zondag 23 juni 2013

Schijf van 5: glas



Er gebeurt iets geks als ik de sleutel overneem. Het is net alsof ik terug zak in een stoel van watten. Ik raak zo ontspannen dat je er bang van wordt. En... het is verslavend! Voor je het weet, wil je niets anders meer en ben je 24 uur per dag en zeven dagen per week in de lucht. Ik beschrijf hier mijn ervaring met het maken van 'live'-radio en vooralsnog word ik aardig voorzien in mijn behoefte. Vandaag had ik al een uurtje extra, nu heb ik vanmiddag ook nog eens 'ja' gezegd voor een keertje zaterdagavond. Dezelfde drie uren als de Drive-In Saturday twee weken geleden. Maar toch is drie uren wel het plafond. Ik was vanavond niet alleen moe, maar had ook behoefte aan een stevige hap na de tijd. Mijn keukenkast leverde niets lekkers op (tortellini zonder saus en vlees of vis?) en dus heb ik me vrijwillig nat laten regenen en heb net nog een kapsalonnetje verorberd in Meppel. Dan gaan we nu tóch nog even de Schijf van 5 er door heen jassen, want ik had geen inspiratie voor een geschikte vijfde plek.

Titels met glas en dan wil ik ook streng zijn voor mezelf en enkel het materiaal hebben. Geen 'Long Tall Glasses' of 'Glass Of Champagne'. Maar hoe ik mijn hersenen ook pijnig, ik kan geen zinnige 'glazen' top vijf bedenken. Ik weet wel dat Vanessa ooit een 'Broken Glass' heeft gedaan, maar nee... De uiteindelijke hekkensluiter van deze Schijf is een beetje flauw qua titel, de plaat zélf is heerlijk: 'Glasgerian' van Trees heeft evenveel met glas te maken als dat een Amsterdammer met Jannes Van Der Wal heeft te maken. Maar goed, we hebben toch vijf titels nodig voor zo'n Schijf en dus staat Trees op de vijfde plek met 'Glasgerian' (1970)

Op vier zien we een plaat die tijdens de vorige ronde van het Raddraaien nog in het zonnetje heeft gestaan. En ik besloot vorige week ook met een zinspeling op de titel. Ik kan niet echt zeggen dat ik kapot ben van het geluid van brekend glas. Zeker in de nacht bonkt mijn hart sneller dan met onweer. In de Rembrandtstraat in Steenwijk gebeurde het regelmatiger, maar ook daar kon ik er niet aan wennen. Maar toch roep ik vaak dat ik van het geluid van brekend glas houd. Ik probeer dan enige wijs te houden en Nick Lowe te volgen. Er heeft nog nooit iemand geopperd dat ik naar The Voice Of Holland moest, dus hou ik het maar privé. Op vier zet ik 'I Love The Sound Of Breaking Glass' van Nick Lowe (1978).

De nummer drie wilde ik vanavond nog draaien, maar stopte de plaat haastig terug in de hoes. Een racebaan! Ik heb het dan over de elpee 'Best Of Blondie', ik heb het ook op single, maar die bak stond té ver weg. Volgende keer beter. Ik heb zelfs meerdere exemplaren van de single, maar kan maar geen verschil horen met de Engelse uitgave. Volgens Record Collector zingt Debbie op de Franse persing de woorden 'pain in the arse'. Ik vergeet het steeds weer. Op drie zet ik, gecensureerd of niet, 'Heart Of Glass' van Blondie (1979)

De nummer twee heeft iets met The Vinyl Countdown van doen. Vorige week vroeg ik mijn publiek welk nummer ik van het witte album van The Beatles zou moeten draaien. Omdat ik niet snel genoeg antwoord kreeg, zette ik de plaat scherp op 'Dear Prudence'. Toen kwam Lee met het verzoek om 'Glass Onion', heel toevallig het nummer na 'Dear Prudence'. Dat resulteerde in een 'double shot'. Ik was zelf 'Glass Onion' een beetje vergeten, maar vond hem weer net zo leuk als een paar jaar terug. Daarom mag The Beatles deze week op twee met 'Glass Onion' (1968).

De nummer 1 is deze week weggelegd voor Gary Numan. Ik moet bekennen dat ik niet zo thuis ben in mans' werk. Hoewel ik 'Are Friends Electric' van Tubeway Army al twee keer heb grijsgedraaid, begin ik dankzij Wolfman zijn werk uit de vroege jaren tachtig te leren kennen. 'Cars' staat al enige tijd hoog op mijn verlanglijstje, maar ook 'We Are Glass' is een heerlijk nummer. Misschien is de hoge notering voor Gary Numan ook wel een geheugensteuntje. Toch maar eens rondkijken voor wat solo-singles van de man.

Volgende week krijgen jullie de ontknoping van de Blauwe Bak Top 40 en dan is er geen Schijf van 5. De week erop moesten we maar weer eens een kleurrijke Schijf hebben. Zullen we dan eens de zilveren Schijf doen? Vijf titels met 'zilver'. Er mag meegedacht worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten