zondag 28 juli 2013

Week Spot 27-39



Het was gistermiddag een beetje een warrige aflevering van Do The 45. Toen ik om twee uur voor het eerst Facebook op ging, zag ik meteen een oproep van onze programma-leider. Of ik ook een uur eerder kon beginnen? Ja, op zichzelf is dat geen probleem, maar ik zou immers de Week Spot countdown gaan doen en moest dus even iets anders verzinnen voor het eerste uur. Dat was snel opgelost. Van alle elpees die ik had klaargezocht voor The Vinyl Countdown heb ik de meest soulvolle eruit gepikt en daar wat nummers van gedraaid, plus dat ik beide kanten van de single van Pat Stallworth heb gedraaid. Na mijn officiële uur Do The 45 moest ik nog wat tijd opvullen voor mijn collega Paul, die nog niet helemaal klaar was, dus maar weer wat elpees. Hierbij de plaatjes en de verhaaltjes uit het tweede uur van het programma van gisteren.

2012/32: It's Too Late To Turn Back Now-The Cornelius Brothers & Sister Rose (1972)
Ik weet nog precies waar en wanneer. Op een zaterdagmiddag in het vorige voorjaar. Ik zou even op de fiets naar Meppel, maar maakte even een 'rondje': Over Kolderveen, maar ook alweer snel richting de doorgaande weg tussen Nijeveen en Meppel. Bij de oversteek hoorde ik plots deze. Ik heb de fiets even stil gezet om op het schermpje te kijken. Behoorlijk 'nieuw' voor mijn doen, zeker toen, maar er is iets in dit nummer dat me zelfs na honderden malen nog steeds 'grijpt'. Het is altijd een plezier om deze te draaien!

2012/33: The Name Game-Shirley Ellis (1965)
We zitten met deze aflevering in hartje zomer 2012 en veel van de platen van vandaag vertellen op hun beurt het verhaal van die zomer. Wederom geen vakantie in de zin van 'weg met fiets en tentje'. Wel de eerste weken van mijn nieuwe Facebook-groep, straks een jaar oud, twee podcasts per week fabriceren en kleine stukjes in de omgeving fietsen. Het plaatjes kopen gaat gestaag door, niet zo gek als een half jaar ervoor, maar toch nog steeds genoeg om het afwisselend te houden. Shirley Ellis heb ik voor een hele leuke prijs van Marktplaats gehaald, compleet met de envelop-hoes.

2012/34: She'll Come Tonight-Amos Tamela & His Mustang Soul (1969)
Op mijn laatste dag in de 'vorige' Northern Soul-groep op Facebook heb ik een Engelstalige podcast gepubliceerd. 'Nooit weer', roep ik aan het eind. 'Famous last words'. Amos Tamela staat er ook op en omdat ik niet tevreden ben over de opname publiceer ik het niet openbaar, maar kunnen liefhebbers de link bij me opvragen. Lee Madge is er één van, dat gaat me nog van pas komen! Doordat ik de link zélf heb rond gestuurd, weet ik ook dat deze in Amerika is terecht gekomen. Daar is Amos Tamela binnen een paar maanden uitgegroeid tot een 'must have' en de prijzen liegen er niet om. Deze kostte mij in juli overigens gewoon een tientje op Marktplaats.

2012/35: It's Alright-The Soulettes (1966)
Het begon voor mij met de zoektocht naar 'Bring Your Fine Self Home' van The Soulettes uit Detroit, maar dat had ik mezelf kunnen besparen. Dit nummer is destijds nooit uitgebracht en pas jaren later alleen op cd. Toch staat dit nummer nog altijd hoog op mijn verlanglijstje. Als die ook eens verschijnt via Kent, dan ben ik de eerste die hem koopt! Zo kwam ik uit bij deze van The Soulettes uit Chicago. Echt een persoonlijke ontdekking, want ik ben in het afgelopen jaar geen tweede tegen gekomen. Hier is een plaat met een missie!

2012/36: Just Ain't No Love-Barbara Acklin (1969)
Via Lee Madge leer ik 'Love Makes A Woman' op waarde schatten, maar deze van Barbara Acklin komt eerder op mijn pad. In het tweede weekend van september, Kopje Cultuur in Steenwijk, is dit niet alleen de Week Spot, maar ook de gangmaker op beide dagen dat ik sta te draaien in De Olde Veste. Ik heb een stel metalheads zien dansen op dit nummer!

2012/37: If I'm Hurt You'll Feel The Pain-Barbara & Brenda (1967)
Mijn vrienden van Rarenorthernsoul leuren inmiddels alweer een jaar met een exemplaar van deze single. Ze willen er 45 pond voor hebben. Ik heb mazzel gehad met mijn exemplaar. Door de talloze kraakjes werd deze laag in geschat en van een dito prijs voorzien. Voor rond de tien pond mocht ik mezelf de eigenaar noemen van deze gewilde Barbara & Brenda-single, waarvan het geluid wonderwel 'schoon' is. Ze vragen eveneens vijfenveertig pond voor 'Never Love A Robin', de Barb & Bren-single die nog altijd hoog op mijn verlanglijst staat. Misschien moesten we dat nog maar eens investeren, want je komt hem niet vaak tegen in nieuwstaat...

2012/38: I Need You Like A Baby-Andrea Henry (1968)
Als ik begin 2012 flink boodschappen aan het doen ben, is deze van Andrea Henry net beschikbaar gekomen via Outta Sight. Toch kan de plaat me niet meteen bekoren. Ik ben nog het meeste op zoek naar de opvolger, 'Time Fades Away', maar die is toendertijd nooit verder gekomen dan een demo. In augustus luister ik weer eens naar een clipje van 'I Need You Like A Baby' en dan slaat de vonk over. Inmiddels is het één van de meest gedraaide Blauwe Bakkers.

2012/39: If This Ain't Love-Nicole Willis & The Soul Investigators (2005)
Ik hoor dit nummer voor het eerst bij mijn vrienden van Soulclap in 2006 en ben dan ook van plan om de elpee te kopen. Het komt er niet van. In de zomer van 2008 kent het nummer een kleine opleving bij mij als ik Youtube kan kijken op mijn telefoon. In april 2010 is het pure magie: Ik word op een woensdagmorgen wakker, de eerste zomerse dag van het jaar en dit liedje zit in mijn hoofd. Via mijn nieuwe Facebook-groep word ik in april 2012 opnieuw herinnerd aan het nummer en ook aan het feit dat ik hem nog steeds niet op vinyl heb. Een Duitse winkel heeft het ding op voorraad en zo heb ik hem dan toch nog in de Blauwe Bak zitten.

2012/40: Let's Stay Together-Margie Joseph (1973)
Gedurende oktober 2012, vijf dinsdagen, heb ik iedere week een 'Classic Week Spot' gekozen. Niet een plaat die ik recent heb gekocht, maar die ik al jaren in mijn bakken heb staan. Dit jaar doen we hetzelfde: De nadruk komt dan te liggen op de 'overkill' van de eerste maanden van 2012 en een aantal klassiekers die daardoor ondergesneeuwd zijn geraakt. In 2012 trap ik af met een single die ik in 2008 heb gekocht en in die begintijd een echte favoriet was. Ik ben de plaat even kwijt geweest, maar vond hem in september 2012 terug. En zó mocht-ie ineens de Week Spot heten.

2012/41: The Shotgun And The Duck-Jackie Lee (1967)
Een single waarover ik al vaker heb geschreven in bijna 3,5 jaar Soul-xotica. Ook deze mocht 20 jaar na aanschaf eens Week Spot zijn.

2012/42: Taking It Away-The Free (1969)
Een andere traditie die we dit jaar voortzetten: De Nederlandse week. De derde week van oktober zal ik iedere dag weer een Nederlandse act behandelen uit de jaren zestig, zeventig, tachtig, negentig, nul en tien. Plus een Week Spot van Nederlandse bodem. Op de radio ga ik hetzelfde doen: Do The 45 wordt gevuld met soul, funk en 'grooviness' uit Nederland en The Vinyl Countdown mag de Nederpop in zijn totaal beslaan.

2012/43: Moody Woman-Jerry Butler (1969)
En dan heet de Tune Of The Week officieel de Week Spot. De allerlaatste weken van de podcasts. Het is rond deze tijd dat ik via Anthony verneem dat 'Wolfman naar mij op zoek is'. Pas maanden later realiseer ik me dat Wolf niet persoonlijk op zoek was naar mij, maar dat hij gewoon naar nieuwe programmamakers zocht... En Anthony is dan mijn 'superfan', maar moet me flink achter de kont aan zitten. Ik wil aanvankelijk niet...

2012/44: Since You Came Into My Life-The El Dorados (1970)
De allerlaatste Soul-x-rated, zonder dat ik het zelf in de gaten heb. Ik beloof gewoon weer een nieuwe voor de volgende week, maar... die zal er nooit komen! Een week later zit ik op Wolfman Radio en de volgende serie Week Spot's gaan over de eerste weken bij Wolfman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten