dinsdag 10 september 2013

Week Spot: Sail-Joia



In verband met de Northern Soul Allnighter op Wolfman Radio, zaterdag vanaf tien uur (onze tijd) tot zeven uur zondagochtend, heb ik twee weken geleden besloten om deze Do The 45 iets 'anders' te doen. De originele Blauwe Bak bestaat nog altijd, maar daarin huist nu ongeveer 40 procent van de singles die 'nét niet helemaal' Northern Soul zijn, maar nog wel leuk genoeg om er tussendoor te gooien. Al-met-al zijn er zo'n 300 platen in die categorie. Vroege disco-hits, een paar schuifelplaatjes, wat Mod-beat, maar ook de Week Spot van deze week. Dit omdat ik heb voorgenomen om zaterdag alleen uit die extra bakken te gaan draaien, dus geen archetypische Northern Soul, maar meer de bijgerechten. Ik maak dankbaar gebruik van de gelegenheid om deze plaat tot Week Spot te bombarderen, een plaatje dat nog té weinig voorstelt in de deejay-wereld en op vele manieren toepasbaar is. De Week Spot van deze week is 'The Real Thing' van Sail-Joia (1976)

Het is een historische dag. Zaterdag 20 april. Ruim negen jaar nadat ik het vrijwilligerscontract tekende bij De Buze, besluit ik deze morgen, onderweg naar de boeken- en platenmarkt bij de kerk in Nijeveen, dat ik vanavond mijn laatste Buze-dienst zou draaien. Wel hou ik mezelf beschikbaar voor optredens, zoals ik zaterdag over een week ga draaien. Op 22 april memoreer ik de vangst die ik doe in de derde Singles round-up van april. Eén van de plaatjes is een gokje, ik heb wel eens wat over Sail-Joia gehoord, maar ben er niet zeker van. De a-kant doet me niet veel, maar dat b-kantje... Nog een paar maal draaien en dan heb ik de smaak te pakken. Hij stond in juni in de Blauwe Bak Top 40.

Als ik een week later wat informatie ga opzoeken over Sail-Joia leer ik zowaar iets. Ik heb namelijk altijd gedacht dat het Belgische soul-duo Jess & James de broers Tony en Wando Lam waren, maar dat blijkt niet correct. Jess & James zijn de Portugese broers Antonio en Fernando Lameirinhas. Vader Lameirinhas wordt verdacht van linkse sympathieën en zo vlucht de familie naar het Belgische Charleroi. Antonio en Fernando beginnen daar aanvankelijk met The Robots, een Shadows-achtig groepje, maar raken middels The Beatles geïnteresseerd in beatmuziek. Als het gezin in 1965 naar Brussel verhuist, maken de broers kennis met de opkomende rhythm & blues-muziek en in 1967 is Jess & James een feit. Ze gaan een samenwerking aan met de J.J. Band en ze scoren een grote internationale hit met 'Move' (1968). 'Change' doet het al een stuk minder en de single 'Thank You Showbiz' spreekt boekdelen. In 1969 gaat de J.J. Band verder met andere artiesten en Jess & James zijn even uitgezongen. Intussen heeft de Amsterdamse clubs Kosmos en Paradiso haar eigen huisband: Sail. De groep bestaat grotendeels uit buitenlanders, bovendien heeft Sail een open karakter. Een ieder met een instrument mag zich bij hun voegen en improvisatie wordt op prijs gesteld. Sail is daardoor weinig stijlvast. In 1975 treden de broers Lameirnhas zich tot Sail en is Sail-Joia een feit. Hoewel de groep vanuit Amsterdam opereert, is er desondanks sprake van een buitenlandse groep. In 1976 maakt Sail-Joai haar plaatdebuut middels deze single. De groep distantieert zich echter meteen van het product, omdat het niet representatief is voor de band. Je zou geloven dat het een funkrock-band zou zijn, maar in werkelijkheid speelt de groep net zo gemakkelijk Ierse of Portugese folk.

In 1978 verschijnt de eerste elpee van de groep en maakt er nog drie tot 1981. Het nummer 'Amsterdao' wordt plots nog een cult-hit, maar Top 40 is te hoog gegrepen voor de groep. Enerzijds is de diversiteit een unicum, maar het zit verder succes danig in de weg. Nadat Sail-Joia uiteen is gevallen, neemt Fernando een deel van de groep mee op sleeptouw en neemt in 1988 een album op als Joia. In 1992 gaat hij definitief solo en geldt sindsdien als één van de grootheden in de Nederlandse wereldmuziek. Hij wordt op zijn tournees nog altijd begeleid door zijn broer Antonio.

Als Sail-Joia méér zoals 'The Real Thing' had gedaan, was het vast wel iets geworden met de groep. Het is funk-met-een-twist, maar desondanks luchtig en uiterst geschikt om in een Northern Soul-set te stoppen. Hij staat vanwege de 'funkiness' niet in de Northern Soul-koffers, maar wel meteen ernaast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten