zaterdag 21 september 2013

Amsterdam huilt, Steenwijk slaapt



Buiten op het pleintje voor De Buze, de enige rookplek in... euh... buiten het pand, probeert een vrijwilliger de stand van zaken in Steenwijk uit te leggen aan iemand uit Enschede. Ik moet haar enige malen corrigeren, maar toch komt ons beider verhaal op hetzelfde neer: Als het tot cultuur komt, is Steenwijk boers. Alleen piratentoppers en coverbands weten een tent of zaal vol te krijgen. In De Buze hebben we er al menigmaal kopzeer van gehad. Wát kun je nog meer doen? Neem nu het concert van ex-Strangler Hugh Cornwell met vijfendertig bezoekers. Het kan nog minder, zo blijkt vanavond bij Cartoon Violence. Een Engelse ska-band met een voorprogramma en een dj, samen voor vijf euro. Steenwijk is lekker verder geslapen, want het aantal bezoekers was dramatisch. De Steenwijkers hebben iets gemist, want Cartoon Violence is zeker één van de leukste ska-bands die ik in De Buze heb gezien.

Voor mij kon de avond sowieso al niet meer stuk, want vanavond heb ik Soul-xotica-volger Almar voor het eerst in twintig jaar weer gezien. En ja, we hadden genoeg stof om bij te praten. Verder was het gewoon weer fijn om even in De Buze te zijn. Ik schaam me er een beetje voor, maar het is er sinds die allerlaatste avond in april niet meer van gekomen. Het is als vanouds een warm bad en het is alsof er niks is veranderd tussen mij en De Buze, ook al voel ik zelf wel meer afstand. Ik heb het los gelaten, hoewel dat ook weer niet helemaal mogelijk is, en sta vanavond als 'vrijwillige artiest' te draaien. Ik heb buiten mijn twee koffers Northern Soul om weinig anders meegenomen, een paar Mod-dingen, maar ik voel zelf meer voor een portie Northern Soul-kletsers. Ik begin evenwel nog voorzichtig Mod met 'Nobody But Me' van The Human Beinz, maar al snel zit de vaart erin en heb het gevoel dat ik voor het voorprogramma al mijn kruit aan het verschieten ben. Stapje terug dan... Hoewel ik in de media ben voorgesteld als rocksteady- en ska-dj, foutje van de organisatie, probeer ik tussen The Skavemen en Cartoon Violence 'Rudi's In Love' van The Locomotive, maar het publiek reageert koeltjes en dus schakel ik weer over op de soul. Na het concert van Cartoon Violence vier ik mijn eigen feestje. De muziek staat lekker hard en ik kan nu eindelijk de bassen van een paar nieuwe aanwinsten uitproberen, alsmede een paar overgangen. Het is in De Buze sinds het rookverbod de kwalijke zaak dat iedereen na de laatste noot van de band naar buiten trekt. De rokers achteraan. Daar ben ik inmiddels wel aan gewend.

Dan de bandjes. Skavemen komt uit Enschede en brengt ons punky ska. Als voorprogramma doet het uitstekend haar werk, ik weet niet of Skavemen als zelfstandige act me zou kunnen bekoren. Toch staat er een enthousiast groepje op het podium en dat werkt wel aanstekelijk. Over Cartoon Violence heb ik al enkele Engelse verhalen gehoord en de band doet precies datzelfde. Soulvolle ska en een energie waarmee de straatlantaarns in Steenwijk op zouden kunnen branden. Ook een uiterst professionele band. Het laat zich niet uit het veld slaan door de teleurstellende opkomst en geeft zichzelf met dezelfde overgave als bij een volle zaal. Ontzettend leuke band die schreeuwt om herhaling. Iemand stelt voor om morgen (zondag) nog naar het extra concert in Arnhem te gaan en even wil ik mee, maar realiseer me dan mijn verplichtingen bij Wolfman.

Niet druk, wel gezellig en lekker gedraaid. Het wijzertje slaat bij mij over naar een geslaagde avond zonder een katergevoel.

1 opmerking:

  1. Gerrit, ik vond het leuk om jou weer eens in levende lijve te zien na al die jaren. De optredende acts vond ik ook mooi. Ik was niet zo thuis in dat genre maar het is juist leuk om dingen te ontdekken die je niet zo goed kent.
    Een volgende ontmoeting zal er zeker van komen.
    Daarnaast blijf ik deze blog en internetradio volgen.

    Vr. Gr. Almar Wildschut

    BeantwoordenVerwijderen