dinsdag 9 juli 2013

Week Spot: The Tiffanies



Nee, dit kon ik niet over mijn hart krijgen. De absolute nummer 1 uit het tweede kwartaal van 2013 niet als Week Spot hebben. Het nummer zou het zó verdienen, maar ja... er hoort ook een verhaaltje bij. Met The Tiffanies ben je dan heel snel klaar, want er is gewoon niks over de groep te vinden. Toch heb ik een aanleiding gevonden om toch een 'exotische' Week Spot te kunnen selecteren, dit bericht zal vooral de historie van de Tune Of The Week en de Week Spot doornemen. Gezien de handelaar in Duitsland nog geen gegevens heeft verstrekt over het verzenden van de plaat en dat die deze zaterdag toch niet gedraaid gaat worden in Do The 45 (met een beetje mazzel wél in The Vinyl Countdown) en omdat ik vanmiddag een stukje geschiedenis heb afgesloten, ga ik deze week helemaal voor The Tiffanies en 'It's Got To Be A Great Song' (1967).

Ik had in vroeg 2012 het gevoel dat dit het jaar van Soul-X ging worden. Ik was ambitieus en dacht aan dansavonden in Steenwijk: Do The 45. Dat is er, tot nu toe, nooit van gekomen. Ik moest daarom maar een 'fanpagina' aanmaken op Facebook. Van die firma mocht ik wel Soul-X heten, maar ik wilde de nadruk hebben op Northern Soul en dus werd het Northern-soul-x. Ik had net 'Stop And Get A Hold On Myself' van Gladys Knight & The Pips gekocht en presenteerde deze op de eerste avond als 'Tune Of The Week!'. Eigenlijk meer een loze kreet, hoewel ik dezelfde week de ingeving kreeg om de 'Tune' erin te houden. In het begin was het ook nog wel eens een plaat die ik zelf niet had, maar die ik, gelukkig, even later wel heb gekocht. Ik begon in maart tegen de eerste problemen aan te lopen: Blijkbaar was mijn smaak in de Northern Soul soms een beetje obscuur, want niet alle nummers kon ik via Youtube opvragen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik steeds meer ging denken aan het maken van podcasts.

Nadat ik in mei mijn USB-mixer had gekocht en één Stanton-draaitafel, kon de lol beginnen! De Soul-x-rated. Dankzij de crash in maart ben ik die eerste afleveringen allemaal kwijt, maar dat mag geen probleem heten: Ik kon er zelf niet meer naar luisteren. Afgelopen zaterdag heb ik overigens de laatste dingen van mijn Podomatic gehaald en de pagina opgeheven. Eerste stukje historie dat is verdwenen. Het was pas in juni of juli dat ik hier regelmatig een berichtje over de Tune Of The Week ging publiceren. En dat het vaste prik werd om op dinsdag de nieuwe Tune te presenteren, al dan niet samenvallend met de publicatie van een Soul-x-rated. Sinds dat het traditie werd om een bericht te publiceren, werd ik ook kritischer ten opzichte van de Tune. Er moest namelijk wel íets worden geschreven. Hierdoor zijn er een aantal 'tunes' buiten de boot gevallen, maar wellicht dat ik in oktober nog een inhaalslag ga maken. Ik publiceerde ook wel eens een linkje op de Northern-soul-x pagina, maar heb nooit kunnen achterhalen wat de impact daarvan was.

In oktober besluit ik de Tune om te dopen tot Week Spot, maar dan komt in november Do The 45 op Wolfman Radio. Omdat de Week Spot vaag klinkt en de woordspeling (naar 'Weak Spot' van Evelyn Thomas) op papier of scherm leuker is dan op de radio, blijf ik het in Do The 45 over de Tune Of The Week hebben. Tot afgelopen week toen ik andermaal besloot om ook de naam Week Spot op de radio te gebruiken. Northern-soul-x was sinds de invoering van Do The 45 ernstig uitgestorven, maar tot mijn grote verbazing bleven de 'likes' binnen stromen. Uit de meest onverwachte hoeken. Recent, tot vanmiddag aan toe, was er een 'campagne' aan de gang vanuit Steenwijk om 'Northern-soul-x' te behouden en dus massaal te 'liken'. Wolfman Radio is gewoon op het goede moment gekomen. Als Northern Soul-dj neem je jezelf niet serieus als je met een artiestennaam komt. Bovendien zijn de Engelsen inmiddels gewend aan Gerrit Louwsma. Ik heb vanmiddag Facebook opdracht gegeven mijn Northern-soul-x binnen nu en twee weken af te voeren. Natuurlijk zal ik nog wel eens als Soul-X op de posters komen in Steenwijk en blijft het mijn Karre-naam. Evenmin verandert er iets voor Soul-xotica.

Ik heb gisteravond nog eenmaal de Tune Of The Week/Week Spot-kandidaten geïnventariseerd. Dat zijn er nu 75. Ik heb nog zes afleveringen Do The 45 te gaan eer ik van een vakantie ga genieten. Zesmaal dertien is 78... Vanaf komende zaterdag ga ik een 'countdown' houden van de Week Spot: Iedere week dertien oude Week Spot's, een hagelnieuwe, de b-kant van de Week Spot van afgelopen week en één van de dertien oude Week Spot's in Beside The A-side. Vrijdag of zaterdag ga ik jullie de (geplande) speellijst van die Do The 45 presenteren, met korte verhaaltjes bij de 'oude tunes'. Stay tuned, zou ik zeggen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten