zondag 30 oktober 2022

Het zilveren goud: augustus 1997 deel VIII


November kunnen we bijna aanraken en nog altijd 'Het zilveren goud' uit augustus? Jawel, dit is het laatste deel van augustus maar het geheel is gebaseerd op een planning. In oktober 1997 koop ik bijvoorbeeld helemaal geen platen en in september, november en december tikt het ook niet hard aan. Vandaag besluit ik met de singles van augustus waarna jullie de platen van september in drie delen krijgen in november. Qua berichten ben ik inmiddels al wel opgeschoven naar september en neigen we al langzaam aan in de richting van Amsterdam en de ervaringen in het kraakpand. Het jaar 1997 lijkt dikke pret te zijn maar ook in dit jaar onderneem ik nog iets 'serieus'. Eind 1996 heb ik een avondcursus 'Journalistiek Schrijven' gevolgd, eigenlijk alleen maar om een papiertje te hebben. De tweede cursus is een logisch vervolg en dus begin ik hier in september 1997 mee.

De vorige cursus wordt gegeven in Groningen maar ditmaal moet ik naar de Hogeschool in Utrecht. Groningen is al een 'schoolreisje' maar met ritjes naar Utrecht is het helemaal feest. Ik ga op de scooter naar Heerenveen en mag het apparaat achter huis stallen bij Solex-vriend Kees. Daarna naar het station. Na twee weken tref ik vanaf Steenwijk iemand die ik ken vanuit De Karre. Hij volgt ook een avondopleiding in Utrecht op het gebied van elektrotechniek en de reistijden lijken op elkaar te zijn aangepast. Ik moet wel iedere keer rennen en haasten vanaf de cursus want ik heb weinig speling. Dat zal de derde of vierde keer ook helemaal mis lopen. Tussen Steenwijk en Utrecht vice versa is het dus erg gezellig in de trein en, let wel, het is de tijd waarin je nog kan roken in de coupé en de man (of vrouw) met de koffie en snacks ook blikjes bier verkoopt. Schreeuwend duur, dat wel! In Heerenveen stap ik dan weer op de scooter en rij in anderhalf uur terug naar Jutrijp. Het is dan al midden in de nacht. Ik moet rennen in Utrecht om de laatste trein naar Leeuwarden te pakken. Als ik die mis dan kom ik niet verder dan Zwolle. Of Meppel...

Het moet eens gebeuren en dat is het geval als de bus vanaf de campus naar het station oponthoud heeft. De trein naar Zwolle is de enige optie? Daar zie ik dat de stoptrein naar Groningen ook in Meppel stopt. Enfin, dat moet dan maar. Omdat mijn scooter in Heerenveen staat, is het niet praktisch om ander vervoer te regelen en dus moet ik een paar uur overbruggen. Ik herinner me dat er volop wordt gebouwd om het station heen en er is iets met een fietstunneltje. Dat moet het tunneltje naar Blankenstein zijn. Daar probeer ik iets te slapen maar daar is het té koud voor. Ik weet niet wat ik allemaal heb gedaan. Vast een eind gelopen want even later gaat de stationsrestauratie open. Ik tank koffie en spring op de eerste trein naar Heerenveen. Ik ben halverwege de ochtend thuis.

De eerste avondcursus doe ik op mijn boerenfluitjes. De tweede is andere kost! Onze docent is Ger Dullens. Hij heeft jaren lang gewerkt bij De Telegraaf als rechtbankjournalist. Ik heb hem zojuist opgezocht op Google en volgens de laatste berichten is hij nog altijd onder ons. Hij is inmiddels 83 jaar en heeft zichzelf beschikbaar gesteld als kandidaat-raadslid voor D66. Met alle respect voor Dullens kan het contrast met Ton Van Dijk niet groter zijn. Van Dijk is een verhalenverteller met een zeer onorthodoxe manier van schrijven én lesgeven. Bij Dullens is het méér volgens het boekje en probeert hij ons te interesseren van rechtbankjournalistiek. Bij de eerste cursus kan ik nog teren op de ervaring die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan bij de Sneeker, bij de tweede cursus kan ik de automatische piloot overboord zetten en moet ik flink aan de bak, tot zover ik dat wil. Later eens meer over deze cursus.

2999 Sail Along Silvery Moon - Billy Vaughn (Denemarken, Dot, 1958)
3000 La Paloma - Billy Vaughn (Denemarken, Dot, 1959)
3001 EP All The Hits On Bell - Russ Vincent & Barry Frank (US, Bell, 1957)

Dat is het restantje uit Denemarken. De volgende singles komen van de rommelmarkt in Hommerts.

3002 Oh Me Oh My - BZN (NL, Mercury, 1979)
3003 Foggy Mountain Breakdown - Lester Flatt & Earl Scruggs (NL, Starday, 1968)
3004 Ich Bau' Dir Ein Schloss - Heintje (NL, CNR, 1968)
3005 Heidschi Bumbeidschi - Heintje (NL, CNR, 1968)
3006 Goud En Geld - De Limburgse Zusjes (NL, CNR, 1964)
3007 Pastorale - Liesbeth List & Ramses Shaffy (NL, Philips, 1969)
3008 Maanserenade - Marty (NL, Decca, 1969)
3009 If I Were A Rich Man - Roger Whittaker (NL, Imperial, 1967)
3010 Mexican Whistler - Roger Whittaker (NL, Columbia, 1967)

Als ik binnenstap in het dorpshuis voor de rommelmarkt kost het me enige tijd om de platen te vinden. Als ik de singles heb gevonden en ik 'Starstruck' van The Kinks in mijn handen hou, is er net iemand die de meeste singles heeft afgerekend. Voor mij blijft een bakje over met niet de meest interessante platen om het zwakjes uit te drukken. 'Pastorale' is daarentegen wel zeer welkom en ook 'Mexican Whistler' van Roger Whittaker is een fijn plaatje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten