zondag 29 september 2013

Schijf van 5: jong zijn



Het 'rock-and-roll-radio'-weekend is nog niet helemaal voorbij, we zitten nu over de helft. Ik checkte gistermiddag keurig om kwart voor drie in en had het vooruitzicht dat ik nog een uur had om plaatjes klaar te zoeken, toen me werd gevraagd of ik meteen 'in de lucht' kon. Tsja... je hebt op dat moment geen andere keuze, want anders gaat de 'random'-jukebox aan en dan verlies je luisteraars. En zo startte ik gistermiddag even na drieën en moest na vijf uur nog even langer blijven totdat mijn collega klaar was. Toen snel naar Meppel voor een etentje met mijn post-collega's en na een douche meteen weer met Wolfman Radio aan de slag. Na de 'Floor Fillers' had ik even geen fut meer voor een bericht en dus moet ik vóór dinsdag nog een extra bericht publiceren. Vandaag begin ik evenwel met de Schijf van 5 en zie na afloop wel of ik vandaag een tweede bericht publiceer. Morgenavond is het plan om met alle presentatoren zes uren in de lucht te zijn. Wolfman Radio bestaat morgen namelijk drie jaar. Drie jaar oud? Nee, drie jaar jong en dat zal het ook altijd blijven, dus is een Schijf van 5 over 'jong zijn' wel op zijn plek.

Ik besloot vorige week 'The Vinyl Countdown' met Duane Eddy en zo kwam ik ook op het onderwerp van vandaag. 'Because They're Young' was in 1960 een film met Dick Clark in de hoofdrol. Clark speelt hierin een onderwijzer die een verandering teweeg wil brengen onder zijn studenten. Een échte jongerenfilm met dito muziek. Bobby Rydell is hierin te horen met 'Swingin' School', maar Duane Eddy speelde zelfs nog een figurantenrol in de film en scoorde een enorme hit met het titelnummer. En dat nummer, 'Because They're Young' van Duane Eddy, mag vandaag op vijf.

In de film 'Because They're Young' veranderen de studenten van jongeren met tienerproblemen in jongvolwassenen. Die hebben dus niet geluisterd naar de boodschap van The Tams. Hoewel... The Tams komt pas acht jaar na de film met het advies om maar nooit op te groeien. Zowel plaatje als boodschap klinken 45 jaar later nog altijd als een klok en ik leg hem nog regelmatig op de draaitafel voor zijn rondjes. Op vier zet ik 'Be Young, Be Foolish, Be Happy' van The Tams (1968).

De nummer drie haal ik eveneens van de 'Northern Soul Jukebox', maar moet wel even spieken bij de artiest. Dat helpt dan wel weer bij het schrijven, want ik leer wat achtergrondinformatie die ik anders niet had geweten. Het is het tragische verhaal van Bunny Paul, een veelbelovende zangeres die in 1963 tekent bij het Gordy-label van Motown-baas Berry Gordy. Ze neemt slechts één plaatje op, vandaag de nummer drie, en moet daarna een ingrijpende hersenoperatie ondergaan. Haar platencarriére zal erdoor in het slop raken en dus rest ons alleen dat prachtige 'We're Only Young Once' van Bunny Paul (1963). Vandaag dus op drie.

De nummer twee is een plaatje waar ik nog heel snel eens wat meer aandacht aan moest besteden. Dan in het kader van 'Niet vergeten', want ook dit is zo'n plaatje dat ik ooit dagelijks hoorde via de Nokia, maar die tegenwoordig nog maar zelden op mijn pad komt. Beloofd is beloofd en dus hou ik het hierbij erg kort. Op twee staat 'Young Folks' van Peter, Björn & John (2006)

Het hoesje van de nummer 1 heb ik hier al eens eerder gehad. Dat kan ik me nog heel goed herinneren, dat was toen Eric Burdon zijn zeventigste verjaardag had gevierd. De volgende dag waren alle berichten op Soul-xotica even 'foetsie-ba' en leek het alsof ik weer van voren af aan kon beginnen. Gelukkig had Blogger het archief bewaard en stond uw vertrouwde praatpaal 's avonds gewoon weer online. Eric Burdon is niet alleen over de zeventig (het voorval was in 2010 of 2011), hij is ook op jonge leeftijd volwassen geworden, zo blijkt uit dit lied. Op zijn 26e schreef hij al over 'When I Was Young', terwijl je op die leeftijd net droog achter de oren bent. Eric Burdon & The Animals staat vandaag hoe dan ook op 1 met 'When I Was Young' (1967).

Volgende week besluit ik dan wel de Blauwe Bak Top 40, daar ga ik donderdag mee beginnen, dus geen Schijf van 5 op zondag. De week erna ga ik vijfmaal een eiland bezoeken: Titels met 'eiland'. Dus geen 'Fijn Op Terschelling', hoe mooi we die ook vinden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten