woensdag 27 augustus 2014

R van regen



Aanvankelijk is het idee om naar de omgeving naar Enschede te gaan, maar vanwege de weersverwachting op de langere termijn valt de keuze ineens op Limburg. Ten opzichte van Oost-Nederland zou het in Limburg droger zijn in de geplande periode. Natuurlijk stonden daar ook regenbuien ingetekend en wist ik ook dat het weer zich steeds lastiger laat voorspellen. Ik had ook maatregelen genomen. De korte broek heb ik thuis gelaten en in plaats daarvan paraplu én poncho mee. Ook maar een extra broek voor het geval ik eens mocht nat regenen. De regenbuien van de afgelopen week zijn op één hand te tellen, al heb ik voor de tijdsduur van het laatste 'buitje' assistentie nodig. Dat hou je niet op een paar handen...

Het heeft donderdag wel gedreigd, maar het is droog gebleven. Ik ben volgens plan van Meppel naar Heerlen gegaan in de trein en ben vanuit die laatste plaats naar Slenaken gefietst. Vrijdag begint ook droog en zonnig. Het is maar een geluk dat ik het gasflesje niet in Gulpen kan vinden en dus terug moet fietsen naar Margraten. Na een korte stop op de camping ga ik de Voerstreek in en als ik bij Eijsden de grens wil oversteken, fiets ik de bui tegemoet. Nu heb ik geen paraplu of poncho bij me en dus kun je me uitwringen als ik op de camping arriveer. Zaterdag word ik op de grens tussen Aken en Vaals getrakteerd op een felle onweersbui. Ik schuil in een cafeetje en de volgende regen is wanneer ik een kilometer vanaf de camping ben. Zondag heb ik tweemaal geluk. Eerst gaat het regenen als ik op de Sint-Pietersberg ben en houdt een toevallig passerende boom (...) mij droog. Even later wil ik even rusten op een bankje onder een oude kastanje als de lucht even opengaat. Voor de duur van twee sigaretjes regent het en zit ik droog.

Het zijn steeds buien en dus raak ik nog niet meteen in paniek als ik maandagmiddag met Myriam een rondje door het dorp maak. Het zal wel overwaaien... Nou? Toch niet helemaal. Vanaf Zussen tot de camping in Hoogcruts heeft het continu geregend. De poncho kan niet voorkomen dat mijn jack zeiknat is, maar daaronder hou ik het wel droog. Op de camping trek ik tot tweemaal toe de poncho aan om snel even naar de wc te kunnen, want het is echt geen minuut droog. Ook gedurende de nacht blijft het regenen. De boer vertelt me die avond: ,,Ik heb het nog nooit zó meegemaakt. Ik had gisteren een kruiwagen laten staan op het erf. Die liep over! Anders is het wel eens een emmer vol water, maar een kruiwagen?". Ik geloof het meteen! Dinsdagochtend is het even droog en volgens iemand zal het tot drie uur die middag droog blijven. Hij heeft het mis, want een uur later regent het alweer. Ik ben dan onderweg naar Maastricht, maar trek de poncho niet eens meer aan. Ik geloof het wel. Als het dinsdagavond om elf uur stopt met regenen, heeft het buiten een of twee uren op dinsdagmorgen 32 uur geregend. Maar... om nou te zeggen dat de regen mijn vakantie heeft verpest? Allerminst! Het heeft wel een rol gespeeld en mocht daarom niet ontbreken in dit overzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten