zaterdag 15 juni 2013

Raddraaien: Chubby Checker



In Nijeveen is er feestweek, maar het geheel gaat bijna geruisloos aan me voorbij. Ik was van plan geweest om vanochtend bij de optocht te gaan kijken, mijn enige deelname aan de feestweek naast dat ik vlaggetjes heb hangen, maar ook dat ging niet door. Ik moest nog een speellijst voor Do The 45 samenstellen en zo nog waren er nog enkele dingen die prioriteit hadden. De wind is westelijk en dus hoor ik nu wel bij vlagen lawaai uit de feesttent. 'Nijeveen's Got Talent' zal zo langzamerhand wel zijn afgelopen, waarna er een Top 100-coverband gaat losbarsten. Mij zullen ze daar niet zien. Wél vier ik de feestweek morgen met een Schijf van 5 boeren, maar dat komt later. Vandaag een Raddraaier met een klein Nederlands tintje: Chubby Checker met 'Hey Bobba Needle' (1964).

Hewlett-Packard heeft pas nog te maken gehad met ome Chubby. Het bedrijf had een WebOS-applicatie ontwikkeld waar je met behulp van een schoenmaat de afmeting van een penis kon inschatten en deze 'The Chubby Checker' genoemd. Tien met een griffel voor HP, maar daar heb je weinig aan als je geld moet inleveren en naam moet veranderen. Ik heb dankzij deze Raddraaier eindelijk geleerd waar de naam Chubby Checker vandaan komt. 'Chubby' is vet, dus 'Fats'. 'Checker' is net als 'Domino' een spel. Chubby Checker is dus een speelse variatie op Fats Domino.

Zijn geboortecertificaat laat de naam Ernest Evans zien en hij aanvaardt op 3 oktober 1941 deze incarnatie. Als achtjarige heeft hij al een zanggroepje opgericht en vlak voordat hij gaat studeren aan de South Philadelphia High School leert hij piano spelen. Zijn klasgenoten zijn erg onder de indruk van Evans' imitaties van Elvis, Jerry Lee Lewis en Fats Domino. Eén van deze studenten zal in 1959 doorbreken als zanger, het is Fabian van onder andere 'Tiger'. Evans bouwt al snel een reputatie op 'performer' die muziek en het vertellen van mopjes tot één geheel heeft gesmeed. De eerste die hem op waarde schat is Dick Clark, presentator van het televisieprogramma Bandstand. Clark laat Chubby Checker, zoals die nu wordt genoemd, in eigen beheer een single opnemen. Het plaatje is bedoeld als kerst-relatiegeschenk voor connecties van Clark. In 'The Class' kan Checker zijn imitatie-talent de kost geven. In het liedje horen wij hem als Domino, The Coasters, Elvis, Cozy Cole, Rick Nelson, Fabian, Frankie Avalon en The Chipmunks. Het plaatje komt eveneens terecht bij Cameo-Parkway die hem meteen een contract aanbieden. 'The Class' wordt nationaal uitgebracht en is Checker's eerste hit in 1960.

Checker heeft dan al een eigen kijk op het verloop van zijn carriére in gedachten, als dit eind 1960 helemaal in de war wordt gestuurd. Hij neemt zijn versie op van Hank Ballard's 'The Twist' en dit is onverwacht een héle grote hit. Checker voelt dat hij net op weg was om een gewaardeerd nachtclubzanger te worden met serieus repertoire en zo wordt hij opeens bestempeld als aanvoerder van een nieuwe dansrage. Checker koestert jaren een aversie jegens het nummer, maar zal het desondanks wel uitvoeren. Onder druk van de platenmaatschappij introduceert Checker nog een reeks dansjes: 'The Limbo Rock', 'The Pony Time' en 'Do The Freddie', maar omstreeks 1965 heeft het publiek het wel gehad met Chubby Checker. 'Hey Bobba Needle' is één van de laatste Amerikaanse hits voor Checker, hoewel zijn dansversie van 'Back In The U.S.S.R.' (1969) de allerlaatste oorspronkelijke hit zal zijn voor hem in de twintigste eeuw.

Checker is gelukkiger in de liefde. Hij heeft inmiddels de status van miljonair als hij in het huwelijksbootje stapt met Catharina Lodders. Deze Haarlemse is in 1962 Miss Nederland geweest en in 1963 Miss World. Op 12 april 1964 geven ze elkaar het ja-woord in New Jersey, in 1966 bevalt Lodders van een dochter. Wellicht dat dit heeft bijgedragen in de populariteit van Checker in ons land, want waar het in Amerika over en uit is, daar heeft Checker in 1965 nog een respectabel aantal hits, waaronder enkele met De Maskers. Ook in Zweden is zijn populariteit ongekend. In 1976 komt 'Let's Twist Again' opnieuw in de Europese hitparades en Checker doet jaarlijks zijn rondje langs de 'revival'-feesten. Als hij in 1988 wordt benaderd door de hiphopgroep The Fat Boys om een nieuwe versie van 'The Twist' op te nemen, zet hij de haat tegenover het nummer over boord en heeft medezeggenschap in wat extra tekst.

In de zomer van 2008 heeft Checker voorlopig zijn laatste Billboard-hit, 'Knock Down The Walls' staat op 1 in de dance-parade. Het is een bezig mannetje dat al jaren geleden met pensioen had kunnen gaan, maar zich desondanks in de schijnwerpers blijft kronkelen. Hij zal ook wel moeten, want er zijn artiesten op de Rock & Roll Hall Of Fame die minder hebben gepresteerd. En hoewel Checker al jaren op de beoordelingslijst staat van Rock & Roll Hall Of Fame, heeft hij zijn plaquette nog steeds niet gekregen. Misschien doet deze Raddraaier een duit in het zakje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten