donderdag 20 september 2012

nieuwjaar in de kop


Ik heb zojuist de nieuwe Soul-x-rated opgenomen inclusief nieuwjaarswensen. Hoezo te vroeg? Voor mij is het sinds twee jaar een beetje oud en nieuw met 20 september. Vaste bezoekers van Soul-xotica weten waar ik het over ga hebben. De Soul-x-rated gaat morgen gepubliceerd worden, als hij straks door de ballotage komt, dus dan komt op deze plek weer een Nederlandse 'vertaling'. Eigenlijk pikken jullie, Nederlanders, nog het meest mee van de Soul-x-rated. Ik improviseer er nog steeds op los qua presentatie en voorgenomen informatie ontglipt me iedere keer weer, maar ach... zolang de reacties vanuit Engeland hartverwarmend blijven, ga ik stug door in het Engels! Vandaag wil ik desondanks even stilstaan bij die bijzondere datum van 20 september. Drie jaar geleden viel dit op een zondag, 20 september 2009... 20-09-2009... Ik zei al, vaste bezoekers van de Soul-xotica weten al waar het verhaal naartoe gaat. In het rijtje van opvolgende 20 september's is die van 2012 het meest grijze, zowel letterlijk als figuurlijk.

Hoewel de gebeurtenissen in april 2009 op zijn zachtst gezegd dramatisch waren, kan ik vooral bogen over een aantal positieve uitkomsten. Eentje daarvan is, natuurlijk, het feit dat ik gestopt ben met de drank. Hoewel ik nog gemiddeld één keer per week in mijn dromen aan het bier ben (en dan ook in de slaap denken: 'Hee, dat deden we toch niet meer?'), mis ik dat absoluut niet. In de begintijd vertelde ik wel eens dat ik 'zweefde' en dat was niet geheel vreemd. Ik slikte rare medicijnen op doktersvoorschrift, bovendien werd ik volgestopt met vitamines waarvan ik ongewoon druk werd. Toen dat allemaal afgebouwd was, maakte ik eens een fietstocht. Dat ging van Steenwijk via een ombocht naar IJlst. Ik heb toen bij mijn zus een hapje gegeten en zou toen weer linea recta terug naar Steenwijk. Echter bij Follega wilde ik over Lemmer en bij Lemmer wilde ik door de polder. Het ging veel te gek! Tussen Blokzijl en Steenwijk werd ik door een man met een hamer opgewacht. Met spierpijn kroop ik in bed, maar... tot mijn eigen verbazing sprong ik de volgende ochtend weer kwiek eruit. Ik kreeg toen de misvatting dat mijn lichaam volledig was hersteld van de alcoholschade en dat het tot alles in staat was!

In het staartje van de vakantie fietste ik zo binnen 24 uur van Tijnje via een toeristische route naar Kampen, stak toen via Wilsum over naar Zwolle en fietste toen ook nog maar terug naar Steenwijk. Een goede maaltijd had ik die dag nog niet gehad. Ik bedoel: Het moest wel een keer mis gaan. Toen kwam ik ongeschonden thuis. Een paar weken later fiets ik op een zaterdagavond naar het Dwingelerveld en zie daar op een Fietsroutenetwerk-bordje dat Grolloo binnen handbereik ligt. Die zondag, 20092009, fiets ik naar Grolloo via een toeristische route. Ook weer toeristisch terug met enkel een mager patatje speciaal en een anderhalve boterham achter de kiezen. Vlak voor Diever tref ik de man met de hamer, maar lap mezelf op. Dan gaat het als een speer naar Vledder, de monotone muziek van Moloko in de oren. Even na Vledder fiets ik in een tak op het fietspad en vanaf daar is het blanco.

Ik ontwaak de volgende ochtend in een ziekenhuisbed. De dokters hebben het over een lichte hersenschudding, maar lieve mensen: Als dat een lichte was, dan is een zware dodelijk! De eerste twee weken zijn nagenoeg blanco en heb ik alleen met hulp van vrienden en familie weten te reconstrueren. Er zijn dingen die ik niet eens heb mee gekregen! Hoewel mijn grammatica er enigzins onder heeft geleden (het schrijven kost me meer moeite dan daarvoor), heb ik de hersenschudding nodig gehad voor twee dingen. Ten eerste moest ik begrijpen dat mijn lichaam tot veel in staat is, maar niet tot álles. Ten tweede voelt het alsof het 'zweven' voorbij is, dat ik nu weer met beide voeten op de grond sta en dat ik nog nét ietsje eigenzinniger in het leven sta als voordien. Dat zal een jaar later blijken. Op Nieuwjaarsdag, 21 september 2010, moet ik naar Zwolle voor een afspraak bij de Arbo-arts. Na afloop blijf ik in Zwolle en bemerk opeens dat ik dameskleding aan het inslaan ben. En ook nu, hoewel ik het in Nijeveen niet aandurf, kriebelt het weer van alle kanten en zou ik dolgraag in een rok over straat willen gaan. In 2010 maakt het 'crossdressen' zijn rentree, nadat ik het in Engeland in 1999 al eens had gedaan. Vorig jaar kriebelde het ook, maar toen wilde ik het 'nieuwe jaar' gaan vieren met een vakantie. Die zou in Keulen beginnen met het Soul City-festijn en vervolgens voortgezet worden in België. Ik ben wel in Keulen geweest, een prachtig etmaal gehad, maar het feest niet gehaald omdat 's middags mijn pinpas werd ingeslikt. Ik kon onverricht ter zake naar huis!

En zo komen we uit in 2012. Ik heb vandaag gewerkt en geniet momenteel van een flesje 'white blueberry tea', 'luxe' ijsthee van de Appie Heijn. Morgenmiddag moet ik ook gewoon aan de bak. Voor het weekend heb ik nog geen bijzondere plannen, ergens hoop ik dat ik het zondag kan vieren met een mooie fietstocht, maar dat hangt vanzelfsprekend van het weer af. Morgen kunnen jullie meegenieten van mijn oudjaarsavond als de nieuwe Soul-x-rated wordt gepubliceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten