dinsdag 11 juni 2013

Week Spot: Etta James



Wie mijn verrichtingen op Soul-xotica en Wolfman Radio heeft gevolgd, kan dit niet als een verrassing ervaren. Ik heb de plaat niet alleen een vuurdoop gegeven in Do The 45, maar heb hem 's avonds opnieuw gedraaid in Drive-In Saturday. Gelukkig ben ik niet de enige die mesjogge is van deze plaat, ik kreeg een paar leuke reacties. Ik weet niet wat me een paar maanden geleden heeft bezield. Ik had de single toen al zien staan en mijn mond was open gevallen bij het beluisteren van de 'soundfile'. Het is waarschijnlijk voorbij gegaan omdat Polo zoveel moois te koop heeft en hij een doorlopende voorraad heeft. Het zou me niet verbazen als hij nu al een tweede exemplaar te koop heeft staan. Ditmaal was ik echter wel zeker van mijn zaak en lag de plaat al vóór het refreintje in de winkelmand. De Week Spot is deze week voor niemand minder dan Etta James en haar fabeltastische uitvoering van 'I Got You Babe' (1968).

Haar moeder Dorothy Hawkins is pas veertien lentes jong als ze bevalt van de kleine Jamesetta. Jamesetta zal haar moeder nagenoeg nooit zien, maar in 1987 ontmoet ze haar, vermoedelijk, biologische vader Rudolf Wanderone. Hij is beter bekend als Minnesota Fats, een pool-speler. Ze groeit op in verschillende gastgezinnen en krijgt de eerste muziek binnen via James Earl Hines, de muzikaal leider van het gospelkoor Echoes Of Eden. Ze ontwikkelt alras een schare fans in de kerk, terwijl gastouder Sarge probeert om daaraan geld te verdienen. Hij dwingt haar eveneens te zingen voor zijn dronken kameraden en dit heeft tot gevolg dat Etta een trauma oploopt. Zodra ze druk ondervindt om te moeten zingen, klapt ze dubbel. Sarge's vrouw Mama Lu overlijdt in 1950 en Etta verhuist naar Fillmore, San Francisco. Als veertienjarige, de leeftijd dat haar moeder van haar beviel, is Etta één van The Creolettes en ontmoet ze Johnny Otis. Hij stuurt erop aan dat The Creolettes hun naam veranderen tot The Peaces. Jamesetta gaat vanaf dat moment als Etta James door het leven. 'Dance With Me Henry', een antwoord op Hank Ballard's 'Work With Me Annie', is Etta's eerste hit. Tot 1960 blijft ze verbonden aan Modern, waarna ze tekent bij Chess.

Dat luidt een periode in die haar vetste jaren zullen zijn. Hoewel James een kortstondige relatie heeft gehad met B.B. King, die naar verluid 'Sweet Sixteen' voor haar heeft geschreven, ontmoet James kort na haar komst bij Chess de arranger Harvey Fuqua. De eerste helft van de jaren zestig ziet onder andere de oorspronkelijke releases van 'At Last' en 'I Just Want To Make Love To You', maar deze liedjes zullen pas jaren later op waarde worden geschat. Etta heeft desondanks wel een aantal hits op haar naam staan. 'Something's Got A Hold On Me' bijvoorbeeld. Dit plaatje doet het overigens beter op de Rhythm & Blues-hitparade dan in de Billboard, maar bereikt in Amerika nog steeds de top 40. In 1963 verschijnt het album 'Etta Rocks The House', een live-opname welke laat horen dat James vooral een artieste is die je eens 'live' hebt moeten mee maken. Maar de British Invasion en het Motown-geweld heeft enige tijd een nadelige invloed op James' carriére, die in 1965 scheuren begint te vertonen. Ze slaat echter hard terug met het album 'Tell Mama' uit 1967. Het titelnummer is een grote hit en een nummer om de vingers bij op te eten. De b-kant van de single is de meest definitieve versie van 'I'd Rather Go Blind'. In dezelfde periode produceert ze eveneens haar rauwe versie van Otis Redding's 'Security'. Alles wat Etta opneemt, wordt ondergedompeld in haar specifieke saus. Zo ook de pop-hit 'I Got You Babe', drie jaar eerder een groot succes voor Sonny & Cher.

Als platenbaas Leonard Chess in 1969 overlijdt, is dat een klap in het gezicht voor Etta. Ze blijft echter wel platen maken voor Chess. Ze hervindt zichzelf en maakt in 1973 een titelloos album, dat bol staat van de rock- en funk-invloeden. Ze gaat op die voet verder tot en met 1978. In dat laatste jaar speelt ze als voorprogramma voor The Rolling Stones, maar de platen verkopen maar mondjesmaat. Ze neemt na 18 jaar afscheid van Chess en tijdelijk ook van de muziekbusiness. Alcohol en drugs hebben haar leven dan al in de houdgreep. Haar eerste album na lange afwezigheid heet 'Seven Year Itch' en verschijnt in 1989 bij Island. 'I Just Wanna Make Love To You' wordt in 1995 opnieuw een hit nadat het in een reclame te zien is geweest. Een andere 'golden oldie' uit haar repertoire, 'Seven Day Fool', is al jaren een favoriet op Northern Soul-feesten. Etta blijft echter onverminderd actief met 'nieuwe' muziek. Haar muziek gaat van generatie op generatie. Zowel de Zweedse dj Avicii als rapper Flo Rida gebruiken anno 2011 samples uit James''Something's Got A Hold On Me'. Ze sukkelt sinds 2010 met haar gezondheid, op 20 januari 2012, vijf dagen voor haar 74e verjaardag, blaast ze haar laatste adem uit.

Vreemd toeval wil dat Johnny Otis, haar ontdekker in de jaren vijftig, drie dagen ervoor sterft en dat 36 dagen voor Etta één van haar muzikale begeleiders het leven laat. Een rampzalige tijd voor de soulmuziek, want ook Isaac Hayes en Jimmy Castor overlijden in deze periode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten