dinsdag 23 juli 2013

Week Spot: Jackson Sisters



We zijn weer terug bij af! Ik kwam zojuist tot de ontdekking dat er weer een Lillian Dupree in de handel is gekomen. Ditmaal een exemplaar dat voor menig verzamelaar 'te slecht' is. Deze zou wellicht eens voor een 'grappig' prijsje te bemachtigen zijn? Morgenavond om twaalf uur weet ik meer! De vorige keer dat ik werd overboden op Lillian zocht ik genoegdoening op Ebay en kwam terstond de Week Spot van vorige week tegen: Pat Stallworth. Toen kreeg ik de gouden ingeving: 'I Believe In Miracles' van Jackson Sisters. Veel succes! Het goedkoopste origineel stond geadverteerd voor 150 dollar. Toen viel me op dat de overige singles van de zussen spotgoedkoop waren. De foto komt van de adverteerder waar ik de single uiteindelijk heb gekocht, hij heeft een hele voorraad 'new old stock' die hij voor zes dollar per stuk verkoopt. Voor die prijs krijg je een onweerstaanbaar liedje, weliswaar zonder de 'hooks' van 'I Believe In Miracles', maar toch nog steeds uptempo en, bovendien, 'uplifting'. Het styreen is echter wel erg teer, mijn exemplaar begint al wat te 'knarsen', maar voor die prijs koop ik nog eens een nieuwe. 'When Your Love Is Gone' van Jackson Sisters (1975) is deze week de Week Spot.

Er is in de jaren tachtig het gerucht de wereld in geholpen dat de Jackson Sisters een tegenhanger zou zijn van hun broers, The Jackson Five, en dat de Sisters LaToya, Janet en Rebbie zouden zijn. Ik kwam zojuist ook nog een hedendaagse gospelgroep tegen met de naam, maar deze bestaat uit zeven 'zussen' die onmogelijk dezelfde ouders kunnen hebben gehad. De Jackson Sisters die ik vandaag behandel komt oorspronkelijk uit Compton in Californië, maar woont tijdens haar muzikale loopbaan in Detroit. De Jackson Sisters zijn echte zussen. Jacqueline 'Jackie' Jackson-Rencher is de oudste, Gennie de jongste. Daartussen zitten Lyn, Pat en Rae Jackson. In 1973 begint de groep aan een handvol singles en neemt het ook materiaal op voor een debuutalbum. Die elpee wordt wel geperst, maar niet uitgebracht. Pas jaren later komen deze schijven in de handel en moeten zo'n duizend dollar per stuk op brengen. De reden is: De Jackson Sisters zijn tien jaar na de split opeens heel erg gewild!

Rond 1986 barst de Engelse funk-beweging uit zijn voegen en stroomt de hitparades binnen. Met name het hippe Urban-label doet van zich spreken. Zo wordt de historie van James Brown stapsgewijs behandeld, maar ook een lading James Brown-gerelateerde acts en werk van labels als Mojo, Mums en People. Jackson Sisters namen op voor Mums en Tiger Lily en valt de eer ook ten beurt. Met name 'I Believe In Miracles' slaat in als een bom en bereikt veertien jaar na de eerste release de onderkant van de Britse hitparade. Het is de 'hook' die vervolgens in menig funk-set wordt verwerkt en dat door veel hiphop-mc's wordt 'geleend'. De hook is bijna beter bekend dan het origineel.

'More Than Just Friends' is in 1973 de eerste single die van de groep verschijnt. Op het Prophesy-label is dit óf een eenzijdig bespeelbare demo of, de meer voorkomende, officiële single met 'Rockin' My Porch' op de b-kant. Wat we vaker zien bij dergelijke kleine maatschappijen is dat de a-kant nog eens wordt gebruikt, maar dan als b-kant van een opvolger. En die opvolger heet 'I Believe In Miracles'. De plaat blijft vooralsnog ondergesneeuwd , maar brengt de groep wel bij het Mums-label. 'Boy You're Dynamite' (1974) is de opvolger en dan hebben we het nog altijd over platen die een brug slaan tussen Northern Soul, funk en een beetje protodisco. 'When Your Love Is Gone' is in 1975 tenslotte de hekkensluiter. Dit plaatje verschijnt in Amerika op Polydor. Het nummer staat eveneens op de elpee die in 1976 op de plank blijft liggen. Pas sinds 1996 ligt de plaat, als vinyl of cd, binnen handbereik van Jan-met-de-pet. In 1987 en 1988 verschijnen respectievelijk 'Miracles' en 'When Your Love Is Gone' opnieuw in Engeland.

De mede-schrijver van 'When Your Love Is Gone' is een bekende naam, niemand minder dan Johnny Bristol, die in 1974 zelf nog een hit had met 'Hang On In There Baby'. Luisterend naar 'When Your Love Is Gone' zou dat nummer hetzelfde hebben verdiend, maar ik kan niet aanwijzen welke kwade geesten hier een rol hebben gespeeld. En dus presenteer ik het plaatje deze week vol trots als Week Spot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten