donderdag 7 juli 2022

Het zilveren goud: juli 1997 deel I


Drieënveertig singles. Dat is de hoeveelheid die ik kan verwachten van Mark. Ik heb maandag weer een flink deel ingelost en had gisteren een berichtje van hem. Hij wilde 45 sturen maar dat bracht het pakket in een duurdere categorie. Er zijn dus twee uit het pakket gegaan die bij de volgende vracht worden toegevoegd, maar 'de rest is alleen al meer waard dan wat je hebt betaald'. Precies zoals ik dat van Mark gewend ben. Deze singles zullen op zijn vroegst over een week of twee in Uffelte zijn. Het is nu al duidelijk dat het deze maand niets wordt met de 'Singles round-up' rondom deze singles want met de 'Gele Bak Top 100' en royale afleveringen 'Het zilveren goud' heb ik het in juli al druk genoeg. Ik ga evenwel een bericht 'sparen' omdat ik verwacht volgende week een 'Singles round-up' met recente releases te kunnen doen. Ook wil ik het bericht van zondag 'vrij' houden omdat dit de 4500e gaat worden. Vanavond trap ik een maand 'Het zilveren goud' af met maar liefst 24 singles. Er zitten een paar bij waarbij ik achteraf gezien weet dat ik ze later heb gekocht, maar ik hou het maar zo. Ook omdat ik een aantal singles ben 'vergeten' die in juli 1997 in de verzameling zijn gekomen. Het berichtje moest een eerbetoon worden aan een Friese volkszanger en visboer.

Ik word in 1997 benaderd door de Stichting Friesland Pop om mee te schrijven aan een encyclopedie van de Friese popmuziek. We krijgen allemaal een regio en een tijdvak toegewezen en in mijn geval is dat de Zuidwesthoek van Friesland. Of... krijgen we alleen een regio? De Zuidwesthoek valt buiten Sneek en Bolsward en in die contreien is (in 1997) al jaren niets interessants naar boven gekomen. Het zijn vooral coverbands. In de jaren zestig heeft Hindeloopen een populaire popgroep met de naam Endeavours Four dat het zelfs nog schopt tot een single op het Omega-label. Ik weet wel een ingang bij deze band maar daar wordt het om onduidelijke redenen afgewimpeld. Tja, wie moet ik dan vragen over de jaren zestig? De keuze valt dan op Doede Bleeker. Visboer te Stavoren en een cultheld in de Friese popmuziek. Een advies aan iedere beginnende singer-songwriter: Bezint eer ge begint. Het kan nog zo lollig zijn om een liedje te schrijven over je onzalig ruikende zweetsokken en hoe je soep kan trekken van deze kledingstukken, er zal ook een moment komen dat je 'serieus' genomen wilt worden en dan helpt het niet als het publiek voortdurend om 'Switsokken' schreeuwt. Ik heb Doede een paar jaar eerder in een jongerencentrum gezien waar dit is voorgevallen. Hij weigert dan het nummer te spelen tot ontsteltenis van de aanwezige jongelui die 'Switsokken' blijven scanderen terwijl Doede de meest serieuze songs tentoon spreidt. We spreken af op een woensdagmorgen in juli 1997 en dus start ik de Vespa Si om naar Stavoren te gaan.

Het is prachtig weer en dus nemen we plaats in de tuin achter zijn viswinkel. Hij is een smeuïg verhalenverteller en heeft talrijke anekdotes uit de jaren zestig. Hoe een drummer uit her publiek de show van Ferre Grignard heeft gered omdat zijn eigen drummer té stoned is om de maat te houden. Hij heeft het prima naar zijn zin en blijft keurig in het tijdvak waar ik zo in ben geïnteresseerd. Het gaat dus niet om zijn eigen muziek hoewel ik de herinnering ophaal aan het bewuste concert in Balk. Doede weet het als de dag van gisteren. Hij was net begonnen met het schrijven van meer persoonlijke ervaringen en zat totaal niet te wachten op verzoekjes van zijn oudere werk. Na een uur heb ik een blocnote vol aantekeningen en moet Doede terug naar de toonbank. Uiteraard maakt hij een lekker visje voor me klaar en krijg ik ook nog zijn meest recente poëziebundel: 'Pretletters Op De Klaagmuur'. Ik rij via Molkwerum terug en besluit even te kijken bij de antiekboerderij. Ik ben hier wel eerder geweest voor singles maar het is alweer té lang geleden. Het heeft nu een aparte afdeling met jukeboxen en allerhande snuisterijen uit de jaren vijftig. Uiteraard duik ik in de singles, maar dan zie haar staan... Ik loop voorzichtig naar haar toe en mijn mond valt open. Ik durf het bijna niet te vragen maar doe het toch... Zeshonderdvijftig gulden. Dat is geen verkeerde prijs! Toch is het bijna de helft van wat ik verdien met mijn werk en dus moet ik wel even nadenken, maar ik ben direct enthousiast.

Zij is een Vespa PK 50 S uit 1983. Ofwel: Een klassieke jaren zestig-scooter in een 49cc-uitvoering. Van de eerste eigenaar die het ding in 1983 heeft gekocht bij een dealer in Westerbork en kosten nog moeite heeft gespaard. Op het bagagerek zit een ietwat lelijke zwarte koffer, maar groot genoeg om de integraalhelm op te bergen. Ze kunnen haar niet lopend laten zien in Molkwerum omdat er 'iets met de accu' is. Ik fiets naar huis maar de Vespa blijft me bezig houden. Anderhalve week later ga ik op een zondag opnieuw naar Molkwerum. Nu wordt even geprobeerd om leven te krijgen in de machine, maar nee... het gaat niet lukken. Er zal echt een andere accu in moeten...

De rest van het verhaal wordt vervolgd ook al heb ik eerder eens geschreven over de Veps. Bij het tweede bezoek aan Molkwerum kan ik voor erg weinig een enorme partij ongesorteerde singles overnemen. Dat levert een groot deel van de singles op in de afleveringen van 'Het zilveren goud' van deze maand.

2819 I Feel Love - Donna Summer (Frankrijk, Atlantic, 1977)
2820 20th Century Boy - T.Rex (Frankrijk, EMI Marc, 1973)
2821 Da Ya Think I'm Sexy - Rod Stewart (NL, Warner Bros., 1978)

Collega Jan heeft dan een vriendin in Frankrijk en hierdoor reist hij geregeld op en neer. Tijdens één van de bezoekjes komt hij langs een Emmaus en koopt een paar singles voor mij. Het moeten er méér zijn geweest dan alleen de eerste twee, maar ik kan me niet meer herinneren welke singles en of ik ze nog heb. Donna Summer heeft ooit een fotohoes gehad maar die is momenteel zoek. T.Rex heb ik al in de Deense uitdossing maar zo'n Franse vind ik best aardig. Van Rod Stewart weet ik dat ik de plaat in juli 1997 al heb, maar weet niet meer te herinneren waar en wanneer ik hem heb gekocht. Ik noem deze dus eerst maar. De volgende greep singles heb ik gekocht op de woensdag van het interview met Doede Bleeker.

2822 Hooked On A Feeling - Blue Swede (US, EMI, 1973)
2823 I Love Onions - Susan Christie (NL, CBS, 1966)
2824 Yellow Boomerang - Middle Of The Road (NL, RCA Victor, 1973)
2825 Long Tall Glasses - Leo Sayer (NL, Chrysalis, 1974)
2826 Funny Funny - The Sweet (Duitsland, RCA Victor, 1971)
2827 Sittin' On A Fence - Twice As Much (NL, Golden Oldies, 1966, re: 1978)
2828 No Regrets - The Walker Brothers (NL, GTO, 1975)
2829 Abergavenny - Marty Wilde (NL, Philips, 1968)
2830 Evilhearted You - The Yardbirds (Frankrijk, Riviera, 1965)

Leo Sayer heb ik inmiddels met fotohoes. Deze in het blanco hoesje zit nog altijd in mijn jaren zeventig-bak. The Sweet heb ik een paar weken eerder in Leeuwarden gekocht maar daar niet genoemd. Marty Wilde heb ik waarschijnlijk pas in 1999 aan de verzameling toegevoegd. Geen idee waarom maar ik associeer de plaat op ene of andere manier met dit bezoek aan Molkwerum. Vooruit dan maar!

2831 The Living Daylights - A-Ha (Duitsland, Warner Bros., 1987)
2832 You Get Me On The Run - A La Carte (Duitsland, Coconut, 1981)
2833 Something On My Mind - Chris Andrews (Duitsland, Vogue, 1966)
2834 Cin Cin - Richard Anthony (NL, Columbia, 1964)
2835 Let Your Sun Shine - Frank Ashton & Mariska Van Kolck (NL, Philips, 1987)
2836 Windy - The Association (NL, Warner Bros., 1967)

Dit is de start van de grote partij in Molkwerum. De uitbaatster ziet mij rommelen tussen de singles en stelt dan voor om de hele partij voor inkoopprijs van de hand te doen. Hoewel het nu nog niet echt doet blijken, zitten er veel 'interessante' jaren zestig-platen tussen. 'Windy' is de meest sprekende uit de bovenstaande zes. De single gaat in januari 1998 zelfs mee naar Engeland waar ik een paar weken later een échte Windy zal ontmoeten.

2837 Twins - Philip Bailey & Little Richard (NL, Epic, 1988)
2838 Viva America - George Baker Selection (NL, Red Bullet, 1987)
2839 Friesenlied - Carl Bay (Duitsland, Heliodor, 1957)
2840 Do You Love Me - Ken Bee (Duitsland, Metronome, 1973)
2841 Have You Seen My Wife - Oscar Benton Blues Band (NL, Decca, 1969)
2842 Can't You See - Black Lake (NL, Negram, 1977)

Ik ontdek net dat Oscar Benton eigenlijk in de jaren zestig-bak thuis hoort. Ik heb hem in de jaren zeventig staan. Ken Bee is ooit nog onderwerp geweest in een erg leerzame aflevering van 'Raddraaien'. Hoe zat het ook alweer? Op 19 april 2013 gaat het niet echt goed met mij. Iets met het werk? Ik laat me er verder niet over uit in 2013 en anno 2022 kan ik het domweg niet meer herinneren. Ken Bee is eigenlijk Gus Backus die we kennen van de Duitse schlagers. Toch is het een geboren en getogen Amerikaan. In de jaren vijftig is hij lid van de doo wop-groep The Del Vikings voordat hij zijn dienstplicht in Duitsland zal volgen. Daar blijft hij hangen en de rest is geschiedenis. Morgen vervolg ik dus met de 'Gele Bak Top 100' waardoor ik een bericht 'over' heb voor eventuele afleveringen van de 'Singles round-up'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten