donderdag 6 juni 2013

Raddraaien: Sonny & Cher



We hebben het ene echtpaar net gehad of daar is het volgende 'sterkoppel'. Bij het Raddraaien maken we ten opzichte van The Eurythmics een flinke duik in het verleden. Hoe méér jaren zestig wil je het hebben als je 'Little Man' van Sonny & Cher uit de bak vist. Hoewel het duo dat decennium niet geheel zonder kleerscheuren overleefd, maar daarover later meer. Kan ik verder nog melden dat ik morgen mijn 'test run' onderga, volgens de radiobaas moest het zo helemaal in orde zijn. Ik ben daar niet al te zeker van, maar zeker is wel dat ik zaterdag 'live' ga en hopelijk mét webcam! Ik hou jullie op de hoogte! Nu gaan we echter Raddraaien met 'Little Man' van Sonny & Cher, de grootste hit van het duo in ons land.

Dave Stewart en Annie Lennox ontmoetten elkaar in 1975 in een restaurant, waar Lennox in de bediening werkte. Cherilyn Sarkisian is pas zestien jaar oud als ze in 1962 Sonny Bono ontmoet in een koffiebar, maar geen van beide is werkzaam in de nering. Sonny Bono is elf jaar ouder dan Cherilyn en werkt voor Phil Spector. Het duurt niet lang of Cher, zoals ze zich gaat noemen, is te horen op verschillende Phil Spector-producties. Ze zingt in het achtergrondkoor op 'Be My Baby' van The Ronettes en 'You've Lost That Lovin' Feeling' van The Righteous Brothers, maar het duo is het duidelijkst te herkennen in 'A Fine Fine Boy' van Darlene Love. Sonny en Cher trouwen in 1964. Als Phil Spector een filmpje heeft gezien van Bob Dylan en Joan Baez die samen 'Blowin' In The Wind' zingen, krijgt die een idee. Hij wil Sonny & Cher hetzelfde laten doen, maar dan met een komische kwinkslag. Dat moet in eerste instantie gebeuren onder de naam Caesar & Cleo, maar ondanks twee singles zet dat geen zoden aan de dijk. Dan neemt het duo in 1965 een eerste single op als Sonny & Cher. 'Baby Don't Go' heeft in Europa een aarzelend begin, maar in Amerika boert de single prima. Met de volgende single is het helemaal klaar. 'I Got You Babe' bereikt een eerste plek in Amerika en ook Europa gaat overstag voor het duo. Eind 1965 staat Sonny & Cher met vijf platen genoteerd in de Billboard. Alleen Elvis Presley heeft met meer tegelijk genoteerd gestaan. Het is The Beatles nooit gelukt!

In Nederland is anno 1966 nog nauwelijks sprake van een album-markt, maar in Amerika gaan de langspelers van het duo als zoete broodjes. Voor hun elpee 'The Wondrous World Of Sonny & Cher' (1966) gaat het stel op een uitgebreide tournee. Een kaartje voor een show doet idiote prijzen. Als je in zo'n korte tijd zoveel hebt bereikt, dan vraagt dat om een film. Bono maakt er een haastklusje van en zo verschijnt in 1967 de film 'Good Times'. Het imago van het tweetal heeft dan al een deukje te verwerken gehad. Ze zijn prominent aanwezig bij de protesten op de Sunset Strip in 1966. Het Amerikaanse publiek laat het blijken door niet meer zo massaal naar de platenzaak te rennen om de elpee 'In Case You're In Love' te halen. 'The Beat Goes On' komt nog wel in de Amerikaanse top 10, maar 'Little Man' komt niet verder dan nummer 21. In Europa staat 'Little Man' in vijf landen op nummer 1, waaronder Nederland. 'Good Times' is waarschijnlijk één van de meest rampzalige anekdotes uit de filmgeschiedenis, want de film flopt niet een klein beetje. Bono had ook al een opvolger in de dop, maar Columbia Pictures slijt heel snel de filmrechten van 'Speedway' aan MGM. Die laten Elvis Presley en Nancy Sinatra opdraven ter vervanging van Sonny & Cher.

Het is het begin van een moeizame tijd, maar plots is het duo weer terug in 1972 met 'All I Ever Need Is You', hier in den lande gedaan door Oscar Benton & Monica. Vanaf dat moment gaat het duo zich toeleggen op televisie en heeft twee shows. Hoewel het lijkt alsof Sonny het 'sulletje' is van het duo, heeft deze alles ontworpen. Van de droogkomische grapjes tot de muziek, alles staat onder strenge controle van Bono. In 1975 loopt het huwelijk 'plein publiek' op de klippen. Een gênante vertoning. Eind 1975 wordt het huwelijk ontbonden in hun laatste show en gaat het duo uiteen. Cher heeft een kortstondige affaire met Gregg Allman, maar noemt dat later 'de grootste fout die ze heeft gemaakt'. Sonny Bono gaat de politiek in en opent in 1976 een restaurant, waarbij Cher ook is uitgenodigd. De twee roken de vredespijp en besluiten in 1977 hun televisieshow nieuw leven in te blazen. In 1978 is de koek dan echt op en buiten een optreden bij Mike Douglas in 1979 en bij David Letterman in 1987 staan ze niet meer samen op een podium. De BBC maakt in 1999 een film over Sonny & Cher en gaat uit van de memoires van wijlen Sonny Bono. Hij overlijdt op 5 januari 1998 ten gevolge van een ski-ongeval.

Op 4 maart 1969 wordt het duo verblijd met een dochter, Chastity Sun Bono. Het kind is toch niet erg gelukkig met de hoedanigheid waarin die is geboren en ondergaat veertig jaar laten een geslachtsoperatie. We kennen hem nu als Chaz Bono, officieel door de wet erkend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten