donderdag 25 juli 2013

uit de zon



Vanmiddag liep ik even te worstelen met mijn rubrieken. Hoe zat het ook alweer? 'Recenzeuren' voor concerten uit het verleden en 'Recent gezeurd' voor concerten uit het nu? Dat laatste heeft maar één aflevering gehad als ik het goed heb, maar dat komt omdat ik niet langer meer interesse heb in het bezoeken van concerten. Voor 'Recenzeuren' heb ik nog wel een band op het oog, die ik twee- of driemaal heb gezien. Daar moet ik nog even diep over nadenken, gezien ik 'vriend' ben geworden op Facebook van één van de leden (had met een zoektocht naar hun single te maken), moet dat verhaal namelijk wel kloppen. En vanmiddag... Tja, een concert kun je het niet echt noemen, maar ik heb toch wel genoten van het stukje live-muziek. Ik dacht zelfs even aan René & His Alligators, ofwel: een authentieke Nederlandse rock & roll-groep. Nee, het blijkt ietsje anders en achteraf gezien had ik er al iets over gelezen. Ik heb niet de volledige show gezien, maar heb vanmiddag op aangename wijze kennis gemaakt met The Shadows Project.

Op woensdag zijn er Midweekfeesten in Steenwijk, in Meppel is het Donderdag Meppeldag. De beide evenementen wijken niet veel van elkaar af. Thema's, waarbij Meppel ietsje cultureler is ingesteld, maar verder dezelfde braderie en 's avonds muziek in de stad. Voor deze derde Donderdag Meppeldag had de organisatie hulp gekregen van een sponsor, want organisatorisch kostte deze editie wel de nodige duiten: Een musical-dag met vooral veel (kleinschalige) optredens van nationale musical-sterren. Ik kwam in de stad omdat ik langs het stadhuis moest, maar omdat ik pas een uur later op het werk hoefde te zijn, bedacht ik dat ik nog wel even over de kindervrijmarkt kon. Ja, stom, achteraf wist ik het ook wel weer, maar die is alleen 's ochtends en het was inmiddels half twee. Ik had mijn fiets op de Woldstraat geparkeerd en had toen al iets van het groepje verderop gehoord. Klonk niet onaardig, maar toch liep ik de stad in. Bij terugkomst speelde de groep 'Wonderful Land' van The Shadows en verbaasde me toch wel ergens over. Dit klonk namelijk zó natuurgetrouw dat Hank Marvin en zijn kornuiten daar wel eens konden staan. Omdat ik nog wat tijd te doden had, ben ik blijven hangen. En... ik heb genoten!

Dan een intro. Mijn kop maakt overuren en mijn lichaam laat weten te willen dansen. Het is maar een geluk dat ik de fiets aan de hand heb, anders had ik het gedaan! De groep speelt namelijk een, eveneens, natuurgetrouwe uitvoering van 'The Rise And Fall Of Flingle Bunt'. En... die zit bij mij al jaren in de Blauwe Bak! Gewoon omdat die zó lekker is! Ik meende bij het parkeren van de fiets al 'Guitar Boogie' te hebben gehoord van René & His Alligators, de Goud Van Oud-tune, en daarna barst de groep los in 'In The Mood', eveneens de versie van voorgenoemde Nederlandse groep. Ik begin te twijfelen. Ik heb even het gevoel dat ik naar een stel Nederrock-legendes sta te kijken en krijg even medelijden: Na de Nederlandse rock'n'roll te hebben 'uitgevonden', vijftig jaar later op een podium net buiten het centrum van, of-all-places, Meppel te moeten spelen. Net zoals dat tragische optreden van die Blue Diamond in Steenwijk van een paar jaar geleden.

Nee, ik heb de groep iets te hoog ingeschat, maar ze mogen al mijn argumenten op de revers steken. The Shadows Project is een... euh... project rondom gitarist Willem Van Lingen. Deze gitarist uit Meppel (of directe omgeving, het is in ieder geval een regionale aangelegenheid) groeit op met de muziek van The Shadows en speelt het, getuige het optreden van vanmiddag, zeer nauwkeurig na zonder dat het 'gemaakt' klinkt. Gewoon de betere 'tribute'-band. Er schijnt vanmiddag ook medewerking te zijn geweest van een zangeres, maar helaas riep de arbeid mij en moest ik na twintig minuten weer weg. Ik heb in die tussentijd alleen maar zeer fraaie uitvoeringen van Shadows-nummers gehoord. Petje af!

Toch heb ik altijd een vreemde associatie bij The Shadows. De schuld ligt hem bij de ijsbaan in Hommerts. Als die open was, in de jaren tachtig, schalde daar altijd The Shadows uit de luidsprekers. De klanken van 'Apache', 'Kontiki', 'FBI', en 'Atlantis'... en ik proef weer de warme chocolademelk met een vliesje. Mijn pijnlijke enkels, schaatsen is namelijk nooit iets voor mij geweest. Maar op zo'n dag als vandaag ontdek ik zowaar het 'genie' van de groep: Rock'n'roll voor in de hangmat. Ik moet begrijpen dat The Shadows Project iets tijdelijks is, dus ga ze zien voordat het te laat is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten