vrijdag 14 juni 2013

Singles round-up juni 2 (en een paar elpees)



Welnu, ik ga dit bericht beginnen met groots nieuws. Afgelopen nacht moest ik razendsnel beslissen en dat was niet eenvoudig, maar ik heb 'ja' gezegd. En dus mag ik vanaf komende zondag iedere week van negen tot elf 's avonds The Vinyl Countdown aan jullie voorschotelen. Dit is een vervolg op de Drive-In Saturday van vorige week. Eigenlijk wilde ik de zondag zo veel mogelijk vrij houden voor lange fietstochten, maar ik heb weinig keuze om op een andere dag 'prime time' te gaan. Het moest dus maar! Deze stap heeft mede-bepaald dat ik vanmiddag een paar elpees heb gekocht, deze zijn zondag dan ook te horen in mijn nieuwe show. De verwachte single van Donna King is blijkbaar nog onderweg, dus die pak ik bij de aanwinsten van volgende week (inmiddels ook al een behoorlijke vracht!), vandaag de twee Northern Soul-aanwinsten plus de drie elpees en vijf singles van vanmiddag.

Ik hoefde vanmiddag maar tot vier uur te werken, maar bleef desondanks nog even hangen op de postafdeling. Ik had mijn collega al ruim een week niet gesproken en de koffie smaakte opperbest. Ik zou eerst verder Meppel in, maar zag er vanaf. Wel nam ik me voor even bij één kringloopwinkel te kijken en langs de Albert Heijn te fietsen voor rookwaren. En zo kom ik langs de nieuwe inbrengwinkel. Ik ben daar in oktober al eens geweest, maar toen hadden ze geen platen. Nu wel en ook nog mooi spul! Daar heb ik dus de volgende drie elpees gekocht.

* Bonzo Dog Doo Dah Band- The Doughnut In Granny's Greenhouse (Sunset, 1968)
Ik heb jaren geleden eens een verzamel-cd van The Bonzos gekocht en tot mijn grote vreugde staat daarop het merendeel van 'Doughnut'. Fijn om die eens op vinyl te hebben, ook al is het een jaren zeventig-heruitgave. Nu ben ik in staat om klassiekers als 'Can Blue Men Sing The Whites', 'We Are Normal' of 'Trouser Press' te draaien.

* Dream Academy- s/t (Warner Bros., 1985)
Ik moet al jaren eens 'Life In A Northern Town' op single kopen en hij staat bijna even lang geadverteerd op Marktplaats voor 1,50. Het komt er niet van... Met het oog op de nieuwe show is deze elpee, in absolute nieuwstaat, voor slechts 2,50 een hele goede optie. Ik heb hem vluchtig beluisterd, maar de rest klinkt ook best aardig!

* King Crimson- A Young Person's Guide To... (Island, 1975)
Ook zoiets... Ik heb 'In The Court Of The Crimson King' en 'In The Wake Of Poseidon' op vinyl, maar beide zijn redelijk beschadigd. Een King Crimson-nummer kan net een rookpauze creëren in zo'n show, maar als je constant in de buurt moet blijven om de plaat in de gaten te houden... Deze dubbelaar van King Crimson biedt uitkomst, alleen ontzettend jammer dat de 'jonge persoon' het geniale '21st Century Schizoid Man' niet mag leren kennen...

Dan ga ik verder met de singles. Lavern Baker en The Tiffanies komen van mijn grote vriend in Chicago, de rest bij de kringloopwinkel.

* Lavern Baker- Bumble Bee (Atlantic, 1960)
Ik ken 'Bumble Bee' het best in de uitvoering van The Searchers, maar dit origineel van Lavern Baker slaat alles! Ik begin die vroege rhythm & blues steeds beter te waarderen.

* Jimmy Cliff- Wonderful World Beautiful People (Island, 1969)
Die had ik al, maar nog niet met de fotohoes.

* Dr. Buzzard's Original Savannah Band- I'll Play The Fool (RCA Victor, 1977)
De kringloop stond op punt van sluiten en dus moest het haastig. Ik denk dat ik anders deze weer terug had gegooid, maar ach... ik had hem nog niet.

* Les Gicanti- Tema (Barclay, 1966)
De titel van de b-kant trok mijn aandacht: 'La Bomba Atomica'. Ik heb zojuist het jaartal bij de plaat opgezocht en nu wordt-ie ietsje interessanter. Hoewel... hij blijft lastig in te schatten. Het intro is magnifiek, maar dan zakt de pudding ineen tot nogal een lullig liedje. En aan 'Tema' ga ik al helemaal geen woord vuil maken. Waarschijnlijk meer 'exotica' dan 'freakbeat', maar té leuk voor een euro om te laten liggen.

* Jungle Jim- Big Fat Oranguman (Pye, 1971)
Volgens het blog waar ik achter het jaartal van deze single ben gekomen, lijken enkele oerwouden verdacht veel op het 'scratchen' van een plaat, maar dat is mij niet opgevallen. Ook lastig, want hij heeft de halve minuut niet vol gemaakt. Een leuk bedoelde novelty-plaat die je niet nodig bent als je The Jimmy Castor Bunch hebt.

* Tears For Fears- Laid So Low (Fontana, 1992)
Roland Orzabal werd in 1991 tijdelijk door zijn compaan in de steek gelaten, maar hij ging niet bij de pakken neer zitten. En zo verscheen in 1992 deze 'solo-single' die overigens gewoon als Tears For Fears werd uitgebracht. En... was 'Tears Roll Down' ook niet de titel van het verzamelalbum van de groep?

* Tiffanies- It's Got To Be A Great Song (KR, 1967)
'An utterly flawless copy', beschrijft John Manship zijn exemplaar. Het ding staat eveneens op Youtube en laat een schijf styreen met een 'out of centre' geplakt label zien dat toch ergens in de achtergrondkoortje een beetje 'distortion' laat horen. Nee, dan klinkt mijn exemplaar nóg beter en dan is het nog moeilijker te begrijpen dat die niet meer dan tien dollar moest kosten. Manship vraagt voor de jaren zeventig-bootleg al tien pond en veertig voor het origineel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten