maandag 23 september 2013

Raddraaien: ? & The Mysterians



Even terugkomen op de inleiding van gisteravond. De strijd met Google Plus leek gestreden, maar niet heus... Vanmiddag ontdekte ik opeens dat Gmail het leuk vind om een Youtube-naam pontificaal in mijn emailberichten te zetten. Net zoiets als dat 'Soul-X' hier nog steeds de auteur is. Als er iets is wat ik graag gescheiden wil houden, is het Youtube en mijn email. Wat is er trouwens ook voor handigs aan om één wachtwoord te hebben? Als iemand die ontdekt, ben je immers ook alles kwijt. Ik heb uiteindelijk maar en nieuwe account op Youtube aangemaakt met een nieuw Gmail-adres, maar lastig is het wel. Dan de Blauwe Bak Top 40. Ik heb, zoals verwacht, vanmorgen nog een paar 'boodschappen' gedaan en vanmiddag een inventarisatie gemaakt. Met de nieuwe aanwinsten, enkele a- en b-kanten van nieuwe singles en een paar oudjes heb ik nu keuze uit 51 liedjes. Er komt dus een Blauwe Bak Top 40! Er zit een 'Amerikaan' bij die wellicht even op zich kan laten wachten, dus vermoed ik dat de Top 40 volgende week woensdag een aanvang neemt. Over de Blauwe Bak gesproken... De Raddraaier komt uit de Blauwe Bak, eigenlijk de reserve-bak, en is een single die ik zaterdag in De Buze ook nog heb gedraaid: 'I Need Somebody' van ? & The Mysterians (1967).

Hoewel de persberichten per abuis hadden vermeld dat ik rocksteady en ska zou draaien, was mijn vroegste belofte geweest om Northern Soul-schuine-streep-Mod te doen. Echter, toen al snel bleek dat de opkomst gering was, had ik net even meer zin om mijn Northern Soul-singles uit te laten. Toch heb ik er zo nu en dan iets Mod-achtigs er tussendoor gegooid, waaronder ook 'I Need Somebody' van ? & The Mysterians. Het was alweer een tijdje geleden dat ik die voor het laatst had gehoord, maar deze smaakt altijd. Het was in 1967 de opvolger van de miljoenenhit '96 Tears' en kwam niet in de buurt qua succes. Een bescheiden 22e plek in de Amerikaanse Billboard en een lovende recensie in de Hitweek, meer viel de single niet ten deel. Toch ben ik ontzettend blij dat ik deze single in 1993 heb gekaapt, want je komt hem niet heel vaak tegen. En vaak is die dan ook wat duurder dan de vijf gulden die ik ervoor heb betaald.

? & The Mysterians is op vele fronten een debutant. Zo kan de groep gerekend worden als eerste Latino rockband die succes heeft in de Billboards. De groep komt in 1962 bijeen. Op Rudy Martinez na komt iedereen uit Saginaw, Michigan. Rudy komt uit Flint, Michigan. Rudy's broer Robert is de oorspronkelijke drummer van de groep, maar vlak voordat de groep een plaat kan gaan opnemen, wordt deze opgeroepen voor militaire dienst. Basgitarist Larry Borjas vertrekt in dezelfde periode en beide heren worden vervangen door respectievelijk Eddie Serrato en Frank Lugo. De groep heeft zich genoemd naar de Japanse science fiction-film 'The Mysterians' uit 1957. Rudy kiest ervoor om als Question Mark door het leven te gaan, op de platenlabels aangeduid met '?'. Question Mark schrijft in 1958 een gedicht met de titel 'Too Many Teardrops', dat hij acht jaar later zal uitwerken tot '96 Tears'. ? & The Mysterians is dan pas aangevuld met de veertienjarige organist Frank Rodriguez en deze tekent voor de speelse melodie op zijn Vox. De single verschijnt aanvankelijk op een klein label en Martinez gaat met een stapel onder de arm langs lokale radiostations. In de regio van Flint wordt de plaat al snel een hitje en dan komt Cameo-Parkway om de hoek. De band tekent een contract en de single krijgt een nationale release. Hoewel de single bekend staat als een garagerock-nummer is het feitelijk buiten op een gazon opgenomen. De plaat komt bovenaan in de Billboard en doet het in Engeland ook niet onaardig met een 37e plek. In Europa geniet het plaatje vooral een cultstatus. Big Maybelle neemt rond dezelfde tijd een cover-versie op die regelmatig op mijn pad komt. Ooit pik ik hem mee, maar de originele staat nog hoger op mijn verlanglijst.

Cameo-Parkway is danig onder de indruk van het succes dat de eerste elpee al snel een feit is. 'I Need Somebody' is in vroeg 1967 de opvolger, maar komt niet heel erg ver. 'Can't Get Enough Of You Baby' komt niet verder dan een 56e plek in de Billboard, hoewel dit nummer in 1998 plots een grote hit wordt in een cover-versie van de band Smash Mouth. De elpee 'Action' volgt ook nog, maar daarna is de groep vooral aangewezen op singles die stuk-voor-stuk slechte verkoopresultaten leveren. Het '96 Tears'-geluid begint de groep te achtervolgen, hoewel 'Action' de groep op de toppen van haar creativiteit laat horen. Na 1967 volgen er singles op Capitol, Tangerine en eentje op Super K. Dat laatste label is van het koningskoppel van de Amerikaanse bubblegum, Kasenetz en Katz, en het prul heet dan ook 'Sha La La'. Er vinden al snel bezettingswisselingen plaats waarbij Rudy Martinez op zijn plek blijft. In 1971 schrijft Dave Marsh over hem in Creem Magazine en introduceert daarin een nieuwe term om Question Mark te omschrijven: punk rock. Afgezien van een paar reünies is Question Mark al lange tijd gescheiden van The Mysterians. In 1984 komt de groep in de originele bezetting bijeen, voor het eerst in vijftien jaar. De groep is zelf op sterven na dood in 1977, maar wordt plots als inspiratie aangezwengeld voor de opkomende punk-rage. Rond 1984 komt daarbij een opleving in de garagerock en ook daar maakt de groep dankbaar gebruik van. Ik kan maar niet nagaan in welke film '96 Tears' in 1990 heeft gezeten, dat moet de eerste keer zijn geweest dat ik het nummer hoorde. Op een dinsdag, bij de Vara, dat weet ik nog wel. Omdat de originele opnames in het bezit zijn van de magnaat Allen Klein, ziet de groep zich genoodzaakt in de late jaren negentig het debuutalbum maar eigenhandig opnieuw op te nemen. Hetzelfde doet het ook gedeeltelijk met 'Action'. Daarnaast heeft Question Mark & The Mysterians rond 1998-99 een aantal platen opgenomen en doen ze twee Europese tournees.

Een super-fan, fotograaf en de man die de ? & The Mysterians-website runt, is al jaren bezig om een biografische film te maken over de band. De werktitel is 'Are You For Real?'. The Mysterians treedt nog altijd op, maar beperkt zich tot Amerika. Question Mark doet het echter even rustig aan op dit moment. Eddie Serrato, de drummer uit de '96 Tears'-periode, overlijdt op 24 februari 2011 ten gevolge van een hartaanval. Hij is dan 65 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten