maandag 31 oktober 2022

Hier en nu: The Unthanks


Op Soul-xotica gaat het erg vaak over muziek uit vervlogen tijden maar in mijn optiek is 'goede muziek' nooit opgehouden te bestaan. Wel ben ik de actuele muziek een tijd kwijt geraakt en ontdek ik jaren later wat ik heb gemist in, met name, de eerste dertien jaar van deze nieuwe eeuw. Het is sinds dat ik radio maak (volgende week donderdag precies tien jaar!) en ook digitale shows ben gaan doen dat ik weer interesse heb gekregen voor hedendaagse muziek. In de tijd van 'Floorfillers' heb ik de onregelmatig verschijnende rubriek 'Van hit naar her' met de centrale rol voor een single en sinds een paar jaar doe ik 'Hier en nu' met albums of gewoon een artiest of groep die ik in de schijnwerpers wil zetten. Ditmaal valt de eer te beurt aan een band waarvan ik de naam wel langere tijd ken maar waar ik nooit echt dieper op de materie ben in gegaan. Met het laatste album 'Sorrows Away' is het echter liefde op het eerste gezicht. Terwijl de dagen korter worden en het weer onstuimiger heb ik meer dan ooit behoefte aan een goede folkplaat. 'Sorrows Away' van The Unthanks zou zomaar eens de soundtrack van deze herfst kunnen worden.

Op Wolfman Radio moeten we lange tijd niets hebben van 'syndicated shows'. Alle radioshows zijn 'live' in het hier en nu en alleen via ons station en onze Mixcloud te beluisteren. Een 'syndicated' show is een van tevoren opgenomen radioshow zonder tijdsaanduidingen of stationsnamen maar met kleine 'breaks' waarin je de 'station call' kan positioneren. Een 'syndicated' show kun je dus bij wijze van spreken op honderden radiostations uitzenden op zeer uiteenlopende tijdstippen. Cherry Red Records is een platenlabel dat in 1981 is opgezet in Engeland. Het heeft een paar 'originele' acts maar door de jaren heen legt Cherry Red zich méér toe op de verzamelwerken. In samenspraak met artiesten en producenten weten zij de vinger te leggen op onuitgebrachte opnames die vervolgens met de complete discografie van een band in een boxset worden uitgebracht. Cherry Red heeft een 'syndicated' show die ze zelf onder andere op Youtube uitzenden en ook beschikbaar zijn voor andere stations. Bijkomend voordeel is dat je dan aanspraak kan maken op nieuwe releases op het label. Wij voeren de 'Cherry Red Radio Show' sinds september. Buiten de eigen releases zijn ze ook niet beroerd om wat andere muziek te draaien en zo hoor ik in de laatste aflevering 'The Sandgate Dandling Song' van The Unthanks. Het is twee dagen na het overlijden van moeder en daardoor ben ik al iets in een melancholieke bui. Dit is precies de muziek die ik nodig heb op dit moment.

De zussen Rachel en Becky Unthank zijn de naamgevers van de band. Van 2004 tot en met 2009 heet de band eigenlijk Rachel Unthank And The Winterset en bestaat in deze tijd alleen uit vrouwen. Intussen is de voormalige manager tot de band toegetreden en doet nog een kerel mee in de groep. Zoals de foto laat zien is het desondanks nog vooral een vrouwenvereniging. De groep is afkomstig uit Tyne And Wear in het noordoosten van Engeland. Aanvankelijk legt de groep zich toe op de volksmuziek uit Northumberland maar inmiddels is het oeuvre flink uitgebreid en is de band experimenteler geworden in de benadering van de traditionals. De laatste tien jaar is de groep uitgegroeid tot een mastodont binnen de Engelse folkbeweging en heeft The Unthanks onder andere in 2017 een album opgenomen met gedichten van Molly Drake, de moeder van Nick. Onlangs is dus 'Sorrows Away' verschenen en dat is het achtste album van de formatie. Daarbij heb ik ook de albums van The Winterset meegerekend. Als je allergisch bent voor geitenwollen sokken dan zou ik het album overslaan. Als je wél folk kan waarderen dan is dit album een hele grote aanrader.

Het album trapt af met 'The Great Silkie Of Sule Skerry' en dat is gebaseerd op een deuntje dat is opgetekend door Francis James Child in 1860. Child reist dan door Engeland en Schotland en laat de lokale bevolking liedjes zingen die hij omzet in notenschrift en waarvan hij de tekst vastlegt. Het is uiteraard decennia voor de uitvinding van de grammofoonplaat maar bij Child is het dan al van belang om de liedjes nu op te tekenen voordat ze in onbruik raken. Ik ken het nummer vooral in de uitvoering van Joan Baez. Het genoemde 'The Sandgate Dandling Song' is het langste nummer op het album en komt uit op een slordige negen minuten. De dames zijn hierin vooral aan het woord maar na een instrumentale brug geeft een man het antwoord. 'The Old News' is reeds als een single uitgebracht in juli en is wellicht beter geschikt voor de radio. De hemelse zang van Rachel en Becky met Niopha Keegan wordt geplaatst op een aangenaam semi-akoestisch bed van folkinstrumenten, maar ook drums en een trompet mogen meedoen in de mix. Ik vind qua genoegdoening iets van Espers terug in de muziek, maar daarvoor is The Unthanks té traditioneel of, beter gezegd, Espers is te non-confirmistisch. Ik ga het album morgen hard draaien als de verwachte windstoten komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten