dinsdag 11 oktober 2022

Week Spot: The Monophonics


Ga ik vandaag met vakantie? Nee hoor! Het logeerpartijtje in Friesland zal ik niet beschouwen als dusdanig of als een vakantie. Toch gaat het slapen andermaal hopeloos en dat is iets dat ik vaker heb voor de vakantie. Ditmaal is mijn linkervoet de boosdoener. Deze wil steeds in een kramp springen waardoor slapen erg lastig is. Voordeel is dat links alleen de voet is die 'slaapt'. Bij rechts schiet de pijn vaak door tot in de kuitspieren en dan loop je de volgende dag mank. Enfin, ik weet waar het door komt. Het is rood en horizontaal en staat op wielen. De fiets zélf heeft niets verkeerd gedaan behalve dat de versnellingen op het laatst in de war zijn en ik vermoedelijk té lang in een zwaardere versnelling heb gefietst. Ik heb de wekker al vroeg gezet want ik moet nog wassen en scheren voordat ik op pad ga. Hoewel ik aardig achterop schema lig met de berichten is het inmiddels dinsdag en wil ik jullie toch voorstellen aan de hagelnieuwe Week Spot. Dat moet een titel worden op een label met een C en ik moet even snel spieken of deze het niet eerder is geweest. Dat is niet het geval en dus maak ik 'Last One Standing' van The Monophonics uit 2021 tot Week Spot van deze gekke week.

Er blijft een vraag onbeantwoord bij The Monophonics. De naam.... De leden van The Monophonics zijn multi-instrumentalisten maar Kelly Finnigan is de leadzanger. Kelly is een naam die ik doorgaans zou associëren met een dame maar 'onze' Kelly is een man met een baardje. Zijn er meerdere mannen die Kelly heten? Ja, de leadzanger van de Schotse band The Stereophonics heet Kelly Jones en is eveneens een man. We zullen nooit weten of het ene iets met het andere heeft te maken. The Monophonics komt in ieder geval uit de Bay Area van San Francisco en maakt sinds 2007 regelmatig platen. Daarbij leunt de band zwaar op het psychedelische geluid van jaren zestig-bands als The Zombies, vroege Pink Floyd en The Beatles, maar weet dit te vermengen met kwaliteitsfunk en -soul onder invloed van Curtis Mayfield en Sly Stone. Ik leer de band begin 2020 kennen dankzij Kelly Finnigan die ook al de eer heeft gehad van de Week Spot.

Het is een gekke tijd... Ik leer Kelly kennen middels de 'Vinyl Singles Top 40' waarvan ik het beste iedere laatste donderdag van de maand draai in 'Afterglow'. Het is de laatste donderdag van februari 2020. De voorgaande weken heb ik thuis gezeten met onbekende psychische klachten en de volgende dag ga ik met de bus naar Emmen. De volgende week ga ik weer aan het werk. Maar... wat is het nu geweest? Twee weken later breekt het coronacircus los en weet ik dat ik heb 'voelen' aankomen. De tweede keer dat ik Kelly hoor is als ik met de bus terug uit Emmen kom. Een week later hoor ik het opnieuw en dan weet ik het zeker: Ik wil deze plaat hebben! Middels de Week Spot ga ik me meer verdiepen in Kelly's achtergrond en zie dan dat hij bij The Monophonics speelt. Ook dat bandje ken ik dan enige tijd dankzij de genoemde vinyl-hitparade. Op deze manier hoor ik eveneens 'Last One Standing' en ben vlug bereid.

De komst van deze single hangt dan weer samen met de Russische inval. Alweer een associatie die nooit zal weg gaan! Naast toetsenist en leadzanger Finnigan bestaat de groep uit Austin Bohlman (drums), Myles O'Mahony (bas en achtergrondzang), Ian McDonald (gitaar en achtergrondzang) en Ryan Scott (trompet, percussie en achtergrondzang). Verder wordt de groep vaak uitgebreid met trombonist Nadav Nirenberg van de formaties Ikebe Shakedown en Breakdown Brass. Sinds 2007 heeft de band zeven albums gemaakt. 'Last One Standing' staat op de voorlaatste plaat 'It's Only Us' uit 2020. Eerder dit jaar is 'Sage Motel' uitgebracht maar dat heeft nog geen singles opgeleverd. 'Last One Standing' is in november 2021 op de markt gekomen en kort daarop gevolgd door de titeltrack van de vorige elpee. Sinds een paar jaar is de groep verbonden aan het Colemine-label dat aan de lopende band fantastische releases voortbrengt. Ik heb gisteren weer drie nieuwe Colemine-releases afgerekend en hopelijk zijn deze op tijd voor de show van zaterdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten