-The Bee Gees
225. Ruby Is The One-Earth & Fire
226. Bulldozer-Oliver Onions
227. Keep In Touch-The Free
228. Dock Of The Bay-Sergio Mendes & The Brasil'66
229. Home And Dry-Gerry Rafferty
230. Dance The Kung Fu-Carl Douglas
231. Tie Your Mother Down-Queen
232. Everything Your Heart Desires-Daryl Hall & John Oates

Op vrijdagavond komen we terug van Terschelling en de zaterdag is meteen de start van de herfstvakantie. Ik vier het de zaterdag meteen met een bezoek aan de vlooienmarkt en de singles die ik daar koop 'kleuren' mijn herfstvakantie. Op vrijdag ga ik, zo gezegd, naar Leeuwarden. Radio Matrix kan ik niet vinden, maar die adverteert ook bijna een jaar niet meer met platen. Ik zal jaren later de zaak wel vinden, koop er nog een aantal zaken (waaronder mijn oude draaitafels) en sta in september 2011 opeens voor de dichte deur. Downstairs is eveneens onvindbaar en dat zal een tijdje zo blijven. De Bierkade staat wel ingetekend op de kaartjes, maar je moet het maar net weten? Het is op de Kelders een trapje naar beneden langs het water. Deja Vu moet ik ook nog ontdekken, maar ik kom die middag wel voor het eerst bij De Melomaan. Daar koop ik de nummers 237 en 238. De nummer 239 mag niet onvermeld blijven. Het kost me een gulden bij Sunrise, maar het is de 'oudste' single in mijn soul-koffers. The Free (227) is verhuisd naar de reserve-Blauwe Bak en James & Bobby Purify (84) stond daar al geruime tijd. Paul DaVinci heb ik, geloof ik, al een tijdje daarvoor gekocht, maar 'vergeten' in te schrijven. Na 238 zijn het weer singles van Sunrise. Het valt me nu pas op dat 236 een 'ontbrekend' nummer is.

233. I Started A Joke-The Bee Gees
234. The Piano Bird-The Doors
235. Wild And Exciting-Earth & Fire
237. Talking Out Of Turn-Moody Blues
238. Boogie Woogie Woman-Livin' Blues
239. Smokey Joe's-Tina & The Mustangs
240. Pretty World-Sergio Mendes & The Brasil'66
241. Your Baby Ain't Your Baby Anymore-Paul DaVinci
242. Desire-Andy Gibb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten