donderdag 20 juni 2013

Blauw(g)ebak



Ik doe het nóóit weer!!! Die terugkerende gedachte geeft het signaal dat er zojuist weer een nieuwe editie van de Blauwe Bak Top 40 of Top 100 is samengesteld. Viermaal per jaar pijnig ik mezelf om tot een soort hitparade te komen van plaatjes die ik in de daarvoor liggende drie maanden heb gekocht. Plaatjes waar ik stuk-voor-stuk enorm van hou, ook al maken de lokale kringloopwinkels vooral de onderste tien. Ondoenlijk om jezelf daaraan te onderwerpen en wees er zeker van dat zo'n driemaandelijks ritueel schadelijke gevolgen kent voor je latere leven. Nooit zul je meer tevreden zijn met twee of meerdere dingen. Hoe smakelijk ze ook zijn, je zult altijd een favoriet willen kiezen! Volgende week donderdag begint de Blauwe Bak aan zijn zesde editie, de Top 100 er niet bij gerekend, en dat is bovendien, zoals nu blijkt, een uitgelezen dag om af te trappen.

Op zichzelf is er niet zoveel bijzonders aan donderdag 27 juni 2013, maar voor Soul-xotica is het een heugelijke dag. Die dag publiceer ik het 1200e bericht, maar het echte feest stellen we dan nog even vijftig berichten uit. En de Blauwe Bak Top 40 is immers ook al een feestje apart. Een terugblik op drie maanden plaatjes kopen... Het begon in november 2011 als een terugblik op twaalf maanden plaatjes kopen. Er zat zelfs een elpee tussen, maar verder is het ook een ratjetoe. Een hoogst eigenaardige lijst. Ik dacht dat ik een hele Piet was ten tijde van de samenstelling, maar van Northern Soul had ik nog te weinig kaas gegeten. Dat zou gedurende de publicatie, de zondagen in december 2011, pas echt op gang komen. Drie maanden later had ik enkele tientallen singles gekocht en besloot ik tot een kwartaal-top 40. De derde editie, juni 2012, had wat kunst- en vliegwerk nodig, want ik had in die drie maanden weinig singles gekocht. Wel was ik mijn 'gewone' collectie door geweest en enkele oude favorieten en nieuwe ontdekkingen toegevoegd. De periode juli tot en met september was iets beter gevuld. De keuze voor een Top 40 was krap, maar verder een mooie lijst! Het kon nóg erger...

De Blauwe Bak Top 100. Dat was twee-en-een-half-maal meer masochisme. Het doet pijn om gekoesterde plaatjes bij de onderste 10 te zien eindigen. En de keuze uit een jaar singles was te groot om die posities op te vullen met kringloopwinkel-aankopen. Toen ik half februari bemerkte dat ik erg weinig plaatjes had gekocht sinds de jaarwisseling voelde ik een beetje opluchting. Daar zijn we vanaf! Maar dan loop ik tegen een hele mooie partij aan op Marktplaats en regent het opeens favorieten bij de Engelse dealers. Opnieuw vervloek ik mijn eigen lumineuze ideeën en stort me maar weer in de samenstelling. En deze drie maanden was het al niet anders. In april druppelde het door, in mei even niets, maar in juni ineens weer een stortvloed... We gaan het wéér doen! Volgende week donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vinden jullie hier dagelijks een top tien, we tellen af van veertig naar nummer 1. De Schijf van 5 vervalt die zondag. En meestal zat daar ook wat bij...?

De allereerste Blauwe Bak Top 40 (december 2011) was puur op papier, voor de tweede stelde ik een speellijst samen op Youtube. Nu ben ik niet alleen de inloggegevens kwijt van dat kanaal, bovendien zag ik de laatste keer (een jaar geleden) dat een fiks aantal clips waren verwijderd. In juni 2012 publiceerde ik een eerste podcast, toen nog in het Nederlands. In september opnieuw twee podcasts, elk een top 20, maar nu in het Engels. De Top 100 bestond uit vijf podcasts van elk twintig platen en afgelopen maart publiceerde ik vier podcasts van elk tien nummers. Dat laatste is me erg goed bevallen en dit ga ik deze keer voortzetten. Alleen... daar komen we tot een punt. Ik ga, om persoonlijke redenen, geen links meer publiceren voor de podcasts, vandaar dit bericht. Ik wil voorstellen: Als je mij een mailtje stuurt (soulx1975@gmail.com), dan zorg ik dat je volgende week gedurende die vier dagen een link ontvangt. De 'aftelling' van die dag correspondeert met het bericht op Soul-xotica en zal aaneen gepraat worden door 'Yours Truly'. Ook hier een kleine wijziging: Ik ga voor deze gelegenheid weer in het Hollands! Daar had ik de vorige keer al zin in. Overigens ga ik ervan uit dat jullie de linkjes en de podcasts met de uiterste voorzichtigheid zullen gebruiken en het niet zullen noemen op Facebook of iets dergelijks... Het is een klein risico voor mij, maar de lol van een podcast maken is groot. Ik maak ze sowieso voor mijn eigen collectie, maar een stel extra oren zijn altijd welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten