woensdag 13 augustus 2014

Van hit naar her: Bakermat



Afgelopen weekend heb ik de eerste verjaardag van mijn dance-show 'Floorfillers' gevierd en daardoor ben ik vorige week niet in de Engelse en Nederlandse hitlijsten geweest. De donderdagavond moest immers een show worden met de hoogtepunten uit een jaar Floorfillers. Natuurlijk mocht Bakermat ook niet ontbreken in dat overzicht, maar... had ik nu maar even in de Engelse lijst gekeken! Bakermat was namelijk één van de allereerste 'nieuwe' platen die ik in Floorfillers draaide, toen stond die nog hoog in onze Top 40. De daaropvolgende vijftig weken heb ik de plaat regelmatig gedraaid en steeds weer de hoop uitgesproken dat het nummer ook erkenning zou krijgen in Engeland. Wat blijkt nu: Een jaar na de eerste Floorfillers-uitzending is Bakermat nieuw binnen gekomen in de Engelse Top 40. In de tweede week zakt hij alweer vier plaatsen, maar de missie is volbracht. Ik presenteer jullie vandaag 'One Day' van Bakermat.

Het is tijdens een zaterdagmiddag in de chatroom van Do The 45 dat ik een disco-hit draai en ik, met anderen in de chatroom, tot de ontdekking kom dat Wolfman Radio alle mogelijke stijlen in haar pakket heeft zitten, maar dat een 'cheesy disco-show' ontbreekt. De eerste vrijdag van augustus komt de vraag of iemand gedurende augustus en september de uren van Meg's Little Room wil invullen. Dat is op de vroege zondagochtend van twee (onze tijd) tot vier uur. Omdat ik de eerste zaterdag een afspraak heb, laat ik per email weten de overige zaterdagen te willen doen, met uitzondering van twee. ,,Geen probleem!", krijg ik later te horen, want eerst blijft het vijf dagen ontzettend stil. Dan breekt een collega opeens de stilte door aan te kondigen dat hij die avond twee uren lang 'cheesy disco' gaat draaien. Toch ben ik blij met dat laatste. Ik heb de show een beetje voorbereid en kom steeds meer leuke plaatjes uit de jaren tachtig en negentig tegen.

Ik doe op de zaterdagen 10, 17 en 31 augustus en op 7 en 28 september 'Floor Fillers'. Die spatie is bewust, omdat ik immers de uren van een collega 'vul'. De ontbrekende zaterdag in augustus ben ik met vakantie, op 14 september doe ik met twee collega's een 'Northern Soul Allnighter' en op 21 heb ik een optreden in De Buze. Als ik op 28 september aankondig dat dit het einde is van 'Floor Fillers' ben ik eigenlijk wel verzadigd. Het brengt echter een storm van reacties op gang. Dan blijkt dat Meg niet terugkeert naar Wolfman Radio en de uren beschikbaar zijn. Toch bedank ik ervoor. Met deze nachtuitzending en The Vinyl Countdown op zondagavond is mijn weekend naar de Filistijnen. Dan vindt een 'switch' plaats van een aantal shows en kan ik op zaterdagavond van 11 tot 1 Floorfillers doen. Dat accepteer ik maar 'for the time being'. In november verhuist de show naar het huidige tijdstip. De vrijdagmorgen van 1 tot 3 is een zware bevalling in combinatie met mijn werk op vrijdagmiddag en rond de kerst twijfel ik nog of ik de stekker eruit zal trekken. Vanaf januari krijg ik opeens de juiste inspiratie en sindsdien heeft Floorfillers een toekomst. Ik wil de show nu absoluut niet meer kwijt! Het tijdstip is niet ideaal, maar heb het gevoel dat er stevig wordt geluisterd.

Zo nu en dan kan ik het aflezen aan de Engelse Top 40. Bakermat is vanaf de derde of vierde show een missie geworden. In januari lijkt het ergens op uit te draaien als een aanwezige Engelse dj zó enthousiast raakt over het nummer, dat deze het met collega's op Facebook gaat delen. Intussen komt 'Jubel' van Klingande wel de Engelse Top 40 binnen zeilen, maar geen spoor van Bakermat. Ik blijf hem desondanks draaien. Eens in de drie weken komt die wel voorbij in de show en steeds weer met dezelfde wens als introductie: Laat dit een hit worden in Engeland! Vorige week is het dus eindelijk gelukt. Onder de alternatieve titel 'One Day (Vandaag)' is Bakermat op 15 in de Top 40 gekomen. Deze week zakt die naar 19.

Lodewijk Fluttert is de naam van de man die we als Bakermat kennen. Hij komt op 8 oktober 1991 ter wereld in het immer exotische Markelo. Als kind luistert hij het liefste naar jazz en soul, maar als twaalfjarige raakt hij geobsedeerd door housemuziek. Vijf jaar later, tijdens zijn studie psychologie in Utrecht, ontdekt hij de deep house en vanaf dat moment gaat hij produceren. In de zomer van 2012 verschijnt de EP 'Zomer', gevolgd door 'Vandaag' en 'Uitzicht'. In de zomer van 2013 is zelfs even sprake van de term 'saxophone house' doordat zowel 'Vandaag' als Klingande met 'Jubel' hoog op de hitparade staan. Een jaar later kunnen we gerust concluderen dat dit 'genre' een kort leven heeft gehad. 'Vandaag' is een joekel van een hit. Op 29 juni 2013 komt het de Top 40 binnen, piekt op twee en verdwijnt na 20 weken. 'Zomer' komt twee weken later de Tipparade binnen en bereikt daar de eerste plek. België is eerder met beide platen. 'Vandaag' komt daar al in april de Top 30 binnen.

Klingande, Tove Lo en Bakermat. Ik zeg niet dat ze het zonder mijn show niet gered hadden, maar ik ben toch best een beetje trots op het resultaat. Van stil staan is echter geen sprake, ik heb nog een aantal op het lijstje staan die een Engelse hit verdienen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten