dinsdag 19 augustus 2014

Week Spot: Peaches & Herb



Dubbele verrassing. Ik heb opnieuw een zwaar inactieve dag gehad. Het opnemen van een tweede mixtape is hier debet aan en over het weer wil ik het niet eens hebben. Ik heb zojuist toch voor elkaar gekregen om de tent, slaapzak en kookgerei in één tas te krijgen, zodat ik de rugtas vrij kan houden voor kleding. Omdat het kwik nauwelijks boven de 20 uitkomt (en zondagnacht zelfs 9 graden!), moet ik broeken en truien meenemen in plaats van korte broek en t-shirts. Die tas gaat bol staan! Nu is het zaak om morgenochtend in actie te komen en wellicht zou ik morgenmiddag op de trein naar Sittard kunnen. Hoewel? Als het echt tegenzit, ga ik lekker donderdag. De tweede verrassing is de keuze voor de Week Spot. Ik heb afgelopen nacht een tweede mixtape opgenomen. Ik moet mezelf weerhouden, want ik wil hem bewaren voor de vakantie, maar hij is erg goed geslaagd. Eén van de nummers in de mix van twee uur-en-een-kwartier (precies 50 titels) is 'Soothe Me With You Love' van Peaches & Herb en opnieuw verbaas ik me over de schoonheid van het nummer. Weer een staaltje van Van McCoy-magie. Dus besluit ik The Lovelites nog even uit te stellen en vandaag eerst 'Soothe Me With Your Love' van Peaches & Herb te presenteren.

Peaches & Herb is natuurlijk het beste bekend vanwege hun hit 'Reunited' (1979) dat in Nederland, en vele andere landen, de lijst aanvoert. Toch heeft Peaches & Herb een complex verleden en is de Peaches die we uit Toppop kennen inmiddels de derde. En er zullen nog vier volgen. Herb is echter altijd dezelfde Herb gebleven. Zijn werkelijke naam luidt Herb Feemster en wordt op 1 oktober 1942 geboren in Anacostia, Washington D.C.. Hij maakt al spoedig gebruik van de naam Herb Fame. Zijn zangcarriére begint in de kerk en vervolgens bij lokale groepen. Nadat hij is geslaagd van school verdient hij zijn centen in een platenzaak. Daar ontmoet hij op een zekere dag Van McCoy. Die is onder de indruk van de vocale kwaliteiten van Fame en tekent hem voor Date Records. Dit onderdeel van het grote Columbia-label wordt bestierd door McCoy en Dave Kapralik. McCoy werkt intussen met een meidengroep genaamd The Sweet Things. Eén van de meisjes is Francine Edna Hurd, die precies 28 jaar ouder is dan mij. Die gebruikt de artiestennaam Francine Day. Ondanks uitstekende singles als de Blauwe Bak-favoriet 'You're My Lovin' Baby b/w Don't Come Lookin' For Me' weet The Sweet Things niet groots te scoren en het is Kapralik die een ingeving krijgt: Stop Herb Fame en Francine Day in een studio en 'see what happens'. Het resultaat heet 'We're In This Thing Together' en verschijnt in de zomer van 1966 onder de noemer Peaches & Herb.

Hoewel 'peaches' een seksistische bijklank heeft, is de keuze voor de naam minder onschuldig. Francine is nog maar een kind als haar moeder haar het koosnaampje Peaches geeft. De omgeving neemt het over en de keuze voor Peaches & Herb ligt voor de hand. De eerste single doet er maar liefst een half jaar over totdat een dj in St. Louis plots de b-kant gaat draaien. 'Let's Fall In Love' is een lied uit 1934 dat zowel een Van McCoy- als Peaches & Herb-stempel heeft meegekregen. De eerste echte hit van het duo is 'Close Your Eyes', eveneens in de Blauwe Bak, en het duo krijgt de kans om in 1967 maar liefst twee elpees op te nemen voor Date. In 1968 is Day de showbiz beu en wil liever een gezinnetje samenstellen. Herb krijgt op het podium een nieuwe Peaches: Marlene Jenkins. Op het moment van aantreden, hanteert zij de naam Marlene Mack, maar heeft ook een paar singles gemaakt als Marlina Mars. Eentje daarvan staat hoog op mijn verlanglijst. Hurd/Day trouwt met ene Barker en onder die naam, Francine Barker, maakt ze een paar platen en... speelt ze tot 1971 de rol van Peaches op de platen van Peaches & Herb. Daar valt onze Week Spot ook onder: 'Soothe Me With Your Love' verschijnt alleen in Engeland op single. Het is dan oktober 1970, hoewel er ook een demo bestaat van de plaat die juni 1971 aangeeft als release-datum. Hoe gek ook, de plaat wordt nóóit een hit, maar is wel favoriet bij dj's. In 1977 verschijnt de 'Disc-O-Double'-serie: Vijfentwintig opnieuw uitgegeven singles van diverse CBS-gerelateerde labels. De singles zijn geperst op blauw vinyl en vormen stuk-voor-stuk gereedschap voor de discotheek. 'Soothe Me With Your Love' wordt in dit kader eveneens opnieuw geperst. Ikzelf heb Robert Knight ('Everlasting Love') en Johnny Johnson & Bandwagon ('Breaking Down The Walls Of Heartache') uit die serie. In 2011 kon ik ze allemaal krijgen, maar heb er toen voor bedankt.

Hoewel Fame over succes niet te klagen heeft, gaan zijn ambities verder. In 1971 begint hij een opleiding aan de politieschool, waardoor Peaches & Herb op sterven na dood is. In 1976 pakt hij de muziek weer op en opnieuw is het McCoy die hem koppelt aan een Peaches. Ditmaal valt de keuze op Linda Greene. Dit zal de meest succesvolle Peaches & Herb worden. Greene is het geluid en het gezicht van 'Shake Your Groove Thing', 'Reunited' en 'I Pledge My Love'. In 1983 is de chemie uitgewerkt en scheidt het duo haar wegen. Fame neemt een baan in de rechtbank waar hij aanvragen van oorlogsveteranen moet beoordelen. Ofwel: De vele 'nepperds' die een slaatje proberen te slaan, scheiden van de échte veteranen. Greene keert terug naar haar gezin, maakt drie gospel-albums en start een goed doel. Pas in 1990 pakt Herb de draad weer op. Patrice Hawthorne heeft Amerika overdonderd met haar optreden in Natalie Cole's televisieshow 'Big Break' en is de vierde Peaches. Het treedt geregeld op, maar maakt geen platen. Artistiek is het geen reünie, maar Greene en Fame ondernemen daarna samen actie om achtergehouden royalty's en misgelopen salarissen alsnog te ontvangen. Het wordt in het gerecht uitgevochten en het duo wint. Hoewel Herb nu zijn gewone baan kon opzeggen en enkel als zanger actief kon zijn, doet hij het niet. Hij zet het op de bank en gaat vrolijk door met zijn dagelijkse werk. De vijfde Peaches heet Miriamm en komt hem in 2002 versterken. Het duo treedt twee jaar achtereen op tijdens het 'Rhythm, Love & Soul', een tv-programma met optredens van soul- en disco-veteranen ten behoeve van het goede doel. Kort daarna start Miriamm een fonds voor borstkanker-onderzoek en scheidt duurzaam van Fame.

In 2008 doet Herb een paar optredens met Wanda Makle. Er is sprake van een 'comeback' als het project bevriest en opeens een nieuwe Peaches verschijnt. Zij is de zesde officiële Peaches en de eerste die niet zwart is: Meritxell Negre komt uit Barcelona. 'Colors Of Love' is in 2009 het eerste Peaches & Herb-album in 26 jaar, maar toch is Negre geen blijvertje. Inmiddels heeft Makle haar plek ingenomen en zij mag gerekend worden tot de zevende Peaches.

Hoe het ook zij, ik denk dat ik morgen niet meer ga publiceren. Soul-xotica gaat een week met vakantie: Vanaf volgende week woensdag sta ik weer paraat om jullie dagelijks van een berichtje te voorzien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten