dinsdag 14 juli 2020

Week Spot: The Soul Survivors


Vanmiddag is het pakket van Albert gearriveerd. Hij heeft het doosje blijkbaar recent samengesteld want er zit ook een single van Eddie Holman in en wellicht nog meer voor de Blauwe Bak. In totaal zijn het 69 singles waarvan 36 min of meer 'dubbel'. Vaak zijn het goede upgrades voor de oude exemplaren en soms ook een kleine afwijking in label of persing dat maakt dat ik ze vrolijk naast de andere neerzet. Ik ga morgen beginnen met de eerste elf van de 33 'nieuwe' titels en herhaal dit vrijdag en zondag. Donderdag en zaterdag is het vast niet meer dan een foto en een opsomming, dan doe ik de 36 'dubbele' singles. Daarmee schuift de Gele Bak Top 100 een weekend op. Over dit weekend gesproken... In de 'Vinyl Summer Spirit Of' is het dit weekend 1968. In de algemene popmuziek één van mijn meest favoriete jaren. 1967 is op zichzelf best legendarisch, maar in 1968 wordt het verder uitgewerkt in mijn optiek. Op het gebied van de Blauwe Bak heb ik ongeveer evenveel uit 1968 als uit 1972 en opnieuw kies ik daaruit een Week Spot. Dan stuit ik op een single die ik in februari in Emmen heb gekocht in de Nederlandse persing nadat ik enkele Amerikaanse exemplaren heb gehad. De b-kant daarvan is recent voor mij gaan 'spelen' en dus is 'Dathon's Theme' van The Soul Survivors deze week de Week Spot.

De eerste Amerikaanse single zal ik ergens in de jaren negentig op de kop hebben getikt? Ik zie trouwens in het overzicht op 45cat ook de Nederlandse 'Impossible Mission' en die heb ik in 1993 gekocht, maar is op het moment onvindbaar. En dan is er nog 'Mama Soul', die single heb ik in tien jaar niet gezien. Er is zelfs een tijdje geweest, omstreeks 2012-13, dat ik even erg op zoek ben naar de plaat maar ik niet wil overgaan tot aanschaf omdat ik deze 'ergens' moet hebben. We maken een hele grote sprong naar oktober 2015 als ik op de platenbeurs in Zwolle een nestje tegenkom van Amerikaanse persingen van 'Explosion In Your Soul' van The Soul Survivors. De plaat staat sindsdien in de reserve-Blauwe Bak maar het komt nauwelijks aan bod. Dat verandert als ik de Nederlandse tref in Emmen. Weliswaar zonder de bovenstaande fotohoes, maar nog altijd een fraai exemplaar. Ik word op nieuw aangetrokken tot de b-kant en daarvan heb ik nu besloten het tot Week Spot te bombarderen.

The Soul Survivors is oorspronkelijk een trio uit Philadelphia. Kenny Jeremiah richt in 1962 de groep The Dedications op en neemt onder die naam verschillende singles op. Samen met de broers Charlie en Richie Ingui wordt in 1965 besloten verder te gaan als The Soul Survivors. De groep komt in contact met twee songschrijvers en producenten die elk al een jarenlange staat van dienst hebben in de muziekscene van Philadelphia: Kenny Gamble en Leon Huff. Dat is overigens nadat Crimson Records hun een contract heeft geboden. Gamble en Huff komen op de proppen met 'Expressway To Your Heart' en dat zal in 1967 de boeken in gaan als de eerste Gamble & Huff-productie dat een hit zal worden. Het duo zal in de jaren zeventig op haar hoogtepunt komen met Philadelphia International Records. 'Explosion In Your Soul' is in 1968 de opvolger van 'Expressway' maar gooit beduidend minder hoge ogen dan de voorganger. 'Mama Soul' weigert zelfs de Billboard Hot 100 binnen te komen, maar in Europa lusten we wel pap van deze single. In Nederland bereikt het bijvoorbeeld een 26e plek en ook in Duitsland is de plaat een hit.

Hier lijkt het allemaal te eindigen voor The Soul Survivors, maar niets is minder waar! De groep blijft tot zeker 2010 bestaan, buiten het genoemde trio wisselt het even vaak van personeel als van onderbroek. De groep heeft in 1974 een laatste hit met 'City Of Brotherly Love'. Daarna last het wel een tijdelijke rustperiode in van ongeveer tien jaar. In deze tien jaar blijkt maar weer hoe invloedrijk de groep is als Steely Dan hen noemt in 'Hey Nineteen'. In de midden jaren tachtig gaan de gebroeders Ingui weer optreden onder de naam van The Soul Survivors. In 1991 tekent het zelfs een contract voor vijf platen bij het Society Hill-label. In 2010 werkt de groep mee op 'In The Pocket', een eerbetoon aan de muziek uit Philadelphia en een initiatief van Hooters-drummer David Uosikkinen. Op 13 januari 2017 overlijdt Richie op 69-jarige leeftijd. In de tijd van 'Dathon's Theme' is ook Chuck Trois van de partij als gitarist. Deze maakt in 1969 nog een solo-single voor het A&M-label.

Ik zou zelf niet op het idee zijn gekomen om 'Dathon's Theme' te beluisteren, maar ik zie de titel nogal eens voorbij komen op fora. Anders dan de titel vermoedt, wordt gewoon gezongen op de plaat. Het is een ietwat 'moody' midtempo dingetje dat een stuk beter is te verteren dan 'Explosion' met de kermisgeluiden. Misschien niet de meest overtuigende Week Spot maar ik wil het hierdoor wel wat meer laten groeien bij mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten