dinsdag 18 juni 2013

Singles round-up juni 3



Het eerste van twee delen, in totaal tien singles. Er is dan op dit moment nog eentje onderweg. Een single waarvan ik niet had verwacht dat ik hem zou winnen, maar je kan heel soms een beetje geluk hebben. Vooruit! Ik ga het vertellen. Ik ben afgelopen zondag eigenaar geworden van een originele eerste Wand-persing van het zeer gezochte 'One In A Million' van Maxine Brown. Met recht een héle grote Northern Soul-klassieker, die welhaast onmogelijk in zijn oorspronkelijke vorm is te vinden. Ik keek zondagavond twee uren voor het einde nog even en toen stond de prijs vijf dollar onder mijn maximum. Ik had niet anders verwacht dan dat de plaat nog een keer over de kop zou gaan, maar nadien werd er niet meer geboden. Hij is niet goedkoop, maar het is een trofee!

* Devastating Affair- You Don't Know (Tamla-Motown, 1974)
Ik keek vanochtend nog eens naar de envelop. Ik vond het al een vreemd verhaal met die Polo, maar ik snap het nu. Polo heet eigenlijk Pol en heeft een Ierse naam. Het meest bizarre is dat hij zijn handel in Lyon heeft, maar dat de betalingen naar een adres in Londen gaan. De connectie Londen-Lyon is overigens perfect, want hij is razendsnel met verzenden. Ik zag 'You Don't Know' bij mijn laatste bezoek al staan en raakte meteen onder de indruk. Omdat ik vorige week een bestelling moest doen bij Pol, waarover morgen meer, heb ik deze toch maar mee genomen. De vocale versie is in het grootste deel van de wereld onbekend gebleven, maar mag er zeer zeker zijn. Heerlijke Motown-funk met hetzelfde basloopje als 'Sex And Drugs And Rock And Roll'. Met het originele Franse fotohoesje in een totale nieuwstaat!

* Fabulettes- The Bigger They Are (Monument, 1965)
Het origineel is wel een paar stuivers waard, dus ik had niet verwacht deze demo er eentje was. Vanavond heb ik toch even navraag gedaan en, inderdaad, een 'boot'. Dat kon ook niet anders voor die prijs, de plaat kostte bij een respectabele dealer slechts zes pond. Voor dat geld heb je een heerlijke stamper van een meidengroep, destijds een favoriet in The Casino in Wigan. Doorgaans is dat niet een klassificatie waarvoor ik warm loop, maar ik kende het nummer al via de 'Northern Soul Jukebox'. De b-kant is ook erg grappig: 'Mr. Policeman' is gewoon 'Please Mr. Postman', maar dan met een iets andere tekst.

* Donna King- Take Me Home (Hot-Line, 1967*)
De asteriks achter 1967 wil zeggen dat het een eigen ruwe schatting is. Iemand op Blogspot beweert dat het uit 1972 komt, maar ik vermoed dat het ouder is. Overigens is dit ook de styreen-persing en dus een bootleg die omstreeks 1979 is verschenen. Maar voor tien pond verwachtte ik ook hier geen origineel. Die is al eens voor duizend pond geveild. 'Take Me Home' is niet alleen een zeer fijne stamper die het nog altijd goed doet op de dansvloer, ook onderscheidt het nummer zich van een bijna-poëtische tekst en een meesterlijke productie. Moest dus wel in mijn koffer terechtkomen!

* Lee & The Leopards- Come Into My Palace (Gordy, 1962)
De tweede single die op het Gordy-label verschijnt, is deze van Lee & The Leopards. Een groepje dat voortkomt uit de doowop en op dit plaatje een fijn poepje doowop laat horen. De b-kant is echter al ruim een jaar de échte favoriet voor mij, maar helaas niet verkrijgbaar op Youtube: 'Trying To Make It' is een feestje op vinyl! Met sommige dingen is het maar goed dat je even wacht. Pol heeft een doorlopende voorraad van deze plaatjes en had net een exemplaar te koop gezet die, volgens hem, best wel uniek is in deze staat. En, typerend voor Polo, hangt daar een aantrekkelijk prijskaartje aan.

* Magicians- Faith And Understanding (Kent, 2013)
Een nieuwe plaat? Nee. De opname stamt reeds uit 1966, maar was tot 2012 nauwelijks verkrijgbaar. Hij is vorig jaar in de '100 Club'-serie verschenen. Om in aanmerking te komen van zo'n exemplaar moet je lid zijn de '100 Club' en dat wordt je niet zomaar. De single is op de open markt echter al voor duizend pond weg gegaan en nu heeft Kent de moeite genomen de plaat officieel uit te brengen. 'Faith And Understanding' is een vocale versie van 'Double Cookin' van The Checkerboard Squares, gewoonweg dé allerbeste instrumentale plaat uit de Northern Soul-historie. Er zijn weinig die dat durven tegen te spreken. 'Faith And Understanding' is andermaal die geweldige tune met nu een fraai zingende groep heren erover. De b-kant wordt verzorgd door Marva Holliday, een vergeten zangeres van het GNP Crescendo-label. Haar 'Risin' Higher' maakt deze Kent-uitgave tot een fraaie 'double-sider'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten