donderdag 5 september 2013

Raddraaien: Willem Wip



Als deze plaat een week geleden bij Raddraaien uit de bus was gekomen, had ik deze vast terug gezet en een ander uitgekozen. Maar het is sinds gisteren dat ik iets meer weet over deze plaat en dus gaan we die vers opgedane kennis meteen tentoon spreiden. Ik weet zo snel niet meer waar en wanneer ik deze plaat op de kop heb getikt, maar het is nog vrij recent. Minder dan vijf jaar geleden. De titel en de artiestennaam doen me gniffelen. Hier moet ik meer van weten. Helaas blijkt het op papier leuker te zijn dan in werkelijkheid. Dit bericht gaat een stukje korter worden dan gewoonlijk, het is al laat en ik wilde beslist vandaag nog publiceren. Bovendien is er ook weer niet zoveel te vertellen over Willem Wip en diens' 'Wat Heb Ik Voor 'N Wijf' (1980).

Ik heb Karel leren kennen via de muziekfora waarop ik de afgelopen jaren actief ben geweest. Bij binnenkomst op het Steenen Tijdperk Forum, november 2008, kreeg ik meteen een berisping van hem toen ik meende 'het ene en het ander' te kunnen vertellen over 'I Love You' van Larry Cotton. Daarmee sloeg ik de plank mis en Karel gaf een correctie aan, die achteraf helemaal blijkt te kloppen. Je hebt Nederpop-verzamelaars in verschillende maten en vormen. Karel is iemand die niet alleen tevreden is met een plaatje, maar meteen het hele verhaal wil weten. Een journalist in hart en nieren. Zodra hij de ware naam van een artiest heeft ontdekt, pakt hij het telefoonboek erbij en gaat willekeurig mensen bellen om deze artiest op te zoeken. In negen van de tien gevallen lukt hem dat ook. Petje af! Hij heeft mij ooit iets aangegeven bij een persoonlijke zoektocht, maar had niet het lef om zomaar te gaan bellen. Een paar jaar geleden is Karel begonnen met www.nldiscografie.nl, een site waar zijn vergaarde kennis omtrent Nederlandse singles is verzameld. Ja, het draait hem om vinylsingles die in Nederland zijn gemaakt. Het loopt dus uiteen van rock'n'roll, beat en hardrock naar iedere piratentopper die in de loop der jaren een vinylsingle heeft mogen opnemen. Sindskort heeft NLdiscografie een Facebook-pagina waar hij ons geregeld 'zoekplaatjes' voorschotelt evenals nieuwe toevoegingen aan zijn database. En zo leerde ik gisteren kennen dat Willem Wip niemand minder is dan... Johnny Blenco!

'Een man die meer platen op zijn naam heeft staan dan menigeen', schreef Karel op Facebook. De discografie op zijn site laat daar geen twijfel aan over. Wie de catalogus van James Brown bekijkt, kan geloven dat die iedere week een plaat aan het opnemen was. Datzelfde geldt ook voor Blenco, maar die heeft het onder een veelvoud van namen gedaan. Hoewel Karel een slag om de arm houdt met de jaartallen, moet Blenco's eerste plaat in 1961 zijn verschenen: 'Teenagertraum'. Tot en met 1975 is hij alleen onder de naam Johnny Blenco actief en neemt verschillende schlagers en Nederlandstalige liedjes op. Ook een aantal in zijn moedertaal, want Jef Vriezelaar is in 1938 in Maastricht geboren. Op deze Limburgse singles wordt hij vaak bijgestaan door Beppy Kraft. Opvallend is ook dat bepaalde singles voor meerdere platenlabels uitkomen. In 1971 vormt hij een kortstondig duo met Anja (als Anja & Johnny). Als ik me niet vergis, zat die in november in de parlando-Schijf van Peter. Vanaf 1977 is het pas echt feest met Johnny Blenco. Als Jan Petat verschijnt menig plaat, de singles van Johnny Sex zijn klassiekers in dat genre. Dat genre is dan het betere schuine lied... In 1980 verschijnt dan 'Wat Heb Ik Voor 'N Wijf' als Willem Wip. Blenco blijft tot en met 1990 actief in de muziek. Hij is naast zanger ook componist/tekstdichter, producer en eigenaar van een platenmaatschappij.

En dan is het verhaal wel verteld en kan ik straks proberen eens even wat te slapen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten