maandag 10 juni 2013

Raddraaien: The Kirby Stone Four



Laatst werd ik weer eens aan Recenzeuren herinnerd. Dat heb ik inderdaad al een tijdje niet meer gedaan, maar het werd dan ook steeds lastiger om leuke concerten te behandelen die ik nog kan herinneren. Ik mag wel zeggen dat driekwart van de concerten zijn opgegaan in alcoholdampen. De Video Draait is ook zo'n geval. Er is een tijd geweest dat jullie werden dood gegooid met die rubriek (zomer 2011) en toen werd het even heel erg stil. Begin 2012 pakte ik de draad weer op en in de zomer was het voorbij. Niet dat er geen keuze meer was aan films, integendeel, maar Facebook-groep (in eerste instantie) en Wolfman Radio (niet veel later) hebben ervoor gezorgd dat ik moeilijk meer de tijd kan nemen om een film op te zetten. De laatste paar weken was het zonde. Ik bracht dan zes films terug, waarvan ik er twee had gezien. Vandaag kunnen we ons dan toch nog een beetje bezig houden met het medium, want de Raddraaier is 'The Great Escape March' van The Kirby Stone Four (1963). En over dat groepje is niet zoveel te vertellen...

Toegegeven: Er zijn groepen die minder hebben gepresteerd, maar de geschiedenisboeken hebben niet veel ruimte gereserveerd voor The Kirby Stone Four. Het kwartet van Stone bevat, behalve hemzelf, de stemmen van Eddie Hall, Mike Gardner en Larry Foster. De groep komt vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog bijeen in New York. Aanvankelijk speelt de zanggroep in het lokale club-circuit, maar breekt middels The Ed Sullivan Show op nationaal niveau door. Tegen het eind van de jaren vijftig heeft The Kirby Stone Four een zodanig herkenbaar geluid opgebouwd, dat gerefereerd wordt aan de 'Go-sound'. Dit is een mix van jazz en vroege rock'n'roll. Op de albums wordt het kwartet bijgestaan door Jimmy Carroll, Kai Winding en nog een paar grote bandleiders. Het meeste neigt de groep naar rock'n'roll in een samenwerking met The Tokens, bekend van 'The Lion Sleeps Tonite', onder de naam United States Double Quartet. In 1963 krijgt het epos The Great Escape een verfilming en Kirby Stone laat die kans niet aan zich voorbij gaan. 'The Great Escape March' wordt als single uitgebracht. Kirby Stone regisseert eveneens voor de televisie en overlijdt op 13 juli 1981 op 63-jarige leeftijd. Over het lot van de andere zangers is weinig bekend.

The Great Escape is op meerdere fronten een film van proporties. De rolprent duurt maar liefst twee uur en vijfenveertig minuten en de kijker maakt in die tijd de 'ontsnapping van de eeuw' mee. Het is gebaseerd op het boek van Paul Brickhill, destijds een van de gevangenen in Stalag Luft III. Voor de film zijn echter kleine fictieve details toegevoegd om het spectaculairder te krijgen. In de oorspronkelijke ontsnapping ontbreekt een vliegtuig, evenals de motorfiets. Dat laatste wordt op verzoek van hoofdrolspeler Steve McQueen toegevoegd. McQueen is een behendig stuntrijder en voert de hele scéne uit met uitzondering van de laatste sprong. Voor de hulp om tunnels te bouwen voor de film werd de hulp in geroepen van de Canadezen. De oorspronkelijke 'tunnelkoning' Wally Floody heeft dan ook intensief meegewerkt aan de totstandkoming van de film.

De makers van de film zijn er niet op achteruit gegaan. Na een paar weken gedraaid te hebben, was er reeds een omzet van 11 miljoen dollar neergezet. De productie had vier miljoen gekost, voor 1963 een gigantisch bedrag! Rotten Tomatoes geeft de film een waardering van 92 procent en dat is niet beroerd! Er zijn toch enkele critici die een harde noot kraken. De film zou té mechanisch zijn en de karakters ongeloofwaardig. Toch is iedereen het over één rol eens, die Steve McQueen tilt de film naar een hoger niveau! De mooiste recensie krijgt de film ruim 45 jaar na dato als deze in Stalag Luft III wordt opgevoerd voor de échte veteranen. Zij zijn unaniem van mening dat de scénes van het kamp en van de bouw van de tunnels zeer dicht in de buurt van de waarheid bevinden.

Morgen ga ik jullie een nieuwe Week Spot presenteren, woensdag gaan we Raddraaien met een single uit de Blauwe Bak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten