maandag 22 juli 2013

Raddraaien: Jigsaw



'Een overzicht van de liedjes van Jigsaw onthult de innovativiteit van haar makers, de uitgekiende liedjes-structuur, intelligent gebruik van klassieke technieken en een baanbrekende benadering voor het gebruik van geluidseffecten, laat de luisteraar achter met een zwaar-ondergewaardeerde-doch-indrukwekkende catalogus van melodische popsongs'. Het is vaker gezegd: Het schrijven van hoesteksten en van begeleidende tekst in cd-boekjes is een vak apart. Journalistiek enerzijds, maar ook gevoel voor reclame en nét dat stukje fanatisme ten opzichte van de groep of artiest. Is bovenstaande tekst overtrokken? Niet echt... Jigsaw is een band die vooral wordt herinnerd voor de Raddraaier van vandaag, maar ook die is wel vaker op de radio geweest en ontbreekt ook al snel op jaren zeventig-compilaties. De groep heeft meer noten op haar zang en kent, net als bijvoorbeeld BZN, een totaal verschillend imago vóór de grote hit. Vandaag presenteer ik jullie Jigsaw met hun grootste hit 'Sky High' (1975).

Het ontstaan van de groep? Tja, dat is niet het gebruikelijke werk. Niet het verhaal van een aantal vrienden die elkaar ontmoeten en een band beginnen. Hoewel Jigsaw de naam ontleend aan een nachtclub in Manchester, 'The Jigsaw Club', is de formatie van Jigsaw zélf ook meer van een legpuzzel. Gitarist Tony Campbell uit Rugby verzamelt ergens in 1966 de creme-de-la-creme van de muzikanten in Rugby en Coventry. The Mighty Avengers en The Fortunes zijn de beroemdste namen van ex-werkgevers voor de bandleden. Drummer en zanger Dave 'Biffo' Beech houdt het al binnen een jaar voor gezien. Dan komt Des Dyer de groep versterken en hij mag zich alras de leadzanger noemen. Met toetsenist-zanger Clive Scott vormt Dyer de Lennon-McCartney van de groep. In deze vroege jaren bijna letterlijk, want met name de 'ballads' leunen zwaar tegen de McCartney-kant aan. Jigsaw is echter vooral een 'live'-band met een wilde show, die het erg goed doet in Duitsland. Daar krijgt de groep ook een eerste contract met Fontana/Philips en maakt reeds in 1968 de eerste singles. Ik heb daar nog eentje van, maar heb er nooit iets in gezien. Nee, Jigsaw is in deze tijd een groep die je móet zien: Vuurwerk op het podium, explosies van geluidsapparatuur en een vuurspuw-act door saxofonist Tony Britnell. Die zullen we een paar jaar later in ons, doorgaans, koude kikkerlandje tegenkomen als lid van Long Tall Ernie & The Shakers.

In 1970 onderneemt de groep voor haar elpee 'Letherslade Farm' een avontuur: Ze doen een bewerking van Bach's 'Jesu, Joy Of Man's Desiring'. De energieke shows zijn één ding, maar er moet brood op de plank komen en zo moet Jigsaw haar oude imago kwijt raken. Hun producer en manager, Chas Peate, krijgt alle 'krediet' van de groep. Het is Peate die ervoor zorgt dat de heren Jigsaw met complete liedjes op de proppen komen. Omdat de groep het merendeel van de tijd op tournee is, schrijven Dyer en Scott flarden van liedjes. Peate boekt zo nu en dan een studio en geeft de heren opdracht om op die dag tien complete nummers op te nemen. Zonder hem zou dat nooit zijn gelukt! Met die discipline verandert het werk van Dyer en Scott, ze leggen zich meer toe op eenvoudige, doch doeltreffende, commerciële popsongs. Hun debuut op de hitparade is echter als songschrijvers, het is de band Candlewick Green die in Europa een hit heeft met hun 'Who Do You Think You Are'. In Amerika wordt het mopje gedaan door Bo Donaldson & The Heywoods. Ondanks uitstekende producties haalt geen van de singles van Jigsaw de hitparade en wordt de groep eind 1974 'gedumpt' door Basf. Chas Peate begint dan het Splash-label, hoewel de Nederlandse branche van Basf zo vriendelijk is om 'Sky High' in ons land te distribueren.

'Sky High' is geschreven voor de film 'The Man From Hong Kong'. De Oosterse gevechtskunst is 'hot property' in de midden jaren zeventig en met dank aan arrangeur Richard Hewson creëert Jigsaw een passende soundtrack. Gierende violen, wahwah-pedalen en een refrein dat blijft hangen. In Engeland belandt de single op nummer negen, in Amerika op drie en in Nederland op een bescheiden 22e plek. In Japan bereikt de single in eerste instantie al de hitlijsten, maar nadat een populaire worstelaar het liedje uitpikt als 'zijn' thema bij de aanvang van iedere strijd, keert het in 1976 opnieuw terug in de lijsten. Daar is het een vette nummer 1-hit. De opvolgers van 'Sky High' leiden schipbreuk en vandaar dat de groep vaak, ten onrechte, als eendagsvlieg wordt beschouwd. In 1978 heeft de groep een laatste Nederlandse hit en dan zet ook de aftakeling in. Het laatste album, honderd procent disco, stamt uit 1981 en wordt in Engeland niet eens uitgebracht. Daar verschijnt in 1983 een single: 'Love Isn't At Home', maar dan is de groep al ten grave gedragen.

Scott en Dyer blijven actief in de wereld van de popmuziek. Ze leggen zich toe op het schrijven voor onder andere Nicki French en Boyzone. Daar komt een abrupt einde aan als Clive Scott een ongeluk krijgt. Op 10 mei 2009, twee weken later, overlijdt de man op 64-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten