zaterdag 15 september 2012

Soul-x-rated week 37


Ik begin maar meteen met excuses te maken, want ik vind de presentatie beneden peil, vooral bij Bob Dylan. Toch moest het er van komen. Officieel bekeken is week 38 zojuist begonnen en dus moest 37 nog aan bod komen. Bij deze: Zeventien ('never change a winning team') liedjes, meer gevarieerd dan de vorige Soul-x-rated, met ditmaal veel aandacht voor vergeten pareltjes uit de popmuziek. Hoe gebrekkig de presentatie bij vlagen mag zijn, met de muziek is niks mis. Misschien wel de mooiste selectie die ik heb gemaakt. Volgende week is er weer een nieuwe kans en dan moet het echt goed zitten, want de week er op wacht alweer de Blauwe Bak Top 40, voor de Engelsen de Soul-X Top Forty, dus in die week minimaal twee en misschien drie podcasts!

1. Leave This Man Alone-The Moody Blues (1967)
Wat kan het heerlijk zijn om met een plaat te beginnen waar geen reden voor is. Ik deed het een paar weken geleden al met 'Dirty Work' van Steely Dan en nu opnieuw met deze van The Moody Blues. Het is niet helemaal mijn 'roots', daarvoor ben ik dank verschuldigd aan Madness, maar The Moodies hebben me aan het platen verzamelen gekregen. Dit is de b-kant van de, destijds geflopte, single 'Love And Beauty' uit begin 1967. De eerste opname met The Moody Blues voor nieuwkomer Justin Hayward, de man die de groep later zou voorzien van 'Nights In White Satin' en 'Question', om een paar grote hits te noemen.

2. Shining Star-Earth Wind & Fire (1975)
Ik zat er al even over in of ik met de komende Blauwe Bak Top 40 wel op veertig platen zou uitkomen. Welnu, dat is sinds vanmiddag hersteld. Ik ben even langs De Kring in Meppel geweest en daar hadden ze zowaar een nieuwe vracht singles binnen. Veelal jaren zeventig en best wat interessant werk. Ik heb er twintig gehaald, daarover volgt maandag een bericht. Ik ben niet zo'n fan van het latere Earth Wind & Fire-werk, maar die vroege singles vind ik ontzettend fijn. Neem nou 'Shining Star' uit de zomer van 1975. Disco gemaakt met handen en hersenen, vooral het einde vind ik onovertroffen!

3. Little Animal-The Raveonettes (2003)
Een voormalige 'Sideburner's Blast From The Past', een rauwe garagerockplaat uit Denemarken. The Raveonettes is oorspronkelijk een duo van Sune Rose Wagner en Sharin Foo, maar ze kunnen later rekenen op hulp van Mary Weiss van The Shangri-Las en Maureen 'Moe' Tucker van Velvet Underground. 'Little Animal' vertelt in het kort het eenzijdige geluid van hun album 'Chain Gang Of Love'. Betoverende harmoniezang met een Spector-achtige echo in een bad van gitaarnoise. Na een plaatkant geloof je het wel!

4. I Know-Barbara George (1964)
Een paar maanden geleden was ik al bijna aan het bieden op deze plaat, toen ik me herinnerde dat hij op de b-kant van 'Mocking Bird' van Charlie & Inez Foxx stond. Een heruitgave uit de jaren zeventig wel te verstaan. Sinds afgelopen weekend zit hij dus weer gebakken in de Blauwe Bak, ook al is dat sinds juni een zilveren koffer. De Blauwe Bak is echter zo'n begrip geworden voor mij, maar ja, hoe ga je dat vertalen voor de Engelsen. Dus vandaar dat de Blauwe Bak Top 40 in het Engels de Soul-X Top 40 gaat heten...

5. If I'm Hurt You'll Feel The Pain-Barbara & Brenda (1967)
Ja, de Barbara & Brenda-koorts heeft toegeslagen. Er is inmiddels een single onderweg vanuit Cleveland, Ohio. En morgenavond loopt de veiling af van 'Never Love A Robin', honderd procent origineel en bijna-nieuwstaat. Het is eng maar waar, ik ben nog steeds de hoogste bieder met de startprijs van twintig pond. Mijn maximum zit op dertig, maar ik verwacht dat-ie uiteindelijk rond vijftig of zestig gaat eindigen. Of ik moet toch een mazzeltje hebben? Ik ben in ieder geval erg in mijn nopjes met deze 'If I'm Hurt'. De plaat werd geadverteerd met een 'soundfile' en daarop was al hoorbaar dat ondanks vele kraakjes de plaat zélf een uitstekende geluidskwaliteit heeft. Beneden een tientje is dit echt een koopje geweest, in nieuwstaat doet-ie omstreeks vijftig euro!

6. Tired Of Being Alone-Al Green (1971)
Eveneens vanmiddag gekocht in Meppel. Ik heb tijdens de podcast even wat ruzie met het toonarmgewicht van de, tijdelijke, Technics en daar lijdt Al Green nog het zwaarst onder. Engelse persingen hebben zo'n mooi 'laag' en dat kan de Technics even niet aan. Die geven we later nog eens een herkansing!

7. Trypt On Love-Wakefield Sun (1968)
Deze heb ik met Spiral Starecase in begin 2010 gekocht, maar ze raakten toen ondergesneeuwd omdat ik 'Moody Woman' van Jerry Butler had ontdekt. Bovendien draaide ik van Wakefield Sun de verkeerde kant, die versie van Sly Stone's 'Sing A Simple Song' voegt weinig toe aan het origineel. Deze 'Trypt On Love' heb ik over het hoofd gezien. Wat een kneiter!

8. No One For Me To Turn To-Spiral Starecase (1969)
Deze heeft afgelopen week nog in de schijnwerpers gestaan hier op Soul-xotica.

9. Isobel-Björk (1995)
Nou en? Ik ben best een liefhebber van het werk van Björk en dan met name haar album 'Post' uit 1995 (inderdaad, die met 'It's Oh So Quiet'). Het allermooiste nummer van dat album vind ik 'Isobel'. Björk zingt en kreunt passioneel als altijd en dan die prachtige muziek... Wat een combinatie!

10. Just A Little Bit Of Peace In My Heart-The Golden Earrings (1968)
Overdreven? Nee hoor, dit is écht één van mijn meest favoriete platen aller tijden! Eentje die ik 24 uur per dag, 7 dagen in de week, kan waarderen. Een symfonie die zijn weerga niet kent. Brenda Lee geeft een mooie aanleiding hem nog eens te draaien! In de afkondiging vertel ik over Jaap Eggermont, de drummer en daarbij gebruik ik de internationale naam van Stars On 45: Starsound.

11. Coming On Strong-Brenda Lee (1967)
'The radio's playing some forgotten song/ Brenda Lee's Coming On Strong'. Een regel uit het tweede couplet van 'Radar Love' van Golden Earring en precies de reden waarom ik een paar weken geleden deze single op de kop heb getikt. En ja, hij betekent ook nog iets in de Northern Soul, al vind ik dat wel meevallen.

12. Ride Captain Ride-Blues Image (1970)
Alweer? Sinds ik in het Engels ben begonnen, voelt het alsof de Soul-x-rated nu pas wordt geboren. Ik kan niet meer luisteren naar die eerste podcaste met die galmende microfoon met die harde uithalen mijner zijds. Ik draaide 'Ride Captain Ride' in begin juli en de plaat kleurde toen zowaar mijn week. Een lekker vergeten nummer!

13. Going Back To My Roots-Odyssey (1981)
In de podcast weet ik de naam niet, maar ze heet Lilian Lopez en ze is onlangs op 76-jarige leeftijd overleden. En dat was een mooie reden om deze van Odyssey weer eens uit de mottenballen te halen!

14. She Looked Me In The Eye-Poogy (1974)
Israëlische folkrock... Het bestaat! Vanmiddag gekocht en nu al een favoriet aan het worden. Een leuke novelty!

15. I Threw It All Away-Bob Dylan (1969)
Ik hoorde vanavond dat Bob Dylan voor het eerst sinds 'Desire' in 1976 weer bovenaan de albumlijsten staat. Ik ben geen fan, maar heb een groot zwak voor Dylan's album 'Nashville SKyline' en draai met alle plezier 'I Threw It All Away'.

16. Love Song-Mike Starrs (1974)
Ik had het fotohoesje al tien jaar in mijn singlesbakken staan, maar kwam vanmiddag eindelijk de single tegen. Ik verwachtte er nog niet veel van totdat ik hem opzette... Wat een geweldige vergeten popklassieker!

17. The Smile-Brainbox (1970)
Stelletje mazzelaars. Krijg je na zestien van zulke delicatessen ook nog de stem van Kaz Lux cadeau! De link staat onder 'opmerkingen'.

1 opmerking: