zaterdag 8 september 2012

Soul-x-rated week 36


Het bericht van gisteren gaat even de koelkast in, die zien we aan het einde van de maand weer terug met de Blauwe Bak Top 40. Dan is het, in het kader van de twee podcasts, wel zó gemakkelijk om op 28 september twee berichten te doen en dus de nummers 40 tot en met 21 op één dag te houden. Ik schrap de Schijf van 5 van morgen, daarvoor krijgen jullie maandag twee berichten: De eerste met een terugblik op beide optredens en de tweede een raddraaier of iets dergelijks. Het leek me al niet zo'n goed plan een Schijf van 5 uit tien singles te kiezen, helemaal nadat ik vanochtend besloot in de Soul-x-rated stil te staan bij de aankopen van een jaar geleden. Hoewel... buiten de Tune Of The Week en Andrea Henry om, heb ik nóg een plaat gedraaid die ik niet vorig jaar heb gekocht, maar dat heb ik zojuist ontdekt...

1, Piece Of My Heart-Erma Franklin (1967)
Na een aantal zware maanden, financieel vooral, kreeg ik eind augustus opeens heel veel geld op mijn rekening. Natuurlijk was het geld dat ik eigenlijk in de maanden ervoor had moeten hebben, maar achteraf gezien was het een mooi spaarpotje. Ik had al een andere fiets gekocht en in begin september nam ik het er eens goed van op het gebied van vinyl, omdat de vakantie erbij in was geschoten. Op woensdagmiddag een paar singles in Meppel, donderdagavond naar Leeeuwarden en tot slot op vrijdag naar Utrecht. Het mocht wat kosten... Op donderdag had ik 'Big Boss Man' van Erma Franklin gekocht, in Utrecht kwam ik de originele jaren zestig-persing van 'Piece Of My Heart' tegen. Hoewel Erma, de oudere zus van Aretha, het in 1967 opnam, kwam het in Nederland pas in 1969 uit na de versie van Janis Joplin.

2. Funky Chick-The Majestics (1969)
Ik weet nog goed dat ik in die tijd veel luisterde naar het album van Hooverphonic dat ik net had gekocht en een dubbel-cd met obscure funk. Ik heb The Majestics dus nog wel gehoord in de trein naar Utrecht en kon het aanbod van deze single niet weerstaan. In een heruitgave wel te verstaan, want het origineel doet inmiddels duizenden dollars!

3. Right On The Tip Of My Tongue-Brenda & The Tabulations (1971)
Hoe zeg je in het Engels 'dweilpauze'? Laat maar... Het is er anders wel eentje, ik heb hem geloof ik al eens in dat kader gedraaid. Samen met Bobby Marchan was dit een gok die ik in Utrecht wel aandurfde. Met Brenda & The Tabulations is het uiteindelijk wel goed gekomen, hoewel... Ik heb vanavond tweemaal deze podcast terug geluisterd en ik moet zeggen: Ik begin al wat meer te voelen voor Bobby Marchan, ook al is het een ordinaire smartlap!

4. Have You Seen Her-The Chi Lites (1972)
Als ik niet zo ontzettend eerlijk was geweest, was niemand erover gevallen. Pas als jullie bewust de zoekfunctie gaan gebruiken en terugbladeren, zouden jullie het kunnen weten. Ik heb 'Have You Seen Her' niet vorig jaar gekocht, maar het jaar ervoor! Ik heb op donderdagavond 'The Coldest Days Of My Life' gekocht. In een betere staat, omdat mijn oude tot op de draad versleten was. Ik zocht eigenlijk vanochtend meer naar een nummer dat Eugene Record met Barbara Acklin had geschreven en dan is 'Have You Seen Her' een logische keuze.

5. Just Ain't No Love-Barbara Acklin (1968)
De Tune Of The Week, dus op zichzelf heb ik daarover al geschreven, maar moet ik nog wel een aanvulling doen. Ik zou middels dat bericht kunnen suggereren dat Barbara Acklin al haar nummers zelf schreef, al dan niet met hulp van Eugene Record. Dat is niet waar! 'Just Ain't No Love' werd namelijk geschreven door Eugene Record en Carl Davis.

6. Lonely For You Baby-Sam Dees (1969)
De eerste track in deze podcast van de 10-single-box 'Action Speaks Louder Than Words'. Hoewel die box in een oplage van duizend is verstrekt, zijn er maar weinig meer compleet. Dat is door toedoen van deze alternatieve versie van Sam Dees' 'Lonely For You Baby'. De aftelling en het 'For You Baby'-koortje in het refrein ontbreekt op de reguliere persing.

7. You Hit Me (Right Where It Hurts Me)-Alice Clark (1969)
Dit is hem, dé plaat die mijn leven ingrijpend heeft veranderd! De plaat die me naar Keulen heeft gebracht, die me op het spoor zette van honderden en duizenden andere obscure soul-platen. De plaat die ervoor heeft gezorgd voor wat ik nu ben, iemand die lééft voor Northern Soul. Die zijn avonden vult met speurwerk op internet, het volgen van veilingen en het 'runnen' van een Facebook-groep. Wat zou ik anders nu hebben gedaan als die plaat niet op mijn spoor was gekomen?

8. Reach Out Your Hand-The Brotherhood Of Man (1971)
Ik ben op deze donderdagavond naar Leeuwarden gegaan om naar draaitafels te gaan kijken bij Matrix. Bij aankomst bij de winkel blijkt die dicht te zijn en dat hij aan een totale leegverkoop doet. Zaterdag zou mijn volgende kans zijn. Als ik er op zaterdag kom, is hij eveneens dicht en blijkt dat het briefje al drie weken ervoor moest zijn weggehaald. Geen Radio Matrix meer... Ik ga donderdagavond vervolgens door naar King Kong, dé vinylzaak van Leeuwarden. Daar hebben ze een hele grote partij jaren zestig en zeventig-singles gekocht. De 'collector's items' zijn eruit gefilterd, de rest mag voor 25 voor 20 euro. Ik heb me voorgenomen vier rijen te doorzoeken en dan te stoppen. Ik heb er dan exact 24 en moet er dus nog eentje hebben. Dat wordt dit singeltje van Brotherhood Of Man. Hoewel het een 'pop stomper' is, zit hij dus al een jaar in de Blauwe Bak!

9. Do Your Duty-Bettye Lavette (1969)
De enige elpee-track die voorkomt op 'Action Speaks Louder Than Words'. Grappig genoeg wordt Lavette's naam gespeld als Lavelle, wat een fout is van Vampisound. Originele uitgaven van de elpee vermelden echt Lavette. Bettye klinkt hier lekker 'gritty', dit is Southern Funk-met-de-spreekwoordelijke-ballen.

10. Action Speaks Louder Than Words-Reuben Bell (1969)
Hoewel hij als naamgever van de box niet mag ontbreken, vind ik het zelf toch één van de zwakkere nummers van de doos.

11. Jimmy Mack-Martha & The Vandellas (1966)
Grappig: Bij de inleiding vertel ik dat de plaat nogal slecht klinkt, maar tijdens het draaien valt dat genoeg mee. Ofwel: Ik ben gewend geraakt aan de ruis en 'distortion' van deze veelgedraaide Amerikaanse styreen-persingen. Vergelijk Martha eens met Barbara Acklin, die ik naar huidige maatstaven 'zeer goed' vind klinken...

12. Shake What You Got Parts 1 & 2-Mr. Jamo (1969)
Volgens Northern Soul-kenner Dave Rimmer, schrijver van The Northern Soul Bible, moest Mr. Jamo gewoon Jamo Thomas zijn, die we in de Northern kennen van de allnighter-klassieker 'I Spy For The FBI'. Daar kon ik niet bij. Tóch blijkt het te kloppen, het is dezelfde! Jamo heeft voor dit plaatje of een paar hijsen van een pretsigaret gehad of hij heeft de fles van binnen bekeken...

13. Suree Surrender-Felice Taylor (1968)
Bezit van de zaak? Dagelijks werd mijn leven ingekleurd door de vrolijke tonen uit de mp3-jukebox van mijn telefoon en keek ik jaloers naar het fotohoesje op singlehoesjes.nl. Toen vond ik dit exemplaar in Utrecht en was ik de wereld te rijk. Alleen was die vreugde van korte duur, hij is namelijk té poppy voor in een Northern Soul-set. De b-kant 'All I Want To Do Is Love You' zou eventueel nog kunnen, maar met een nadruk op 'eventueel'.

14. There's Something On Your Mind Part 1-Bobby Marchan (1964)
Ik meende dat Bobby Marchan een leuk upbeat ding had gemaakt. Klopt! Maar die is minder eenvoudig te vinden dan deze dweil. En tóch vind ik hem lekker klinken in zo'n podcast op 128 kbps...

15. I Need You Like A Baby-Andrea Henry (1967)
Laten we het even over gekke prijzen hebben! Ik kreeg het gisteravond Spaans benauwd toen ik op de Amerikaanse Ebay een exemplaar zag van 'Hide And Seek' van Lillian Dupree. Een plaat die ontzettend moeilijk verkrijgbaar is. Het goedkoopste dat ik hem heb gezien was 150 pond bij John Manship. Het actuele bod van gisteravond was 17 dollar, ik heb net nog even gekeken, hij staat nu op 68. Voor mij ligt-ie, gelukkig, al buiten handbereik. Dan gaan we het hebben over 'I Need You Like A Baby' van Andrea Henry. Daar zag ik vorige week nog een origineel van op Ebay. Het bieden was nog in volle gang, maar hij was de 450 euro al voorbij! Dan prijs ik me weer gelukkig met de heruitgaven van Outta Sight, ook al klinken die niet altijd even koosjer. Neem nou deze, die kan de hoge noten niet helemaal aan. Maar ach..., voor een tientje hoor je mij niet klagen!

16. Goodbye Nothing To Say-The Javells featuring Nosmo King (1974)
De Northern Soul is in 1974 in Engeland op zijn hoogtepunt en met name Pye speelt daar op in. Via Pye Disco Demand brengen ze veel oude singles opnieuw uit, maar letten ze ook op de nieuwe talenten. Van alle 'namaak'-Northern Soul-plaatjes is deze van The Javells wellicht het beste geslaagd. Hoewel die net iets té glad gestreken is, heeft het nummer wel die tomeloze energie. Het is een plaat waarmee ik een haatliefdeverhouding heb.

17. Baby Make Your Own Sweet Music-Jay & The Techniques (1967)
Ook alweer zo'n definitieve versie. Ik ben hem intussen al eens beter tegen gekomen, maar deze niet nét tegen de 'distortion' aan zit, heeft wel zo ontzettend het september/oktober 2011-gevoel dat ik hem niet zou willen missen!

De link naar de podcast staat wederom onder 'opmerkingen'.

1 opmerking: