maandag 4 augustus 2014

Schijf van 150



Ik had gisteravond andere werkzaamheden waardoor ik niet ben toegekomen aan de Schijf van 5, dus doe ik deze vanavond. Morgen krijgen jullie twee berichten: De Week Spot en vermoedelijk een Raddraaier. Ik heb afgelopen weekend nog eenmaal geteld en ja... dit is echt de 150e Schijf van 5. Waarbij opvalt dat 2014 niet bepaald een topjaar is voor de Schijf van 5. Dit jaar, en ook de komende jaren, vallen de laatste dagen van maart, juni en september steeds in een weekend en dus op een zondag. Door de Blauwe Bak Top 40 ontbreken daar al een paar Schijven en ook heb ik een paar maal niet gepubliceerd op zondag (Watford en mijn verjaardag schieten als eerste te binnen). Daardoor vinden we geen Schijf van 5 uit 2014 in deze jubileum-aflevering, maar is de meest recente de laatste van 2013. Hoe stel je een Schijf van 5 samen uit oude afleveringen. Welnu, ik heb vooral gekeken naar de onderwerpen van de 25e, 50e, 75e, 100e en 125e en kom dan tot het volgende lijstje.

5. De 25e Schijf van 5: Kerst (26 juni 2011)
In december zit ik doorgaans ook al aardig snel door mijn patronen heen als ik naar Sky Radio luister. Kerstnummers zijn immers alleen maar leuk als de mussen dood van het dak vallen. Zie hier mijn keuze om een Schijf van 5 over 'kerst' te doen op de eerste zondag van de zomer in 2011. Het weer heeft flink afgerekend met mij, want een week later is het gedaan met de zomerse temperaturen en is 2011, volgens mij, één van de vochtigste zomers geworden. De nummer 1 is niet bepaald verrassend, dat is een liedje dat me iedere dag van het jaar goed smaakt: 'Stop The Cavalry' van Jona Lewie.

4. De 125e Schijf van 5: Stad (24 november 2013)
Ik kan het amper geloven, maar het klopt wel: Ik heb in dit jaar al een paar maal 'gespijbeld' van de Schijf van 5 en bovendien stond december in het teken van de Blauwe Bak Top 100. De Schijf van de 'stad' is dus 25 berichten geleden. Overigens ook op een maandag gepubliceerd en dit is die zeldzame keer dat ik was vergeten om op Soul-xotica te schrijven. Ik weet nog goed dat ik in bed lag en me het opeens bedacht. In plaats van uit bed te kruipen, heb ik de 's ochtends voor het werk de Schijf geschreven. Zoals ik in de inleiding van deze Schijf schrijf, zijn er zoveel platen gemaakt over de stad dat deze Schijf gerust nog eens op herhaling kan. En dat ga ik zeker ook nog eens doen, want bij vlagen is het een Jantje-Van-Leiden, om nog maar een stad er tegenaan te gooien. De nummer 1 mag echter blijven: 'Love In The City' van The Turtles (1969).

3. De 100e Schijf van 5: Schilderen (10 maart 2013)
Nee, jullie hoeven niet noodzakelijk het bericht erop na te slaan. Er staat nergens een verwijzing naar de honderdste Schijf, ik ben me tot een paar weken geleden daarvan niet bewust geweest. Omdat het soms lijkt alsof de onderwerpen 'op' zijn, leek het me handig een inventarisatie van de Schijven te maken. Ik heb al een onderwerp bedacht voor volgende week en dan nog eentje de week daarna. Dan begint voor mij de vakantie en kan ik in mijn tentje en op de fiets rustig nadenken over nieuwe onderwerpen. 'Painter Man' van The Creation is overigens de nummer 1 in deze Schijf van 5.

2. De 75e Schijf van 5: Frankrijk (22 juli 2012)
De Schijf van 5 heeft ons al op vele plaatsen in de wereld gebracht. Even een opsomming: Spanje, Amerika, Frankrijk, Amsterdam, China, New York, Rusland en Californië. De Franse aflevering staat me nog erg goed bij. Ik zit met een lijstje van vier en denk opeens aan die onbekende titel uit het Hitdossier: 'Southern Part Of France' van Zwol. Ik denk al jaren dat het een Eurodisco-plaatje is en, ach, die mag wel op vijf. Dan vind ik de plaat op Youtube en maak kennis met Walter Zwolinsky en zijn uitstekende single uit 1979. Spontaan mag die op nummer 1 in deze Schijf. Het is al eens vaker gebeurd, want in de 'blauwe' Schijf van 5 heb ik 'Way To Blue' van Nick Drake aanvankelijk op 4 gedacht, maar na beluistering van het nummer (dat ik iets was vergeten) staat deze eveneens bovenaan.

1. De 50e Schijf van 5: Onderbroekenlol (29 januari 2012)
Erg fijn dat deze Schijf toevallig de vijftigste is, want dit is een Schijf waar ik nog steeds erg trots op ben. Ik heb mezelf tot doel gesteld om zoveel mogelijk verschillende 'onderbroeken' te vinden en tot mijn tevredenheid lukt dat. Dankzij deze Schijf maak ik kennis met 'Masoko Tanga' van The Police. Een totaal onbekende Jessica Gore staat op vijf met 'So Original (The Hipster Song)', omdat 'hipster' behalve een baardmans ook de hippe naam is voor een heupslip. 'Air' van Ekseption mag erin om dat 'Air' oorspronkelijk 'Air On A G-String' heet. De slip noem ik in het bloedmooie 'Slipping Away' van Gé Reinders en 'The Boxer' ligt voor de hand, maar is dan toch de mooiste van de onderbroeken. Omdat ik zo'n feestelijke Schijf niet wil bederven met die twee pretletters heb ik voor Zwol gekozen als illustratie.

De Schijf van 5 gaat ouderwets verder en de thema's zijn nog lang niet op. Volgende week wil ik een Schijf maken over 'cowboys'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten