zondag 2 september 2012

De Schijf van 2,5: Verjaardag


Een groot bord patat oorlog met een berehap. De grootste bananenmilkshake na. Zie daar het feestmaal dat ik vanavond heb genoten ter ere van de verjaardag van Soul-xotica. Dat ik ervoor helemaal naar Nieuwleusen moest fietsen, via Hasselt en Lichtmis, is ietsje minder comfortabel, maar dat heet dan weer een fietshobby. Wat wel een gek toeval is, was dat ik 2,5 jaar geleden ook net weer was begonnen met werk na bijna een jaar ziektewet. Morgen is eveneens mijn eerste werkdag sinds de kerst. Is twee-en-een-half jaar nu lang of kort geleden? Beide. Als ik naar het blog zelf kijk, dat heeft nogal wat progressie door gemaakt, maar verder is het als de dag van gisteren. Vandaag een Schijf met verjaardagsplaten, maar waar we anders aftellen van 5 naar 1, daar tellen we nu op. We beginnen bij een half en eindigen bij twee-en-een-half.

Ik ben geen actief volger van andere weblogs, maar ik heb wel een paar favorieten. Eentje daarvan is onlangs nog over de duizend gegaan en bestaat reeds drie jaar, maar gaat ook uit van een bedrijf. Voor hun is het ondermeer advertentieruimte en dus hebben ze een vast mannetje dat op werkdagen een foto met onderschrift publiceert. Er zijn ook een aantal opinie-weblogs die al tien jaar lopen, maar in het hobbyïsme, zoals Soul-xotica, is meer dan duizend berichten op een dagelijkse basis wel een unicum. Er staat maar weinig in de weg voor Soul-xotica om die mijlpaal niet te bereiken. Ik durf zelfs zó voorbarig te zijn om 13,5 jaar vooruit te denken en Neil Sedaka op 'half' te zetten met 'Happy Birthday Sweet Sixteen'. Uit 1961. Die dame is dus inmiddels ook al 67 lentes jong!

Op 1 vinden we The Beatles, een groep die voor velen bovenaan staat, maar in dit geval is 1 erg laag genoteerd! Een paar jaar geleden werd een Buze-vriend dertig jaar en ik was als deejay uitgenodigd om die avond luister bij te zetten. Henk was ook Beatles-fan en dus heb ik die avond wel dertig keer 'Birthday' van The Beatles gedraaid, zodat ik tegenwoordig nog steeds naar feestmuts en roltong grijp bij het horen van het nummer.

Eigenlijk moet ik maar niets hebben van verjaardagsfeestjes. Ik word gelukkig maar zelden uitgenodigd voor zo'n spektakel, het is alleen de naaste familie, dus ik mag niet klagen. En toch ben ik baldadig genoeg om Frank Boeyen op anderhalf te zetten met zijn 'Verjaardagsfeest' uit 1981.

De nummer 2 is ook in de Schijf van 5 de nummer 2. Niet zo'n fraai boeket rozen uit Denemarken: The Savage Rose. Begonnen als een soort Jefferson Airplane, kan The Savage Rose als 'instituut' vergeleken worden met onze Golden Earring, want ook in de nieuwe eeuw doet de groep nog altijd goede zaken in Denemarken. Ik geloof dat ik deze single al eens heb behandeld in de afgelopen 2,5 jaar. Die twijfel kan wel eens vaker toeslaan, want we hebben inmiddels met een ruim archief te maken! 'Birthday Day' van The Savage Rose (1969) komt op twee op deze verjaardagstaart.

In navolging van Frank Boeyen Groep vinden we op 2,5 nog een stel 'party poopers' die maar weinig op hebben met een verjaardagsfeest: Low Point Drains. Het, oorspronkelijk, duo van Mr. Low en Mr. Drain uit het schilderachtige Hellevoetsluis. Al laten ze zelf altijd 'Evoetsluis' weg uit die plaatsnaam. Een lekker rauw beuknummer van hun Kuriosa-EP uit 2004: 'Birthday Party'. Deze EP is ooit door de heer Sideburner de lucht in geschreven. De heren Low Point Drains waren hierover zeer goed te spreken en hadden hem nog eens een biertje beloofd. Hmmm... dat moest inmiddels toch maar eens een ijsthee worden, want Low Point Drains mag vandaag wederom bovenaan!

Volgende week is het een jaar geleden dat ik de 10-singles-box 'Action Speaks Louder Than Words' heb gekocht. Daar vloeit een wat egoïstische Schijf uit, ik ga na een jaar hieruit een Schijf van 5 samenstellen. Een week later mag iedereen weer meedoen, alleen heb ik nog geen onderwerp bedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten