zaterdag 29 juni 2013

Blauwe Bak Top 40 2013/2: 11-20



20. Bumble Bee-Lavern Baker (US Atlantic 45-2077, 1960)
Het zal ermee hebben te maken dat de Nederlandse Top 40 in 1965 is begonnen, maar ik beschouw 1965 al jaren als 'het begin'. Alles ervoor is prehistorie. Bij de Northern Soul schuift het zelfs nog een jaar op. Daar begint het in 1966 pas echt goed op gang te komen, daarvoor is het vaak nogal 'kneuterig'. Toch begin ik stukje bij beetje de vroege rhythm & blues wel te waarderen. Neem nou zo'n Lavern Baker. Ik lust niet alles, maar deze oerversie van 'Bumble Bee' smaakt naar meer. Zelf ken ik het liedje beter van The Searchers, maar dan toch liever deze van Lavern Baker.

19. Risin' Higher-Marva Holiday (UK Kent CITY 030, 1967, re: 2012)
De andere kant van The Magicians. Over dit plaatje bestaat nogal wat onduidelijkheid. Is-ie nu officieel uitgebracht of niet? Ik heb hierboven toch maar het jaar 1967 vermeld, maar zou het nog eens goed moeten uitzoeken. Ik vind hem echter dermate lekker dat die tien plaatsen hoger staat dan The Magicians.

18. Ride Your Pony-Lee Dorsey (UK Old Gold OG 9108, 1965, re: 1981)
Ik denk dat het in februari of maart is geweest, de fietstocht over Hoogeveen en Hooghalen. Het is die bewuste middag dat ik in een buitenwijk van Beilen voor het eerst op 'Ride Your Pony' wordt getrakteerd. Ik kende hem ergens wel, maar hij was me nog nooit echt opgevallen. Ik besluit daar ter plekke dat ik de single moet hebben. Er gaan echter wel een paar maanden over heen. Origineel blijkt die toch niet zo heel gemakkelijk te vinden en dus verplaats ik mijn interesse naar een heruitgave. Zo'n Engelse Old Gold heb ik dan vele malen liever dan de Amerikaanse Collectibles en ik mag de single voor erg weinig hebben. En... helemaal nieuw. De plaatjes zijn een keer gedraaid en meteen op cassette opgenomen. Het middengat is nog 'maagdelijk'. Een heerlijke 'novelty', anders kan ik niet zeggen.

17. I Surrender-Bonnie St.Claire (Sweden Philips 6012 419, 1969, re: 1974)
De Week Spot, zie dus het bericht van woensdag. Vanmiddag zijn de vier singles bezorgd die ik zondagavond heb gewonnen, 'One In A Million' van Maxine Brown verwacht ik maandag of dinsdag, nu ze in het distributiecentrum in Amsterdam de werkzaamheden hebben hervat.

16. Take Me Home-Donna King (UK Hot-Line 906, 1967, re: 1976)
Ook weer zo'n 'echte nepperd'. Een plaatje dat ongetwijfeld door een danser is gekocht, die daarnaast ook voor deejay heeft gespeeld. Een bootleg uit de tijd van de Wigan Casino, waar het plaatje erg gewild was. Het styreen piept en kraakt, de opname is monotoon, geen stereo te bekennen en een 'tune' om je de vingers bij af te likken. Dit is Northern Soul voor mij!

15. Mighty Cloud Of Joy-The Mighty Clouds Of Joy (NL ABC 5C 006-96293, 1975)
Ik heb lange tijd gedacht dat de titel van het liedje 'Mighty Clouds Of Joy' was en dat het dus een voorbeeld was van een liedje waarvan titel en bandnaam identiek waren. Het blijkt toch een 's' te zijn die dat idee om zeep helpt. Ik ken het nummer pas sinds een half jaar, sinds een gewaardeerd collega-dj hem had 'gepost' in mijn Facebook-groep en was blij verrast toen ik hem voor vijftig cent bij de kringloop in Tuk tegenkwam.

14. The Bottle-Gil Scott Heron (UK Soul Brother SB 7006D, 1974, re: 2012)
Op de tweede april sta ik altijd even stil bij het feit dat ik op 2 april 2009 mijn laatste alcoholische drankje heb genuttigd. Sinds vorig jaar hoort daar een fietstocht bij, het liefste een stuk Vechtdalroute in Duitsland. Dit was ik dit jaar wederom van plan toen ik bij een vriend in Steenwijk op bezoek was geweest. Op de avond van de eerste april fietste ik zo naar huis en kreeg opeens 'The Bottle' te horen. De stukjes vielen op hun plek. Het nummer had me nooit echt iets gedaan, maar met de fietstocht in het vooruitzicht was dit erg toepasselijk. En het is natuurlijk ook de fijnste 'fusion' van Northern Soul en funk die je kan krijgen.

13. Packing Up-Damon Fox (Fairmount OSV-079, 1966, re: 2012)
Het origineel zit steevast boven de duizend pond en ook dan is het oppassen dat je geen vervalsing hebt te pakken. Erg verwarrend: Het origineel is op vinyl, terwijl styreen voor Fairmount toen gemeengoed was. In 1977 doken in Engeland styreen-persingen op, die 'gewoon' eigenhandig in elkaar geknutseld bleken. Deze 'deadringers' zijn inmiddels ook al een fortuin waard. Het opnieuw uitbrengen van deze klassieker door Outta Sight moet een dankbare klus zijn geweest. En hij klinkt beter dan ooit tevoren, zonder iets aan kracht in te boeten. Een wervelwind van 1 minuut en 52 seconden.

12. From Head To Toe-Chris Clark (US Motown M-1114, 1967)
Chris Clark was de eerste blanke solo-zangeres voor Motown. Ook nam zij als enige 'Do I Love You (Indeed I Do)' op, waarvoor songschrijver/arrangeur Frank Wilson een 'demo' had opgenomen. Clark's versie is destijds ook niet uitgebracht, Frank's origineel geldt als de ultieme Northern Soul-hit. Met Chris Clark heeft Motown haar eigen Dusty Springfield, ook hier is het verschil met de zwarte zangeressen nauwelijks waarneembaar. Succes heeft ze niet echt en dat is wel jammer als je 46 jaar later 'From Head To Toe' hoort.

11. Love Makes A Woman-Barbara Acklin (US Brunswick 55379, 1968)
Klassieke Brunswick-soul van de bovenste plank. Nadat 'Just Ain't No Love' mijn zomer van 2012 heeft gemaakt, staat 'Love Makes A Woman' in de startpositie om hetzelfde in de zomer van 2013 te veroorzaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten