vrijdag 22 juli 2022

Het zilveren goud: juli 1997 deel III


Het is nog altijd enorm spijtig dat het vorige week is mis gegaan met 'Het zilveren goud'. Ik herinner me opeens twee of drie singles, maar eentje heb ik al in de eerste aflevering van deze maand gehad (The Association). Bij de derde weet ik dat ik een single van een artiest heb gekocht maar weet niet meer de titel. En ik heb meerdere singles van deze zangeres. Degene waarvan ik zeker ben, is niet bepaald een parel in de verzameling en die laat ik maar in zijn geheel achterwege. Doordat ik de afgelopen weken bezig ben geweest om de singles voor augustus 1997 te rangschikken, zijn er nog een paar aan de lijst van juli 1997 toegevoegd. Dat heeft als reden dat jullie deze en volgende week maar liefst 28 singles per keer krijgen. Qua verhaaltje haak ik weer in waar ik twee weken geleden ben gebleven. Een paar weken ervoor ben ik namelijk ontzettend verliefd geworden op een scooter. Het is een hoop geld maar te overzien en voor dat geld wil ik graag de blits maken. Anderhalve week later ga ik op een zondagmiddag terug naar Molkwerum. Opnieuw om 'haar' op te zoeken, ook al levert het me nog iets anders op...

De Marpleats bestaat nog altijd en het heeft ook nog altijd een afdeling met jukeboxen. Daarnaast is er een Elvis-museum. De antiekboerderij springt in het gat van de jukeboxen als de 'hype' even op haar hoogst is,  omstreeks 1989-90. Volgens mijn herinnering staan de jukeboxen in het begin nog in dezelfde ruimte als de antieke meubelen. Ik kom in 1990-91 een paar keer per jaar om een graai te doen in de singles. Het is al heel lang geleden als ik in 1997 opnieuw de winkel binnen stap. Nu heeft de 'fifties' meer een eigen hoek gekregen en 'zij' staat te pronken naast een jukebox. Uiteraard duik ik eerst op de singles want een jukebox heb ik dan al uit mijn hoofd gezet. Deze zondagmiddag ga ik echter met een missie naar Molkwerum. Ik heb de vorige keer de prijs gehoord en wil méér belangstelling tonen voor het apparaat. De eerste keer is me al verteld dat er 'iets' is met de accu waardoor die niet wil starten. Wellicht zullen ze de komende dagen eens kijken wat het eigenlijke euvel is? Als ik op deze zonovergoten, vrij warme, zondagmiddag in Molkwerum kom, staat ze nog op dezelfde plek. Nee, ze zijn er niet aan toe gekomen. Ik laat weten heel erg geïnteresseerd te zijn en voor de gelegenheid gaat ze zelfs even naar buiten. Ik mag ook een paar keer kickstarten maar nee... de witte dame weigert iedere dienst. Er zal dus inderdaad iets zijn met de accu?

Nu we er toch zijn, duik ik ook maar weer eens in de singles. Ik ben al een uur bezig als ik een aanbod krijg. Ik kan alle singles uit dit krat overnemen voor een héél zacht prijsje. Omdat ik al een paar pareltjes heb gevonden, kan ik dat aanbod niet afslaan. Ik maak even een snelle schifting van singles die ik eerst wil mee hebben naar Jutrijp. De rest zal ik op een latere datum ophalen. Die gaan een week of twee later grotendeels in de bak voor de helm en de rest in een plastic zak en met een spin over het zadel van de Vespa. Het is op een vrijdagavond dat ik met kameraad Jan een biertje zit te drinken in zijn appartement. Ik begin over de PK 50 en vertel hem dat er iets is met de accu. 'De accu?', is zijn verbaasde reactie. 'Je zegt dat hij een kickstart heeft, dan heeft die zeker geen accu'. Helaas hebben we nog geen internet in 1997 maar Jan is vlug bereid. 'We gaan morgenmiddag kijken. Neem je helm maar mee want ik krijg hem vermoedelijk wel aan de praat'.

Het is zaterdag 26 juli. Mijn moeder viert haar 59e verjaardag maar ik heb iets anders aan mijn hoofd. Ik ga met Jan in de trein naar Molkwerum. De Vespa blijkt inderdaad geen accu te hebben. De sproeier zit wel helemaal verstopt. Jan maakt hem ter plekke en ik loop intussen naar Molkwerum om het geld te pinnen. Ik breng Jan op het station van Molkwerum en rij zelf op de 'wesp' door naar Koudum. Daar gooi ik nog maar wat extra peut in de tank en rij vrolijk Koudum uit. Of het een poging is tot toeristisch rijden of dat het de kortste weg is? Dat weet ik niet meer. Feit is dat ik over Oudega en Elahuizen ga. Na Elahuizen, in de 'middle of nowhere', heeft onze witte vriendin er genoeg van. Tot overmaat van ramp gaat het ook nog eens hard regenen. Ik mag de 'skoet' even stallen bij iemand in de garage en ik mag gebruik maken van de telefoon. Zo'n ding hangt in 1997 ook nog aan de muur met een draad. Mijn zwager haalt me op met de auto en aanhangwagen. De sfeer in de auto is om te snijden en thuis wordt het ook niet meer gezellig. Het moge duidelijk zijn: Binnen de familie Louwsma ben ik de enige die enthousiast is over mijn aankoop. De dagen erop is Jan kind-aan-huis in Jutrijp. Zondagmiddag blijkt de benzinetoevoer helemaal verstopt te zijn en is het nog een wonder dat het twintig kilometer heeft gereden. Een nieuwe sproeier doet wonderen. Een dag later is het alweer afgelopen en zet Jan wéér een nieuwe sproeier erin. Dan blijkt het meeste vuil uit de tank te zijn verdwenen en kunnen we enkele tientallen zorgeloze kilometers tegemoet zien.

2843 Nascero Con Te - I Pooh (Italië, CBS, 1972)
2844 Pretty Woman - Juicy Lucy (NL, Vertigo, 1970)
2845 Na 66 Jaren - Franklin Kennedy (NL, Mamicha, 1978)
2846 Du Bist Meine Liebe - Renate Kern (Duitsland, Polydor, 1972)
2847 Million Dollar Bash - Jonathan King (NL, Decca, 1970)
2848 Lonely Atmosphere - The Lemon Pipers (US, Buddah, 1968)
2849 Vamos A Ver - Eva Gloria Lopèz (NL, Philips, 1970)
2850 I Can't See Nobody - The Marbles (Duitsland, Polydor, 1969)
2851 Irgendwann Kommt Jeder Mal Nach San Francisco - Jurgen Marcus (Duitsland, Telefunken, 1974)
2852 Grazing In The Grass - Hugh Masekela (NL, Philips, 1968)
2853 I'm Sorry I Answered Th Phone - The Mills Brothers (US, Paramount, 1971)
2854 La Bostella - Frankie Montebello (NL, Philips, 1967)
2855 Foxy Foxy - Mott The Hoople (Duitsland, CBS, 1974)
2856 Pinch Me - Ohio Express (NL, Buddah, 1969)

Dat is de eerste helft van vanavond. Franklin Kennedy heb ik blijkbaar in de jaren tachtig-bak staan. Foutje... Hugh Masekela staat in de Blauwe Bak. Het nummer van The Mills Brothers moet volgens mij stokoud zijn maar ik kan niet een jaartal uit de jaren veertig of vijftig vinden bij de plaat.

2857 Baby Dadamda - Peter Orloff (Duitsland, Cornet, 1969)
2858 Love Country - Patrick & Paul (US, Uni, 1967)
2859 It Was Love - Lawrence Reynolds (US, Warner Bros., 1970)
2860 Heather Honey - Tommy Roe (Duitsland, Columbia Stateside, 1969)
2861 Island Of Love - Demis Roussos (NL, BR, 1985)
2862 Ain't Nothin' But A House Party - The Show Stoppers (NL, Park, 1968)
2863 Ready To Ride - Southwind (US, Blue Thumb, 1969)
2864 Battle Hymn Of The Republic - The Robert Shaw Chorale & Orchestra (Duitsland, RCA, 1962)
2865 Sweet Violets - Dinah Shore (US, RCA Victor, 1951)
2866 What I've Got In Mind - Billie Jo Spears (US, United Artists, 1976)
2867 Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye - Steam (NL, Fontana, 1969)
2868 Dikke Dijen - De Straaljagers (NL, NAP, 1973)
2869 You'd Better Get Used To Missing Her - The Symbols (NL, President, 1967)
2870 Fantasy Island - Tight Fit (UK, Jive, 1982)

Lawrence Reynolds staat ten onrechte in de jaren zestig-bak en kan bij 'Jesus Is A Soul Man'. Southwind zou daarentegen weer in de jaren zestig moeten staan en deze staat in de jaren zeventig. Dat Dinah Shore oud is, weet ik wel. Het bouwjaar is me onbekend tot vanavond. Het blijkt een originele single te zijn uit 1951! Show Stoppers en Steam staan in de Blauwe Bak. Volgende week gaan we met de scooter en de caravan op pad. Nee, het ding heeft geen trekhaak...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten