maandag 9 september 2013

Raddraaien: The Rolling Stones



Soul-xotica gaat doorgaans liever voor 'underdogs'. Daar heeft het weblog zijn bestaan aan te denken. Héél soms, zoals bij 20 Years Ago Today een paar jaar geleden, kwam er eens een wereldster aan te pas, maar verder geef ik toch de voorkeur aan, min of meer, de vergeten pareltjes. Dat is eigenlijk ook het uitgangspunt van mijn platenverzameling en een vijfde serie Raddraaien spreekt wat dat betreft boekdelen. Maar ook nu hebben we weer een grote naam op bezoek en ik dank de kappers in de regio Zwolle voor deze specifieke single: Het is, als puntje bij paaltje komt, één van mijn meest favoriete Stones-singles. Vooral omdat 'She's A Rainbow' zo a-typisch Rolling Stones is. Ik heb dat bijvoorbeeld ook met 'Wishful Sinful' van The Doors, ook mijlenver verwijderd van 'Light My Fire', 'Hello I Love You' en 'Riders On The Storm'. 'She's A Rainbow' is bovendien een single die ik zeer geregeld draai. Is het niet tijdens een kroegoptreden of een radioshow, dan wel thuis op een zondagmiddag. De Raddraaier van vandaag is 'She's A Rainbow/ 2000 Lightyears From Home' van The Rolling Stones (1967)

The Beatles of The Rolling Stones? Mag ik dan voor The Who kiezen? Nee, ik kan niet echt een keuze tussen de eerste twee maken, ik vind ze beide lichtelijk overgewaardeerd om het zwak uit te drukken. Maar dan kies ik toch voor The Beatles. Alleen als het écht moet. De elpees van The Beatles heb ik altijd beter gevonden dan die van The Rolling Stones. Bovendien heb ik een zwak voor de melodieën van Paul McCartney en het cynisme van John Lennon. Toch hebben The Stones wel een aantal pareltjes gemaakt. Ik krijg vaak een brok in de keel bij 'As Tears Go By', 'She's A Rainbow' bezorgt me iedere keer weer een hele grote glimlach. Wát een weergaloos lekker nummer blijft dat! Hij is al eens eerder aan bod geweest op Soul-xotica, op 6 april 2012 in 20 Years Ago Today. Toen wist ik nog niet dat die serie op zijn laatste benen liep...

The Beatles en The Rolling Stones zijn beide al eens aan bod gekomen in Raddraaien. Waar ik bij een andere artiest of groep vaak even de hele carriére onder de loep neem, daar beperk ik me bij deze twee groepen tot de specifieke plaat en een beetje tijdgeest. De liedjes en hun achtergronden zijn dermate goed gedocumenteerd dat je er gemakkelijk een bericht aan kan wijden. Met 'She's A Rainbow' is er sprake van een single met een dubbele a-kant, bij onze oosterburen werd '2000 Lightyears From Home' nog afzonderlijk een hit. In Nederland zijn ze samen goed voor een derde plek in de Top 40. Dat is na een aantal nummer 1- en nummer 2-hits best wel een kleine tegenvaller. De nummers hebben bovendien de handicap dat ze afkomstig zijn van een, destijds, verguisde elpee. 'Their Satanic Majesties Request' doet anno 1967 veel stof opwaaien. Het is het antwoord van The Rolling Stones op 'Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band'. Het is de 'Summer Of Love' en The Stones heeft dan al een geduchte reputatie qua gebruik van verdovende middelen. 'Request' vangt die tijdgeest en moet de 'state-of-the-art' worden van de acid-muziek van 1967. Het haalt het echter niet bij platen als 'Forever Changes' van The Love en 'Piper At The Gates Of Dawn' van Pink Floyd, bovendien horen de fans hun helden tekeer gaan in nummers die niet-Stones-waardig worden beschouwd. Ik heb de Amerikaanse versie van 'Request', helaas heeft de vorige eigenaar de 3D-foto van de hoes gekrabt, en ik vind het een aardig tijdgebonden product. De uitschieters staan samen op deze single.

'She's A Rainbow' is de belangrijkste kant in Nederland, het is de zijde die door Radio Veronica wordt gepromoot. The Rolling Stones zijn voor 'Rainbow' bijna altijd luid en rauw geweest. 'Rainbow' is bijna een collage, waar 'Lightyears' dat letterlijk is. Nicky Hopkins heeft nimmer zo'n rol op de voorgrond gespeeld bij The Stones. Zijn patroontje speelt door het hele nummer heen. John Paul Jones, later bassist van Led Zeppelin, doet de arrangementen voor de strijkers, inclusief het stukje 'uit de toon' en het gekras halverwege de brug. Brian Jones bespeelt de mellotron op beide kanten. In Amerika verschijnt 'She's A Rainbow' op zaterdag 23 december 1967 als single. In Nederland komt de plaat op dezelfde zaterdag de Top 40 binnen. In Engeland wordt er geen single van geperst, anders dan een handvol exemplaren voor de export-markt. De tekst van 'Lightyears' wordt door Mick Jagger geschreven terwijl die in de gevangenis van Brixton zit te 'brommen'. Dit is het gevolg van zijn drug-gerelateerde arrestatie in juni 1967. De muziek-track staat binnen The Stones enige tijd bekend als 'Toffee Apple'. Het is vooral het werk van Brian Jones. Die bespeelt de mellotron en zorgt voor de geluidseffecten in het intro. Het zijn dissonante en ongebruikelijke akkoorden op de piano, die teruggedraaid zijn en gemixt met 'normale' banden met hetzelfde. The Rolling Stones zal blij zijn met de 'sampling'-techniek die we sinds 25 jaar hebben. '2000 Lightyears From Home' is echter het enige nummer van 'Request' dat jarenlang op het live-repertoire blijft staan, maar begin jaren negentig even verdwijnt. Eén van de, voorlopig, laatste live-versies verschijnt als bonus op de single 'Highwire'. Pas tijdens Glastonbury van dit jaar duikt 'Lightyears' weer eens op op de setlist. Intussen heeft een bont gezelschap aan artiesten zich al gewaagd aan het psychedelisch meesterwerk en zit het ook in de film 'Men In Black 3'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten