zondag 8 september 2013

Schijf van 5: fantasie



Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe 'toeval' een rol speelt in The Vinyl Countdown. Je hebt soms zo van die dagen, zoals vandaag, dat iedere plaat die je uit de bak tovert een winnaar is. Plaatjes die je in jaren niet hebt gehoord of juist degene die je altijd al eens de wereld wilde insturen. De speellijst van vandaag is bont: Van Gigliola Cinquetti tot King Crimson en van Stiltskin tot Nick Drake. Het mocht wel... Ik heb een razend druk weekend gehad en had gisteren het gevoel dat ik 'het' niet had. Hoewel er momenteel een lobby aan de gang is om Floor Fillers op de radio te houden. Waar ben ik aan begonnen? Van drie tot vijf in de zaterdagnacht? Mij niet gezien! Terug naar Soul-xotica. De zondag is inmiddels zo'n hectische dag geworden dat de Schijf van 5 in de toekomst wel vaker op maandag gepubliceerd gaat worden, zo verwacht ik. Maar nu heb ik nog wel even inspiratie om eentje te doen. Vandaag vijf titels over fantasie.

Het dreigt even een Schijf van 4 te worden, maar na een blik op Youtube hebben we zowaar een hagelnieuwe ontdekking gedaan. En die vinden we zó leuk dat die niet eens de hekkensluiter is. Nee, die eer valt te beurt aan een plaatje dat al klaar stond, louter vanwege het feit dat er 'fantasy' in de titel zit, want verder is het natuurlijk een oorwurm eerste klas. Een minder goed geconserveerde herinnering aan de zomer van 1982. De nummer vijf in de eerste Schijf na de zomerstop is 'Fantasy Island' van The Millionaires.

Ja, er is dus een lobby aan de gang. We wachten rustig af wat er van komt. Eigenlijk ben ik best wel een beetje trots dat ik het ei van Columbus heb uitgebroed bij Wolfman, vóór Floor Fillers was de 'feelgood'-dance zwaar in de minderheid, maar ik kijk er ook stiekem naar uit om weer op zaterdagnacht vrij te zijn. Dubbel gevoel dus... Bij het zoeken naar een vijfde stuit ik spontaan op een hagelnieuw plaatje dat ook mooi in Floor Fillers zou passen. Het is pas in mei van dit jaar verschenen: 'Fantasy' van het duo Juveniles. Klinkt als...? Electropop/disco uit medio jaren tachtig, de zang heeft iets weg van Depeche Mode. Bovendien smaakt deze ontdekking wel naar meer en heb ik ook nog heel veel 'klassiekers' over het hoofd gezien. Ik kan zo weer een serie Floor Fillers maken!

Op drie vinden we een groep die ik met terugwerkende kracht ben gaan waarderen. Verder is deze 'Fantasy' vooral een jeugdherinnering. Ik ben drie jaar oud als deze plaat prominent op de radio is en misschien heeft Henk deze wel op single gekocht. Toch veeg ik Earth Wind & Fire jaren later op de grote hoop van 'té gladde disco', maar kan het inmiddels wel weer waarderen. Twee jaar geleden was het wellicht de hekkensluiter geweest, maar Earth Wind & Fire staat vandaag op drie met 'Fantasy' (1978).

De introductie met The Vinyl Countdown is niet toevallig. Ik was van plan geweest om vanavond 'Return To Fantasy' van Uriah Heep in de album-versie te draaien, maar weer tot nader order uitgesteld. Ik heb echter wel King Crimson gedraaid en die stond nog veel langer op de verlanglijst. Voor deze Schijf van 5 geef ik toch de voorkeur aan de single-versie. Zoals bij meer rock-platen is die net ietsje directer en dat kan ik wel waarderen. En dus mag de tweede en laatste hitsingle van Uriah Heep uit mijn geboortejaar op de tweede plaats.

Over de nummer 1 valt niet te twisten. Ik reken 'Mr. Fantasy' van Traffic al jaren tot mijn favoriete albums. En dan met name de Amerikaanse versie. Daarop ontbreken twee Dave Mason-niemendallen, maar is die aangevuld met 'Hole In My Shoe' en 'Coloured Rain'. Bij de zoektocht naar de vijfde kom ik op een site terecht waar 'Dear Mr. Fantasy' wordt toegeschreven aan Grateful Dead, maar daar heb ik verder niet naar gezocht. 'Double Fantasy' van John Lennon wordt er ook als een liedje genoemd, maar die moet de man nog steeds opnemen. Bovenaan in deze Schijf van 5 staat de mooiste fantasie die er in mijn ogen bestaat: 'Dear Mr. Fantasy' van Traffic (1967). Omdat ik de albumhoes al eens had gebruikt en het niet als single is verschenen, heb ik maar een afbeelding gezocht van de bladmuziek.

Volgende week zondag draai ik in Het Pandje en zal die dag vast wel niet publiceren. Of de Schijf van 5 daarmee op zaterdag of maandag wordt geplaatst, moet ik nog even bekijken, maar het onderwerp wordt het dagelijks brood. Geen Herman, maar wel vijf titels met deze lekkernij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten