dinsdag 3 september 2013

Week Spot: Yvonne Baker



Het ontbreken van de Schijf van 5 op zondag is geen bezwaar geworden. Ik kondigde het gisteren al iets aan. Ik moest vandaag voor een afspraak in Zwolle zijn. Half twaalf 's ochtends en een gesprek van een uur. Dat liep uit tot anderhalf uur, maar gaf me nog steeds ruim de kans om het hele centrum van Zwolle door te zwalken op zoek naar vinyl. Ik vreesde even voor de Blauwe Bak Top 40 aan het eind van deze maand, maar sinds vanmiddag begin ik er weer in te geloven. Over de aard van de afspraak kan ik kort zijn, maar is op zichzelf best wel goed bericht: Mijn wsw-indicatie is met vijf jaar verlengd. Het blijft natuurlijk afwachten hoe het gaat komen met de sociale werkvoorziening, maar die indicatie kunnen ze me niet afpakken. Ik presenteer jullie in het volgende bericht de eerste 9 singles uit de vangst van vanmiddag, morgen de overige acht plus, hopelijk, de single die uit Zweden moet komen. Eerst ga ik de nieuwe Week Spot aan jullie voorstellen. Niet bepaald een nieuwkomer: De single stond hoog genoteerd in de laatste Blauwe Bak Top 40 en als we het over een staalharde klassieker hebben..., dan komt deze in aanmerking voor dat predikaat: 'You Didn't Say A Word' van Yvonne Baker (1966)

Ik heb zojuist geprobeerd te achterhalen waar de plaat zijn 'roots' heeft, maar weet dat niet met zekerheid vast te stellen. Gezien de héle vroege commerciële heruitgave, heeft deze plaat niet langer dan twee tot drie jaar in de obscuriteit verbleven. En dan hebben we het over 1969. In dat jaar zijn er alleen The Torch in Stoke-On-Trent, The Twisted Wheel in Manchester en The Catacombs in Wolverhampton. Zélf vermoed ik dat het een ontdekking is geweest van Farmer Carl Dene en dus aan de laatste club toebehoord, maar het is voor vriend Dave Redshaw van de Hinckley Soul Club-pagina onmogelijk geweest om álle ontdekkingen van Dene af te drukken op zijn site. Hoewel 'Getting Mighty Crowded' van Betty Everett in 1967 één van de eerste Northern Soul-platen is en deze in 1965 in de Britse top 30 heeft gestaan, zijn de regels voor Northern Soul meteen al wel bekend. Het mogen geen (grote) hits zijn geweest. Wat dat betreft valt deze van Yvonne Baker helemaal binnen die grenzen. De plaat verschijnt in 1967 en flopt genadeloos. Ongeveer drie jaar later wordt die opgemerkt door een stel Engelse deejays en vanaf 1972 is de plaat binnen handbereik voor het grote publiek. Veel 'exclusief' spul dat via commerciële persingen of bootlegs zijn weg naar de consument vond, ging in de Northern Soul op de zwarte lijst. Toch zijn er van die klassiekers die dat altijd zullen blijven, ook al bereiken ze morgen de eerste plek in de Top 40. Yvonne Baker is daar één van.

In 1954 komt in Philadelphia de doowop-groep The Cavaliers voor het voetlicht. Stralend middelpunt is zangeres Yvonne Mills. Voordat de groep bij Atco tekent, verandert het de naam in The Sensations. 'Yes Sir That's My Baby' en 'Please Mister Discjockey' zijn twee grote hits op de rhythm & blues-lijst in 1956. Ulysses Kae Williams, één van de vroegste blues-deejays op de Amerikaanse radio, is in 1957 de manager van The Sensations, maar toch valt de groep kort daarna uiteen. Yvonne Mills verlaat de muziek-business om in het huwelijk te treden en een gezinnetje te starten. In 1961 meent voormalige Sensation en bas-zanger Alphonso Howell dat het tijd is voor een reünie en benadert Yvonne Mills. Deze draagt dan de naam Yvonne Mills Baker en ze stemt ermee in. Met Richard Curtain en Sam Armstrong tekenen ze een vers contract bij Argo, een kleiner onderdeel van Chess. Met 'Music Music Music' laat de groep zien dat ze terug is en de plaat is een doorslaand succes op de rhythm & blues-lijsten. Dan volgt in 1962 'Let Me In', die het zelfs tot een vierde plek op de reguliere hitparade brengt. Ook in Nederland is 'Let Me In' een grote hit. Hier worden de platen van The Sensations gedistribueerd door Artone-Funckler en dus hebben deze al heel vroeg fotohoesjes. Zo zien we op een hoesje op de site van Peter, www.singlehoesjes.nl, dat Yvonne Baker een paar jaar later al heel prominent wordt gepresenteerd als frontvrouw. Bovendien heeft het zijn weerslag op de solo-carriére die volgt voor Baker. Ze heeft immers al vier jaar geen grote hit gehad met The Sensations (en de groep loopt op zijn laatste benen), als ze toch een contract bij Cameo Parkway weet los te peuteren.

The Sensations zélf is na 1962 totaal inwisselbaar. Dave Rimmer van Soulfulkindamusic durft zich niet te wagen aan de personele bezettingen van The Sensations. Yvonne's eerste single is 'Foolishly Yours' uit 1962, maar deze is in dezelfde tijd voor en hetzelfde label opgenomen als The Sensations-dingen. Ik vermoed dus dat dit een Sensations-plaat is met een duidelijke leadzang van Yvonne. Een soort 'Death Of A Clown' voor Dave Davies en The Kinks. In 1967-68 verschijnen er twee singles van Baker solo en de eerste is de Week Spot van deze week: 'You Didn't Say A Word'. De plaat geldt tot op de dag van heden als één van de meest gedraaide platen bij Northern Soul-feesten. Veel van deze 'hits' worden dan als 'overplayed' bestempeld, maar dat is niet het geval bij Yvonne Baker. De plaat getuigt zó van een klasse en heeft zo'n lekker tempo, deze smaakt altijd! Originele exemplaren die in de magazijns van warenhuizen liggen te verstoffen, vinden binnen een paar jaar hun weg naar de liefhebbers. Tegenwoordig zijn ze bijna onvindbaar en peperduur als er een origineel opduikt. De plaat is in de loop der jaren heel vaak 'vervalst', er bestaan enkele label-variaties en... verschijnt in 1972 'gewoon' als nieuwe single. De andere kant van het plaatje bevat 'Night Owl' van Bobby Paris. Over klassiekers gesproken? De mijne is de bovenstaande Parkway-uitdossing, vorig jaar opnieuw uitgebracht door Outta Sight. Deze is er met twee verschillende b-kanten en ik heb even moeten zoeken. De ander bevat 'Country Girl' van Vicky Baines, maar die vind ik niet echt interessant. 'Pictures Don't Lie' van Hattie Winston is dat wel en die staat hier op de flip.

Direct nadat ik dit bericht heb gepubliceerd, ga ik aan de slag met de eerste Singles round-up van deze maand, het tweede deel krijgen jullie morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten