zondag 30 juni 2013

Blauwe Bak Top 40 2013/2: top 10



10. If It Feels Good, Do It-Della Reese (NL H&L 17228 AT, 1972)
Vanavond zag ik in de Hassle Free Record Selling Group nog een leuke single van Della Reese, maar vond hem desondanks een beetje aan de prijs. Okay, 20 euro voor een single uit 1969 met Spaanse fotohoes is op zichzelf niet heel erg gek, maar ik hoef hem niet zonodig met fotohoes. Liever heb ik hem de helft goedkoper en dan met een neutraal hoesje. Het ging om de single 'Games People Play' en dan vooral om de b-kant, want die is dan het meest interessant. Della Reese is één van die plaatjes die de afgelopen drie maanden resident was op mijn mp3-stick. Omdat 'If It Feels Good' in Nederland in de Tipparade heeft gestaan, bleek de zoektocht op Marktplaats naar een keurig exemplaar helemaal niet moeilijk.

9. B-A-B-Y-Carla Thomas (UK Atlantic 548042, 1966)
Met een 'Ride Your Pony' van Lee Dorsey was het niet zo moeilijk om voor een heruitgave te gaan en dan het liefste ook nog een Engelse Old Gold. Deze van Carla Thomas kon ik in verschillende formaten krijgen, maar hier wilde ik persé een origineel hebben. Die kreeg ik dan ook bij een Engelse dealer. Keurige prijs voor een keurige originele Engelse persing uit 1966. Ik kan me inmiddels geen leven zonder meer voorstellen...

8. Easy Baby-The Daydreams (US Dial 45-4034, 1965)
Als er één plaatje ervoor heeft gezorgd dat ik nu een licht grijzende baard heb, dan is dat deze van The Daydreams. Terwijl er helemaal niets aan de hand was! Ik kwam de single tegen op Ebay en was na het beluisteren van de 'soundfile' helemaal verkocht! Chris Clark en Alfreda Brockington hadden reeds laten zien dat de veilingen vlekkeloos gingen dat weekend, maar The Daydreams zou aflopen op mijn verjaardag en ik was er niet zeker van. Ik heb mijn maximumbod tot twee keer toe verhoogd, maar er was niemand anders die bood en dus had ik hem voor de startprijs. Ik zit te twijfelen om 'That Lovin' Side' ook nog te kopen van dit groepje, maar zo mooi als 'Easy Baby' hebben ze ze niet gemaakt. Superlief!

7. The Bigger They Are-The Fabulettes (UK Monument 45-901, 1966, re: 1978)
Zou het toch een origineel zijn. Ik twijfelde even, maar... bij Rare Northern Soul kennen ze hun koopwaar wel en een origineel zou nooit voor zes pond over de toonbank gaan. Toch even gevraagd in 'de groep' en de bevestiging: Echte jaren zeventig-bootleg. Een koopje, als je het mij vraagt.

6. Kiss My Love Goodbye-Bettye Swann (UK Go Ahead TICK 007, 1974, re: 2012)
Bettye Swann is een universum op zichzelf. Alles wat deze dame op de plaat heeft gezet, overtuigt. Toen ik de single een paar weken geleden uitriep tot Week Spot en er een bericht over schreef, besloot ik met het verhaal dat ze met 'pensioen' was gegaan. Ik wist toen niet dat ze een week later in Cleethorpes zou optreden. Notabene het eerste Engelse optreden in haar loopbaan!

5. I Got You Babe-Etta James (US Cadet 5606, 1968)
Deze plaat heeft bij mijn uitzendingen voor nogal wat opschudding gezorgd. Doorgewinterde soul-liefhebbers die deze van Etta James niet kenden. En laat dat nu net mijn missie zijn. Plaatjes opdiepen en introduceren in 'de scene', hoewel ik nooit had verwacht dat dit het geval zou zijn met een legende als Etta James.

4. Don't Send Nobody Else-Ace Spectrum (US Atlantic 45-3012, 1974)
Het juiste moment. Koninginnedag of kroningsdag, maakt niet uit, ik heb er niks van mee gekregen. Ik was helemaal uit mijn doen en heb het grootste gedeelte van de dag geslapen. 's Avonds heb ik mezelf gedwongen toch even een eindje te lopen. Dat werd een flink eind om: Kolderveense Bovenboer om naar Roekenbosch en dan door Kolderveen terug. Een rondje van ongeveer tien, schat ik zo. Vlak voor Kolderveen komt Ace Spectrum binnen en ik krijg een brok in de keel. Bij het refrein biggelen de tranen me over de wangen. Zo'n mooi nummer en het is me nauwelijks opgevallen in de daarvoor liggende maanden. Erg vreemd dat het nummer ontzettend wordt gehaat in zekere kringen. Ik kan er me niks bij voorstellen en zet hem met trots op vier.

3. You Didn't Say A Word-Yvonne Baker (UK Parkway OSV-069, 1967, re: 2012)
Niet zomaar een klassieker, nog altijd één van de meest gedraaide platen in de Northern scene. En je hoort maar weinig roepen dat deze 'overplayed' is. Het is de plaat zélf die daarvoor zorgt, want 'You Didn't Say A Word' kun je niet vaak genoeg voorgeschoteld krijgen. Alles klopt aan dit nummer. Baker is overigens de leadzangeres van The Sensations, die de meesten kennen van 'Let Me In' uit 1962. 'Word' is een van haar eerste solo-singles en doet aanvankelijk niets, totdat het in Engeland wordt ontdekt.

2. Behave Yourself-Miss Madeline (US Mar-v-lus 6019, 1966)
De meeste deejays gaan voor 'Lonely Girl' op de andere zijde, maar ik heb mijn hart al ruim een jaar verpand aan dit kantje van deze Miss Madeline. Een perfecte 'double-sider' in mijn geval, hoewel maar weinig liefhebbers oog hebben voor 'Behave Yourself'. Ruik ik daar een volgende missie?

1. It's Got To Be A Great Song-The Tiffanies (US KR 0120, 1967)
En er kan er maar eentje de nummer 1 zijn. Het is een cliché, maar het was wederom erg lastig. Laten we voorop stellen dat ik deze lijst samen stel uit plaatjes die ik heb gekocht omdat ik ze mooi of leuk vind. Dat is sowieso erg lastig om daar een hitparade uit samen te stellen. Zo'n top vijf is dan helemaal een 'crime'. Ik heb echter voor The Tiffanies gekozen, omdat ik de plaat in april leerde kennen bij een fietstocht. Drie maanden geleden had ik nog nóóit van de plaat gehoord. De eerste zoektochten waren weinig vruchtbaar. John Manship adverteert al een tijdje met de single en Rateyourmusic vermeldt een exemplaar dat in 2011 voor 40 dollar is verkocht. Ik heb met deze misschien wel het 'koopje van het jaar' binnen gehaald: Minder dan tien euro voor waarschijnlijk het best klinkende exemplaar. Dat mag echter met een korrel zout worden genomen, want de kwaliteit is écht Northern Soul! Had ik trouwens al verteld dat de songschrijvers ook verantwoordelijk zijn geweest voor 'Pied Piper', de hit voor Crispian St.Peters?

Over drie maanden gaan we gewoon verder: De eerste vijf kandidaten zijn al genoteerd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten