dinsdag 17 september 2013

Week Spot: Miss Madeline



De verplichting roept! Nee, ik heb het niet over mijn dagelijks berichtje op Soul-xotica en ik heb het evenmin over mijn dagelijkse werk. De verplichting is ditmaal van toepassing op de Week Spot. Ik heb op zichzelf best een aardig lijstje aan platen staan die nog eens Week Spot moesten worden, maar deze van Miss Madeline staat daar al heel lang op. En niet zonder reden. Immers, het is al meer dan een jaar traditie dat ik op dinsdag, ook de derde dinsdag van september, de Week Spot hier introduceer met een aardig verhaaltje met wat enkele biografische details die je anders nóóit had geweten. En daar wringt de schoen bij Miss Madeline. Ik heb vanavond wel een ontdekking gedaan en kan me nu de verbazing van die ene Engelse handelaar wel voorstellen. Maar buiten dat en een paar bijeengesprokkelde gegevens kom ik vandaag echt niet! Er is niemand meer die lijkt te herinneren wie deze Miss Madeline is geweest en zelf heeft ze ook al lang gewonnen bij het verstoppertje spelen. Desondanks presenteer ik jullie vol trots de Week Spot van deze week: 'Lonely Girl' van Miss Madeline (1967).

Mijn verhaal met Miss Madeline begint echter met de andere kant van de single. Het is één van de 1986 liedjes op de 'Northern Soul Jukebox'-dvd die in december 2011 kocht. Ik geloof dat het ongeveer een jaar geleden is, dat het nummer me begon op te vallen. Die onschuldige damesstem die vertelt dat haar moeder heeft gezegd dat ze zich altijd moest gedragen en vooral moest oppassen voor de buurjongen. In het refrein wordt het heftiger en begint het goede gedrag drammerig te worden en dan die 'breakbeat' met de koebellen. Madeline mag dan pretenderen een keurige 'Miss' te zijn, inwendig is het een heel stout meisje, dat impliceert de muziek en haar performance. Braaf en midtempo, maar die onderhuidse rebellie en dat altijd lieve stemmetje maakt van 'Behave Yourself' een pareltje tussen de 1986 liedjes en altijd weer plezierig om terug te horen.

Dan is het eind juni en ben ik aan het bladeren in de catalogus van een handelaar die ik via Facebook heb leren kennen. En kijk eens aan! Hij heeft Miss Madeline staan, een fraaie staat met een dito prijsje. Ik bestel hem meteen en doe er ook nog 'Day Tripper' van The Vontastics bij. Het is echter het weekend van Cleethorpes, één van de grootste happenings in Engeland op het gebied van de Northern Soul, en de eigenaar van Midas Touch is er met zijn handeltje naartoe geweest. Laat hem nu net dat weekend Miss Madeline hebben verkocht! Dan doet hij mij het aanbod: Hij heeft wél 'Lonely Girl' van The Young Folk liggen, die wil hij wel toesturen of hij retourneert het geld. Ik kies voor het tweede, want het gaat mij écht om Miss Madeline en dat b-kantje. Ik bespeur enige verbazing in zijn reactie, maar hij betaalt vlot terug en stuurt me The Vontastics toe. Intussen heb ik al even rond gekeken en zie iemand op Ebay die een partijtje 'new old stock' heeft liggen: Dertig pond per stuk. Maar stel... dat dit nu een ordinaire bootleg is? En zo kies ik voor iets minder perfectie en bestel eentje via mijn Franse vriend. Twintig pond, ook bijna nieuwstaat op een te verwaarlozen tikje na, maar meteen op het oog helemaal origineel. En die koop ik dus. Voor 'Behave Yourself'...

Hoewel 'Behave Yourself' op de tweede plaats van de vorige Blauwe Bak Top 40 staat en ik het nummer nog altijd met veel plezier draai, is de interesse toch een beetje verschoven naar 'Lonely Girl'. Een lekker upbeat ding waarin we opnieuw een gepassioneerde Miss Madeline horen, die ook heel hoog kan gillen. Ik moest de twee altijd nog eens vergelijken, maar dat was er tot vanavond niet van gekomen. En wat blijkt nu? Miss Madeline is de leadzangeres van The Young Folk. 'Lonely Girl' is eerst als The Young Folk verschenen en een kwestie van weken later als Miss Madeline. Enig verschil is het catalogusnummer en de b-kant. Zij en haar groep komen uit Chicago, Eddie Silvers is de stafproducer van de Mar-v-lus en One-derful-labels uit Chicago. Het schijnt dat Ian Levine in 1971 in de Blackpool Mecca geregeld The Young Folk draaide. En daarmee is alle informatie meteen schoon op. Meer weten we niet van Miss Madeline.

Gelukkig hebben we dan de muziek nog en dat levert in het geval van Miss Madeline een hele fraaie 'double-sider' op: Twee kanten die elk zeer de moeite waard zijn. Omdat ik van plan ben binnenkort nog een groots en meeslepende Week Spot te doen, is het de kant van 'Lonely Girl' die ditmaal de winnaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten