woensdag 29 juli 2020

Blauwe Bak Veteranen deel 51


Het hout hakken dient vandaag te gebeuren in het centrum van Meppel. Niet mijn meest favoriete wijk om te bezorgen, maar het is momenteel vakantie voor een aantal vaste bezorgers. Eigenlijk kom ik alleen maar in het centrum (om post te bezorgen, ik heb het niet over winkelbezoeken) als iemand met vakantie is en dan vaak ook niet iedere dag. Ik ben dus niet goed bekend met de vele kleine straatjes, huisnummers en brievenbussen die in kleine steegjes zitten of waar een straat begint en eindigt. Natuurlijk... rechts is meestal de even kant maar dat inzicht ontbreekt vaak tijdens mijn bezorging. Hopelijk is mijn hulp morgen ergens anders gewenst. Na een noodzakelijk slaapje, de reis van gisteren zit me toch wel een beetje in de benen, en een stevige maaltijd ga ik nu zitten voor het volgende deel van de 'Blauwe Bak Veteranen'. Ik ga vanavond terug naar de maanden maart en april in 2015. Op persoonlijk gebied een redelijk heftige tijd, maar daar wil ik het vanavond niet over hebben. Wel ga ik het hebben over de veilingen die mijn weekenden vullen en de kennismaking met een winkel in Meppel waar ik het tapijt kaal ga lopen...

En een fiets want dat schiet me opeens ook nog te binnen. Ik twijfel even maar kijk in de lijst en, nee, dat was in 2014. De fietstocht naar Emmeloord waarna mijn stalen ros de geest geeft. Omdat ik niet veel geld heb te makken, scoor ik een stationsfiets op Marktplaats. Een oud beestje met nog wel werkende verlichting. Het gaat zelfs mee op vakantie naar Limburg en zal flink op de donder krijgen bij de beklimmingen. Een jaar later is deze 'op' en ook hier is een grootscheepse renovatie niet meer lonend. Hoewel ik tijdens de Ebay-veilingen de grote bink uithang, is begin april mijn geld bijna in één hand te houden. Ik zal toch binnen onafzienbare tijd een fiets moeten hebben en ga dus wederom Marktplaats op. Een budget voor een sloopfiets en zo dichtbij als mogelijk. Ik stuit op een advertentie van iemand met een handeltje in Hoogeveen. De koop wordt gesloten en op Goede Vrijdag zal ze met de fiets naar het station in Hoogeveen komen. De fiets is stokoud, ik vermoed uit de jaren zestig. Alles doet het naar behoren maar het is wel een zware fiets met enkele nukken. Voor de prijs mag je niet klagen. Toch zal ik maar twee maanden plezier hebben van de fiets en dan is die nog steeds goedkoop geweest!

In de tijd dat ik even zonder een deugdelijke fiets zit, ga ik eens met de bus naar Meppel. Ik stap uit bij het centrum want ik moet rookwaar hebben. Dan zie ik voor het eerst 'De Tafel'. Ik koop meteen al een stapel singles waarvan eentje vanavond te gast is. Ik zal hier tot januari 2018 regelmatig binnenstappen. Dan heb ik al maanden ervoor begrepen van de uitbater dat de handel in Meppel niet geheel naar wens verloopt. Bovendien zit het op een toplocatie waardoor de huur erg hoog is. En dan hebben we nog de veilingen. In maart 2015 zit ik al flink in de gospel en doe regelmatig mee in veilingen van 'mijn maat in Chicago'. Met een aantal platen moet ik ver gaan. Dan duikt The Para-Monts op, een plaatje dat ik dan al ruim twee jaar zoek maar waar ik dan nog geen exemplaar ben tegengekomen. Die moet dus wel wat waard zijn? In navolging van Terri Bryant ga ik ook hierin erg ver en feitelijk té ver. Sindsdien zijn vergelijkbare exemplaren (eveneens in rampzalige conditie) voor hooguit twee tientjes per stuk verkocht. Die van mij is een flink stuk hoger. Het resultaat van de veiling staat op Popsike en valt daar flink uit de toon in het overzicht. Een andere verzamelaar stuwt de prijs trouwens flink op. Laten we eens kijken naar de volgende zestien singles in de Blauwe Bak.

644. Jesus My Choice-The Gospel Souls (US, Halo, 1967)
645. I Got It-The Masqueraders (US, Bell, 1968)
646. Thank You-Peaches & Herb (US, Date, 1968)
647. There's No Love Left-Bunny Sigler (US, Parkway, 1967)

Ik begin echter waar ik de vorige keer ben opgehouden: Het restant van de singles die ik op 15 maart bij Rarenorthernsoul en Buydiscorecords heb gekocht. The Gospel Souls heeft 'You've Been So Good To Me' als a-kant maar wie mijn show 'Do The 45' kent, weet dat ik aan het einde van het eerste uur de 'Praise of the week' heb. Voor de jingle gebruik ik het intro van 'Jesus My Choice' waarin de dames alle dagen van de week langs gaan met zaterdag als laatste dag. Na dit 'dramatische' intro verandert het in een aangenaam stukje rhythm & blues waarin de Souls ervan getuigen dat ze in hun leven voor Jezus hebben gekozen. Het is veruit de meest interessante kant. Jullie begrijpen dat deze in de gospel-koffer staat? The Masqueraders en Peaches & Herb staan in de reserve-Blauwe Bak. The Masqueraders is een hit geweest en is daardoor 'not done' in de scene, maar het is desondanks een erg fijn plaatje met 'cowbell'. 'Thank You' is de gedroomde afsluiter van een legendarische avond maar is eigenlijk de b-kant. In 1979 maakt Herb zijn comeback met opnieuw een andere Peaches. Ze hebben dan een hit met 'Reunited'. Ik ontdek in 2015 dat Peaches & Herb in 1968 reeds een 'United' hebben opgenomen, maar toch kies ik voor de keerzijde. Bunny Sigler is opnieuw een b-kant, ditmaal van zijn hit 'Let The Good Times Roll & Feel So Good'. Rarenorthernsoul adverteert de plaat echter met de 'classy' b-kant. Deze staat sindsdien in de koffers naast 'Girl Don't Make Me Wait'. Dat is in 1976 opnieuw de b-kant van 'Good Times Roll'.

648. I've Gone Too Far-The Salem Travelers (US, Checker, 1971)
649. You Gave Me Soul-Andrea Davis (US, Chess, 1966)
650. Be My Lady-The Dynamic Tints (US, Twinight, 1971)
651. Why Can't We Love Our Fellowman-The Golden Tones (US, Halo, 1967)
652. Get My Jesus On Your Side-Gospel Nikias (US, K&B, 198?)
653. Come Go With Me-The Para-Monts (US, Ole' Records, 1967)
654. Children Of The Spirit-The Salem Travelers Of Chicago (US, One Way, 1976)

Het is de zondagmiddag van de veiling van de tweede Salem Travelers-single. Het plaatje blijkt in trek te zijn en even denk ik dat de plaat ver buiten mijn budget zal reiken. Ik ga even zoeken op Ebay en vind bij een bevriende Engelse dealer 'I've Gone Too Far' voor een zacht prijsje mét geluidsclip. Ik reken niet meer op 'Children Of The Spirit' en koop 'I've Gone Too Far' als troostprijs. Tot mijn verbazing stokt dan de biedingen op 'Children' en heb ik twee Salem Travelers-singles op een dag. The Golden Tones is opnieuw gospel op het Halo-label uit Chicago. Halo komt uit hetzelfde huis als One-derful! en Mar-v-lus. Het is een vrij traditionele mannelijke zanggroep en vooral de acapella b-kant is erg sfeervol. 'Ome Greg' heeft Gospel Nikias op zijn Youtube-kanaal staan en dat maakt me hebberig. Ik moet diep gaan met deze, maar haal het voor een mooie prijs binnen. Vorige maand is eentje verkocht op Discogs en heeft ongeveer hetzelfde opgebracht. Als ik de plaat net heb, schrijf ik de plaat weg als zijnde 1976. Dat klopt niet! Greg heeft zelfs over jaren negentig, maar ik hou het op de jaren tachtig. Andrea Davis is de eerste solo-single van Minnie Riperton en The Dynamic Tints is de tweede opname mét arrangement van Donny Hathaway. The Para-Monts is de plaat waarvoor ik teveel heb betaald. De eerste Salem Travelers-single reken ik meteen af op zondag 22 maart en de rest een dag later. Salem Travelers, The Golden Tones en Gospel Nikias staan in de gospel-koffer en de rest in de Blauwe Bak-koffers.

655. Relax-Oscar Harris ft. C-Mon & Kypski (NL, Record Industry, 2006)
656. I'll Hold You-Frankie & Johnny (UK, Southern Artist, 1966, bootleg)
657. This Love Starved Heart Of Mine-Marvin Gaye (UK, Tamla, 1965, bootleg)
658. I Can Feel Him Slipping Away-Mamie Lee (UK, MGM, 1967, bootleg)
659. Send Him Back-Pointer Sisters (UK, Out Of The Past, 1972, bootleg)

In de jaren 2005 tot en met 2007 draai ik regelmatig in een 'hippe' kroeg in Zwolle. Ik hoop nog altijd dat ik nog eens daar mag draaien maar uiteraard moeten we eerst maar afwachten hoe zij uit de corona komen. Het is de tijd dat het album 'Dutch Rare Groove' uit is en regelmatig achter de bar wordt gedraaid. 'Rare groove' is in 2006 het toverwoord. Het zijn niet alleen de hiphop-dj's die zoeken naar eigenwijze samples, maar ook mensen die volledige tracks willen horen die zich gaan storten op de 'rare groove'. Supertracks werkt met Fonos samen om een overzichtsalbum te maken van 'rare grooves' uit Nederland en het dan succesvolle duo C-Mon & Kypski remixen vervolgens de nummers op de tweede schijf. Voor de internationale platenbeurs in Utrecht wordt 'Relax' in een oplage van 2500 geperst en uitgegeven aan de vroege bezoekers. Mijn single komt van de 418e bezoeker. Het is de eerste single die ik bij 'De Tafel' koop. Het is dan 31 maart en de single staat in de reserve-Blauwe Bak. De overige vier komen van mijn favoriete bootlegger in Engeland. Hij is inmiddels met pek en veren van Discogs gestuurd en zijn eigen website ligt ook plat. Nu doet hij zijn handel vanaf Ebay en ik koop nog wel eens iets bij hem. Rond de Pasen heeft hij weer heel veel in de aanbieding voor drie pond per stuk. Frankie & Johnny deelt de single met de klassieke 'end-of-nighter' 'It'll Never Be Over For Me' van Timi Yuro dat alleen een Engelse release heeft gehad. Marvin Gaye koop ik in eerste instantie voor 'When I Feel The Need' dat ik vooral goed vind in de originele uitvoering van Nick Ashford. 'This Love Starved Heart Of Mine' ligt dertig jaar op de plank en wordt pas in 1995 voor het eerst uitgebracht. Het is één van de allergrootste Northern Soul-hits van de laatste vijfentwintig jaar geworden. Mamie Lee koop ik in eerste instantie voor The Charades op de keerzijde. The Pointer Sisters deelt de single met 'My World Is On Fire' van Jimmy Mack. Leuk detail is dat de laatste hoegenaamd op het Out Of The Past-label is. O.O.T.P.  is in de eind jaren tachtig een niet volledig legaal label en heeft The Pointers nooit in de catalogus gehad. Een bootleg van een bootleg dus! Ik koop de singles op 6 april 2015 via zijn, dan nog actieve, website. Frankie & Johnny en Marvin Gaye staan in de reserve en de andere twee in de koffers.

In de volgende aflevering begin ik met de laatste bootleg en dat is tevens de laatste van april 2015. In mei heb ik slechts één single. We eindigen uiteindelijk op de eerste dag van mijn vakantie in augustus 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten